• Magyar
  • Román

Széman Péter: fontos a hálózati működés megteremtése

2015-05-13 00:43

A hálózati rendszerbe való szervezés elméleti megalapozásáról és gyakorlati lehetőségeiről, valamint az ifjúság bevonásának lehetséges módozatairól tanácskoztak május 9-én, szombaton, a Kolozsváron megszervezett Romániai Magyar Házak III. Találkozóján.

20150509_194245_b

A művelődési szakemberek és magyar házak vezetőkből álló hallgatóságnak Széman Péter, a tanácskozást szervező az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke, megnyitó beszédében kiemelte: „a magyar házak programjainak sikere szempontjából fontos a hálózati működés megteremtése, valamint a fiatalokat megszólító rendezvények nagyobb aránya. Az EMKE prioritásként tekint e két célkitűzésre, és partnereket keres gyakorlati megvalósításához.”

Az eseményen részt vett Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese, a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) elnöke.

100_2854 20150509_181537

„A magyar házak interetnikus környezetben olyan intézményi hálózatot képeznek, amelyek nagymértékben csökkenteni tudják a kisebbségi helyzetből fakadó hátrányokat. Fontos, hogy programkínálatukat kiegészítsék az ifjúság számára is vonzó rendezvényekkel, szoros, partneri együttműködésben a magyar oktatási intézményekkel” – emelte ki Székely István, a KAT elnöke.

A tanácskozáson ismertették a KAT felkérésére kezdeményezett, a székelyföldi művelődési házak hasznosításával kapcsolatos vita konklúzióit, majd Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője felvezette a magyar házak jövőjével kapcsolatos tanulmányát, amelyet vita követett. Az eseményen előadást tartott Bretus Imre, a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Stratégiai Fejlesztési Főosztályvezetője, Spirk Nikoletta, az NMI módszertani referense, Barna Gergő szociológus, a Közpolitikai Elemzőközpont munkatársa, Dániel Botond szociológus, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.

Forrás: Transindex.ro

Fotó: Márton Ildikó

 
 
 
Oldal teteje