• Magyar
  • Román

Megkezdődött a választási kampány Magyarországon

2014-02-18 02:14

Hivatalosan megkezdődött szombaton az országgyűlési képviselő-választási kampány. Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon kezdődik, és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart. A hivatalos kampány kezdetére vonatkozó szabályozást az idő túlhaladta, ma már szinte gyakorlatilag folyamatos, választástól választásig tartó versengés folyik, több párt a kampány kezdetétől függetlenül, már jóval azt megelőzően bejelentette részvételét, ismertette programját.

Orban Viktor_Kongresszus01_b

Százhétezer önkéntes segíti a Fidesz–KDNP országgyűlési választási kampányát az április 6-ig hátralévő ötven napban – közölte Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a Fidesz–KDNP célja, hogy elsőként állítson hivatalosan listát, és hogy a lehető legtöbb támogató aláírást gyűjtse össze a választóktól a következő két-három hétben. A kormánypártok Magyar Csapat elnevezésű kampánycsapatának önkéntesei és a Fidesz–KDNP-s képviselőjelöltek hétfőtől megkezdik e támogató aláírások gyűjtését személyesen, standoknál és a pártszövetség irodáiban. A fideszes politikus azt mondta, azért kérik a választók aláírását, mert a Fidesz–KDNP támogatása a garancia a rezsicsökkentés folytatására, a nyugdíjak megvédésére, új munkahelyek teremtésére és a családok támogatásának folytatására.

Az MSZP szerint az április 6-i országgyűlési választáson arról kell dönteni, hogy Európát vagy Ázsiát választja az ország. Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök már választott, Európa helyett Ázsia felé akarja vezetni az országot. Az MSZP-s politikus szerint ezzel a döntésével a kormányfő ezer éve az első, aki „önös üzleti érdekektől vezérelve a honfoglalás óta szerzett értékeket politikai honfeladássá akarja változtatni”. Szerinte az országnak az infrastrukturális fejlesztéseknél nem kínai hitelre, hanem uniós forrásokra kellene támaszkodnia. Szanyi Tibor bírálta azt is, hogy a miniszterelnök „Iránhoz dörgölőzik”, kiadta a baltás gyilkost, és Putyinnal fonja szorosabbra a viszonyt. Mindez szerinte abba az irányba mutat, hogy ki akar lépni az Európai Unióból.

szanyi_tibor 03_b

Gyurcsány Ferenc szerint huszonnégy évvel a rendszerváltozás után Magyar­országon történelmi válság van. A De­mokratikus Koalíció (DK) elnöke szombati évértékelőjén azt is kijelentette: tavasszal Mesterházy Attila MSZP-elnök vezetésével meg fogják nyerni a választást. A volt miniszterelnök sorrendben tizedik évértékelőjén úgy fogalmazott: „mintha egy mocsár közepén állnánk, süpped a lábunk alatt a talaj”. Szerinte a társadalom túlnyomó többsége nemcsak csalódott, hanem fogalma sincs, merre tovább. Gyurcsány azt mondta, „itt állunk a semmi közepén”, mára a köztársaságot felszámolták, a nemzetet szétszakították, a gazdaság egy helyben topog, milliók szenvednek a mindennapi megélhetés gyötrelmeitől, az államfő egy hitelét vesztett báb, a kormányfő pedig egy szélhámos”. A DK elnöke azt mondta: nem akarja bántani a választókat, de „mi Kádár népe maradtunk”, ugyanis a lakosság jelentős része nosztalgiával gondol vissza Kádárra.

Aki ma Magyarországon változást akar, az jobbikos – mondta a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje pártja országos kampánynyitó rendezvényén szombaton Miskolcon. Vona Gábor arról is beszélt, hogy amennyiben a Jobbik kormányra kerül, „négy éven belül biztosan rendet teremt”, és bejelentette, a párt a hónap végén tüntetéshullámot indít a devizahitelesek megsegítéséért. A kampánynyitó mintegy négyezer résztvevője előtt Vona Gábor úgy fogalmazott: megélhetés, rend és elszámoltatás – ezt a három pontot veszi alapul a programjuk, amelyet, ha nyernek, meg is valósítanak. A „magyar–cigány együttélésről” azt mondta: tisztességes és tisztességtelen emberekre osztják a társadalmat, és ha a tisztességtelenek között a cigányok száma magasabb, akkor az nem a Jobbik hibája. A tisztességes cigányokat segítik, a tisztességteleneket azonban nem – jelentette ki. A Magyar Gárdáról azt mondta, amennyiben a Jobbik megnyeri a választást, akkor „veletek, bajtársaink, a Hősök terén találkozunk”.

Nyílt választási vitákat vár a pártoktól a választási kampány időszakában az LMP – mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke. Hozzátette: az a politikus, aki ezektől megretten, az nem vehető komolyan. Azt mondta, a kampány választási viták nélkül csak magamutogatás, az adófizetők pénzének pazarlása.

MTI

Forrás: democrat.blog.hu

 
 
 
Oldal teteje