• Magyar
  • Román

Megállapodott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Művelődési Intézet

2014-07-02 12:30

A Kárpát-medence magyarságának egységes oktatási, közművelődési és kulturális fejlesztése érdekében stratégiai szintű együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) csütörtökön a fővárosban.

NKI_b

Szász Jenő, az NSKI elnöke az aláírás kapcsán rámutatott: olvasatukban a nemzetegyesítés összefüggő kárpát-medencei rendszerek, hálózatok kiépítését jelenti.

Ha nemzetegyesítésről beszélnek, akkor a magyar nemzetre egységes kultúrnemzetként kell tekinteni, hiszen a nemzeti kultúrkincs közös. Ennek jegyében természetes, hogy a kultúra területén intézményesítik hálózatépítési szándékukat – tette hozzá.

Rámutatott: a megállapodás általános keretet biztosít az együttműködésre. Fel kell térképezni a külhoni területek valamennyi kulturális intézetét és azokat tevékenységi területük alapján csoportosítani kell, majd rá kell csatlakoztatni a magyarországi szervezeti hálózatokra. Azt a fajta közgondolkodást kell megtestesíteni, hogy nincsenek határaink – fogalmazott.

Felidézte az elmúlt időszakban a nemzetpolitika területén született jogszabályokat is, közte a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, az alaptörvényt, hangsúlyozva, hogy utóbbi kimondja: az anyaország nemcsak felelősséget érez, hanem visel is a külhoni magyarság iránt. A közjogi alapokat felállította az Országgyűlés, de a munka java most következik – hangsúlyozta az elnök.

Hoppál Péter, kulturális államtitkár örömét fejezte ki, hogy az NSKI céljai megvalósításában úgy halad előre, hogy egyik legfontosabb partnerének tekinti a kulturális intézményrendszert. Reméli, egy év múlva az együttműködés eredményeit már láthatják.

A következő négy évben az együttműködések egyik legfontosabb szereplőjének a kulturális ágazatnak kell lennie, hiszen a kultúra szinte az élet minden területével kapcsolatban van – fejtette ki.

Fontosnak tartotta még, a kulturális javakkal a minél korábbi életkorban és minél gyakoribb találkozás ne születési privilégium legyen.

A megállapodást Szász Jenő és Závorgyán Magdolna, az NMI főigazgatója látta el kézjegyével.

A kiosztott háttéranyag szerint a felek a közös célok érdekében összehangolt tevékenységet folytatnak, beleértve az uniós, állami, önkormányzati, gazdasági és civil erőforrások felkutatását. Együttműködnek szakmai kiadványok megjelentetése, rendezvények szervezése és elektronikus felületek megjelenítése területén. A megállapodás öt évre szól, ezt követően a partnerek felülvizsgálják tapasztalatokat és döntenek a további együttműködésről.

Forrás: magyarhirlap.hu

 
 
 
Oldal teteje