• Magyar
  • Román

Egy héttel később rendezik a Szigetet

2014-04-15 02:21

Folytatódik a tavaly kezdődött megújulás Budapest első számú turisztikai attrakcióján, a Szigeten, a szervezők célja, hogy a rendezvény visszanyerje a korai időszakra jellemző közösségi hangulatát – derült ki a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján. A jól ismert, megszokott helyszínek és programok mellett idén ismét számtalan újdonság várja majd az egyhetes „Fesztiválköztársaság” polgárait.

logo Sziget copy_b

A legfontosabb változás, hogy a rendezvény egy héttel később, augusztus 11-étől 18-áig fogadja majd a fesztiválozókat. Ezzel a Szigetet az európai fesztiválszezon fősodrához időzítik, aminek köszönhetően több világsztárt tudnak majd Budapestre csábítani – mondta el Gerendai Károly főszervező.

A későbbi időpont miatt ugyanakkor a megnövekedett konkurenciával is számolni kell. A szervezők ezért a Sziget egyedi hangulatára helyezik idén a hangsúlyt, mindenekelőtt a közösségi terekre és aktivitásokra. Ennek szellemében lesz Tábortűz Színpad, Közösségi Kert és a már ismert Sziget Beach. Folytatódnak a népszerű megmozdulások, lesz Lufi, Strandlabda és Buborék Party. Mission: Szitizen címmel közösségi játékot hirdettek a szervezők, amelyben csapatok versenghetnek értékes Sziget-nyereményekért. A játékban különféle feladatokat kell teljesíteniük a csapatoknak a közösségi-szociális próbatételektől az extrém kihívásokig. Ezekért előre meghatározott pontot kapnak, a legtöbb pontot gyűjtött csapatok pedig értékes nyereményben részesülnek.

Az idei fesztiválon megemlékeznek Woodstock 45., valamint a berlini fal leomlásának 25. évfordulójáról is. Utóbbit egy 100 méteres fal idézi majd meg, amelyet felkért street-art-művészek és a fesztiválozók dekorálnak.

 

A Sziget himnuszát idén a magyar Ivan & the Parazol együttes Together című száma adja.

Újdonság lesz, hogy a széttagolt kis helyszínek helyett több nagy központ jön létre. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Világfalu névre keresztelt közösségi tér, amely a Világzenei Színpad, a Roma Sátor, az Afro-Latin Színpad és a Hungarikum Falu műsorát egyesíti. Ehhez hasonlóan közös helyszínt kapnak az ír és blues muzsikák. Európa Színpad néven forrnak össze a különféle nemzetek saját kis helyszínei, az Art Zóna pedig a Sziget művészeti központjaként funkciónál majd. A szervezők idén meghirdették a köztéri installációk készítésére vonatkozó nemzetközi pályázatot, sőt idén keresik a Fesztiválköztársaság „szabadságszobrának” megálmodóját is.

A Rubik Sziget elnevezésű installáció az idén hetvenéves Rubik Ernő és a negyvenéves kocka előtt tiszteleg. Ezúttal is lesz raklapokból felépített Colosseum. Új fesztiválelemként jelentkezik az Egyetemek Utcája, ahol a hazai felsőoktatási intézmények kapnak bemutatkozási lehetőséget. Tavaly hatalmas siker volt a Sziget Eye, az először a belváros szívében, majd a Szigeten felállított óriáskerék. A látványosság visszatér, sőt az Erzsébet téren májusban induló kerék szeptemberig működik majd, a Szigetre pedig egy másik szerkezetet telepítenek.

Mivel Budapest az utóbbi években egyre népszerűbb turisztikai célponttá vált, a Sziget törekvése, hogy a főváros vonzó tulajdonságait kihasználja. A rendezvény idejére kiváltható City Pass-szel a fesztiválozók használhatják a tömegközlekedést, és ingyenesen vehetik igénybe Budapest számos szolgáltatását a fürdőktől a múzeumokon át az állatkertig. Ezzel párhuzamosan számos fővárosi nevezetesség megjelenik majd a Szigeten, így például az Opera, romkocsmák, múzeumok, a WAMP és az egyre népszerűbb szabaduló közösségi játékok.

A jól ismert helyszínek is visszatérnek. Lesz Cirque du Sziget cirkuszközpont, Magic Mirror sátor, Kelet-Európa Vurstli, Fidelio Kultúrzóna, Utcaszínházak, Sport Zóna és Ability Park.

MNO_BA20120810_7012_uj_fekvo_lead_b

Nemzetközi sztárokból sem lesz hiány, érkezik a Queens of the Stone Age, a The Prodigy, az Imagine Dragons, Lily Allen, a Placebo, a Bastille, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis, az Anti-Flag, a The Kooks, a nyitó előadást Deadmau5, a zárót Calvin Harris prezentálja majd. A legfrissebb hírek szerint jön az Outkast és a Manic Street Peachers is.

A Sziget Fesztivál honlapja ITT.

Europress/AFP

Forás: MNO.hu

 
 
 
Oldal teteje