• Magyar
  • Román

Újratervezik a Szent György Napokat

2015-01-16 00:44

Új koncepció alapján szervezzük meg az idei Szent György Napokat: a fesztiváljellegből visszaveszünk, és inkább a városünnepjelleget erősítjük – jelentette be csütörtökön Antal Árpád.

sztgyorgynapok-2014_b_b

Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezte, a következő hetekben várja a javaslatokat, ám szolidaritásra számít azok részéről, akik rétegrendezvényt szeretnének, hiszen a városlakók is támogatják adólejeikkel az év közben megszervezett szűkebb célcsoportnak szóló projekteket.

Az április 24. és május 3. közötti rendezvénysorozat szervezését az önkormányzat városimázs-irodájára bízzák. Bár együttműködnek azokkal is, akik az elmúlt években szervezték a városnapokat, nagyon kiszélesítik a kört: bevonják a helyi művelődési intézményeket, művelődésszervezőket, zenészeket.

„Grubisics Levente fesztiváligazgató tavaly nem helyénvaló módon kezelte a rendezvény szervezési stílusára, minőségére vonatkozó kritikákat, az ő nevében is elnézést kérek”– mondta Antal Árpád. Emlékeztetett, a közösségi portálon szerveződött Fazakas Dorka-csoport élesen bírálta a Szent György Napok szervezőit, a fesztiváligazgató pedig egy sajtótájékoztatón azt mondta, listájuk van azokról, akik a jelenség mögött állnak.

A polgármester kifejtette, elképzeléseik szerint az idei városnapokon feleannyi program lesz, mint tavaly, amikor 320 műsorpont volt a kínálatban. Az egyik nagyszínpad helyén gyerekfesztivált rendeznek be, a megmaradó színpadon mindennap csak 18 óra után kezdődnek koncertek, és minden este négy zenekar lép majd fel.

A fellépők kiválogatásába is több embert bevonnak, nemcsak négy-öt ember hozza meg a döntéseket. A bóvlivásárt kritizálták a legtöbben, ezért azt megszüntetik. Bár ez hatalmas kiesést okoz a rendezvény költségvetésében, a hiányt a kiadások csökkentésével kompenzálják, és kis részben közpénzből is pótolják.

A kézművesvásárt megtartják, a helyszínre vonatkozóan várják a javaslatokat. A Kultúrkert is megmarad, ám visszatérnek az eredeti, kisebb formátumhoz. Antal Árpád elmondta, a következő hetekben az önkormányzat honlapján az „Írjon a polgármesternek” menüpontnál lehet beírni a javaslatokat, például azt is eldönthetik a város polgárai, hogy legyen tűzijáték, vagy sem.

„Nem kell öszszemosni a különböző területeket. A tűzijáték általában egy cég ajándéka volt a városnak, tehát abból a pénzből semmiképpen nem oldottunk volna meg szociális problémát. De ha nincs rá igény, nem ragaszkodunk a tűzijátékhoz”– mutatott rá a polgármester.

Bíró Blanka

Forrás: Krónika.ro

 
 
 
Oldal teteje