• Magyar
  • Román

Megkapta a Magyar Szent István-rendet Polgár Judit

2015-08-25 01:30

Áder János Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Szent István-rend kitüntetést adta át Polgár Judit sakk Oscar-díjas nemzetközi sakk nagymesternek.

Polgar Judit_b

A sakktörténet legjobb női játékosa sakkozó családban született 1976. július 23-án Budapesten. Apja, Polgár László nevelési elméletének bizonyítására mindhárom lányából sakkozót nevelt és mindhárman világklasszisok lettek. Apjuk számos könyvet írt pedagógiai módszeréről, köztük a Nevelj zsenit! címűt is.

Polgár Judit kilencévesen megnyerte a New York Open versenyt a minősítés nélküliek között, 13 évesen megnyerte a 14 éven aluli fiúk világbajnokságát, 15 évesen ő lett minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere, fiatalabban, mint annak idején Bobby Fischer. 1989-től 1995-ig folyamatosan vezette a női világranglistát, de 14 éves kora óta nem játszott olyan versenyen, amelyen csak nők játszanak, mert az abszolút világbajnoki cím elérése lebegett a szeme előtt.

A három Polgár lány és Mádl Ildikó alkotta női csapat a sakkolimpián megfosztotta trónjától a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, Polgár Judit így olimpiai bajnok is. Ő az egyetlen női magyar férfi szuperbajnok és a legfiatalabb olimpiai sakkbajnok. Páros mérkőzésen 1993-ban legyőzte Borisz Szpasszkij, majd 1998-ban Anatolij Karpov volt világbajnokokat, így első nőként nyerte meg az amerikai nyílt bajnokságot.

1999-ben bejutott a FIDE-világbajnokság negyeddöntőjébe, 2000-ben Balin és Jaffában is nyert egy 16-os kategóriájú versenyt, utóbbit két világbajnok előtt, hasonló győzelmet nő még nem aratott. Élő-pontszámát tekintve az első nőként került a legjobb tíz férfi játékos közé. Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak és részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, amelyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő.

Polgár Judit 2001-ben a 20. század legjobb női sakkozója számára odaítélt oklevelet vehette át, hétszeres sakk Oscar-díjas az elismerés korábbi időszakából.

A sakktörténet legjobb női sakkozója a legmagasabb pontszámot - 2735 pontot - 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi világranglistán a nyolcadik hely volt (először 2004 januárjában).

2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2005-ben a Pro Európa-díjjal. 2011-ben beválasztották az Európai Sakkszövetség Iskolai Sakkozásért Bizottságába. 2012-ben az Isztambulban zajló sakkolimpia egyik mérkőzését követően mutatta be első önálló kötetét, a Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? című művet, amely azóta magyarul is megjelent.

2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, valamint a Caissa Díjat, a Nemzetközi Sakkszövetség által adományozott, a világ legjobb sakkozójának járó "új" Oscar-díjat is megkapta. 2014 januárjában a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete közgyűlésén tagjai közé választotta, ugyanebben az évben ő lett a magyar tehetség nagykövete és a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjat kapott.

2014-ben a norvégiai Tromsőben zajló olimpián a nyílt kategóriában ezüstérmet szerzett a férfiválogatottal. Ezzel egy időben a The Times magazin hasábjain bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, a jövőben alapítványára és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani.

Alapítványa, a Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért 2012-ben indult útjára, hogy egy egyedülálló módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. A képességfejlesztő sakk kerettantervként bekerült a hivatalos Nemzeti Alaptantervbe, és 2013-tól önálló tantárgyként válaszható az általános iskolák alsó tagozatában. A tanulás segítésére Sakkpalota címmel készítettek tankönyv- és munkafüzet-sorozatot tanári kézikönyvvel kiegészítve.

Polgár Juditot 2015-ben kinevezték a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának. Házas, két gyermeke van. (mti)

Polgar Judit_01_b

Polgár Judit: inkább egy győzelem és egy vereség, mint két döntetlen

Minden idők legjobb női sakkozója jött, látott, és még csak döntetlent sem engedélyezett az I. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapokon.

Zsúfolásig telt a János Zsigmond Unitárius Kollégium aulája abból az alkalomból, hogy nem kisebb világnagyság látogatott Kolozsvárra, mint Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, a magyar férfi sakkválogatott kapitánya, akivel Nagy Elek üzletember, Bukarest hajdani egyetemi sakkbajnoka beszélgetett. A Magyar Szent-István rend újdonsült kitüntetettjét elkísérte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség volt elnöke is.

A közel másfél órás beszélgetés során Polgár Judit pályafutásának jelentősebb állomásairól esett szó, részletesen érintették a családi vonatkozásokat, valamint Judit személyiségéről, a sakkjátszmák lélektanáról és a siker áráról is megtudhattunk egyet s mást.

Az rögtön az elején kiderült, hogy legkisebb gyerekként Judit profitált a legtöbbet az édesapja által kidolgozott ún. Polgár-módszerből, hisz nővérei sokat átadtak neki a tudásukból, de ő is folyamatosan "leskelődött", lopta a szakmát, ahogy mondani szokás. E mellett a sikerhez sok elem szükségeltetik, és ezek között vannak olyanok, amelyekhez az embernek semmi köze nincs. Például az, hogy ki hol és milyen családban születik.

Judit elég komolyan vette a sakkot, de hangsúlyozta, hogy az mindvégig játék maradt számára. Még egész kicsi korában elvarázsolta a sakk szépsége, esztétikája. Hat évesen nyerte első sakkversenyét, egy háztömb bajnokságot, és már 13-14 évesen megtapasztalta, hogy mit jelent a kudarc. Ekkorra viszont már végleg elkötelezte magát a játék mellett.

Tudni kell felállni a padlóról

A beszélgetésen természetesen nem lehetett elmenni a mellett, hogy Juditnak köszönhetően tört meg a sportág férfidominanciája. Amikor a Polgár-lányok berobbantak a sakkozás élvonalába, a női versenyzőket nem övezte túlzott tisztelet. Felidézett egy történetet, miszerint az egyik nagymester, amikor egy női játékossal játszott, azt súgta a szomszédjának, hogy mennyire hihetetlen, egy nővel játszik, vajon legközelebb egy kutyával fog?

Már kiskorában férfiakkal játszott, 11 évesen verte meg az első nagymestert, aki elég nehezen viselte a vereséget. Ezt követően előfordult, hogy az ellenfél dühében nem fogott vele kezet és elrohant, de 18-20 éves korában már tartottak tőle, és elfogadták kollégaként.

Úgy vélte, azért nem alakult ki belső féltékenység és harc a Polgár-lányok között, mert ezt a kérdést pont azok az emberek oldották meg, akik nem hittek abban, hogy képesek kiváló eredményeket elérni, nem bíztak abban, hogy jó sakkozók válhatnak belőlük. A sok negatív visszajelzés egységbe kovácsolta őket, kis csapatként ugyanúgy tudtak egymás sikereinek örülni, mint a magukénak.

Juditnak, akárcsak a nővéreinek, sajátos élete volt. Nem járt iskolába, magántanuló volt, sok időt töltött otthon, és nagyon szűk volt az a kör, akivel találkozott. A kapcsolódási pontot a külvilággal az edzőpartnerek jelentették főleg, és amikor elkezdte járni a nagyvilágot, sok különböző hatás érte. A siker érdekében sok mindenről le kellett mondani, de úgy gondolja, összehasonlíthatatlanul sokkal több jó dolog történt vele, mint rossz.

Judit szerint a nagy és kevésbé nagy bajnokot az különbözteti meg egymástól, hogy miként és milyen gyorsan tud felállni a padlóról. Nagy sikerek nincsenek mélypontok nélkül, a kritikus pillanatokban pedig a legfontosabb a türelem, a család támogatása. A versenyekre való felkészülés kapcsán elmondta, hogy az első 2-3 forduló nagyon fontos, hisz a kezdésen nagyon sok minden múlik. Ha az első szakasz jól sikerül, az ellenfelekben is nyomot hagy, tartanak tőle. A versenyek közepe talán a legkeményebb, míg az utolsó szakaszban sok esetben tudni lehet, hogy mi várható, de gyakran előfordul, hogy ilyenkor táltosodik meg az ember, és csúcsformában játszik.

Az önbizalom elengedhetetlen, ami ugye akkor jön leginkább, ha van eredmény. Vannak időszakok, amikor semmi sem jön össze, de ekkor is létfontosságú a bátor játék, hisz nincs az a szint, aminél ne jöhetne még rosszabb. Példaként a regnáló világbajnokot, Magnus Carlsent említette, aki egy vereséget követően is képes úgy kiállni másnap, hogy duzzad az önbizalomtól.

"Bár elsődleges titkom a sok edzés, a kritikus helyzetekben megőrzött önbizalom, a félelem kizárása az éles állásokban, egy jó pszichológus. Ezek mind olyan dolgok, amelyek nélkül nem igazán lehet valaki világbajnok" - hangsúlyozta.

Judit a támadó sakk híve, szeret ő irányítani a partiban, és folyamatosan tűz alatt tartja az ellenfél táborát. Így nem meglepő, ha számára többet ér egy vereség és egy győzelem, mint két döntetlen. "Előbbi esetben történnek dolgok, az is számít, hogy veszít az ember" - fogalmazott.

Judit azt is elmondta, hogy több okból fontosnak tartotta ellátogatni a Kolozsvári Magyar Napokra. Egyrészt a kíváncsiság hajtotta, másrészt hallotta, hogy fantasztikus rendezvény, el kellett jönnie, hogy meglássa.

Polgar Judit_02_b

Tömegmészárlás

A beszélgetés után került sor a szimultánra, ahol 25 ellenféllel mérkőzött meg Judit. A cikk szerzőjének is teljesült a vágya, egy asztalhoz ülhetett a világ egyik legjobbjával, akitől 24 lépésben szenvedett vereséget. A kitűzött célt teljesítettem, hisz reménykedtem, hogy legalább 20 lépésig bírni fogom az iramot.

De csak ennyi pozitívumot tudok elmondani a játékomról, hisz rögtön a legelején egy fránya futólépés következtében gyaloghátrányba kerültem, és onnan nem volt megállás. Judit nem hazudtolta meg önmagát, lépésről lépésre növelte a nyomást, majd miután a királynője betört a vezérszárnyamra, egy kötés miatt sáncolni sem tudtam, így egyre elkeseredettebben védekeztem.

Egy pillanatra felvillanni látszott a remény, de csalfának bizonyult, és tisztvesztés után már csak idő kérdése volt a kapituláció. Nem mindegy, hogy veszít az ember - hangzott el a beszélgetésen. Szebben is veszíthettem volna. Jövőre mondjuk Lékó Péter ellen próbálkoznék - itt a szervezőkre kacsintok. Voltak, akiknek sokkal jobban ment, gratula innen is, hisz előfordult, hogy Judit majd egy percet gondolkodott az asztaluknál.

És, hogy miért tömegmészárlás? A szimultán végeredménye 25-0 az immár visszavonult világklasszis javára.

Sólyom István

Forrás: MTI, Fotók: Sebők Botond, Bethlendi Tamás

 
 
 
Oldal teteje