• Magyar
  • Román

Hoppál Péter a kultúráért felelős államtitkár

2014-07-02 12:34

Hoppál Péter az új, kultúráért felelős államtitkár a harmadik Orbán-kormányban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága élén 2010 és 2014 között több csere történt, az államtitkárságot 2010-ben Szőcs Géza kapta meg, őt L. Simon László követte, Hoppál pedig Halász Jánostól veszi át a területet. Hoppál neve korábban az oktatási államtitkári poszt várományosaként merült fel.

120561_hoppal_peter_b

Hoppál Péter korábban a Fidesz egyik szóvivője volt, 1972. november 15-én született Budapesten. A Budapesti Zeneakadémia doktoraként, karnagyként számos nemzetközi és magyarországi publikáció, cikk, könyvrészlet, tanterv szerzője. Az általa alapított Pécsi Református Kollégium Vegyeskarával és a mohácsi Bartók Béla Vegyeskarral 16 országban koncertezett, közreműködésével és vezényletével 14 hanglemez jelent meg, belföldi és nemzetközi versenyeken jelentős díjakat, minősítéseket ért el. 1995 és 2010 között a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája tanára, 2002-től 2010-ig az intézmény főigazgatója volt. 2001-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanáraként is dolgozott.

Hoppál fő feladatának a közművelődési intézményrendszer megerősítését tartja, és az ehhez szükséges pénzért harcba is indul, ha kell.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az NKA szerepe, a következő választ adta az új államtitkár:

‘A Nemzeti Kulturális Alapot egy jó elgondolás alapján hozták létre: a külső, jelentős részben a szerencsejátékból befolyó bevételeket különböző szakmai kollégiumok osztják el pályázatok alapján. Az egyes kollégiumokban nem politikailag egyívású kurátorok ülnek, és ez az elmúlt négy évben sem változott. Ezt a modellt a kulturális élet szereplői számára megnyugtató megoldásnak tartom. Belülről a szervezetet nem ismerem, L. Simon László tett ígéretet arra, hogy ebben a segítségemre lesz. A magam részéről leírva nem találkoztam még olyan kormányzati tervvel, hogy az NKA átalakítása napirenden lenne, de amennyiben a Magyar Művészeti Akadémia szerepét az interjú elején elhangzottakhoz hasonlóan a politikától eltávolítva, autonóm szervezetként képzeljük el, úgy nem hinném, hogy középtávon ördögtől való lenne az az elgondolás, hogy az NKA pályázati mechanizmusa részben vagy egészben az MMA kompetenciájába tartozzon, ám az NKA jelenlegi értékeinek megőrzésére nagyon oda kell figyelni.’

Forrás: Origo.hu

 
 
 
Oldal teteje