• Magyar
  • Román

Polgárok Háza - 10. Évadnyitó

2014-08-28 10:46
Egyedülálló politikai mozgalom

„A polgári körök legfontosabb üzenete: a politikában is meg kell maradnia a léleknek” – mondta tegnap Kövér László házelnök a Polgárok Háza megnyitásának tizedik évfordulóján. Hozzátette, az intézmény az elmúlt években helyszíne lett mindannak, ami „összetartozásunkat, gyarapodásunkat, megmaradásunkat” szolgálja.

 polgarok haza_2014.aug.26_b

Kubatov Gábor, Kövér László és Hende Csaba az ünnepségen (Fotó: Csudai Sándor)

„Érdemes feltenni a kérdést, ment-e előrébb a világ a polgári köröknek és a Polgárok Házának köszönhetően” – kezdte köszöntő beszédét tegnap Kövér László a Polgárok Háza megnyitásának tizedik évfordulóján. Az Országgyűlés elnöke felidézte a polgári körök megalakulásának korszakát, amiről úgy nyilatkozott: először volt olyan kormánya a polgári erőknek, amelynek nemcsak látomása volt a nemzet jövőjéről, hanem valóban építeni is tudott, s ehhez megszerezte az erőt és a támogatást, valamint a szükséges szakértelmet. Kiemelte, az akkori, 1998-tól 2002-ig tartó kormányzás legnagyobb érdeme az volt, hogy lélekben megérintette azokat, akik hittek a szabadságban, és abban, hogy mi magyarok összetartozunk. „Ezek az emberek megértették, hogy ez a politikai közösség minden hibája ellenére a közjót és közérdeket szolgálja” – jelentette ki Kövér László.

A házelnök rámutatott, sokan kapcsolódtak be akkor a politikába, így a polgári körök története „mindannyiunk története, életünk sorsfordító állomása lett”. Voltak, akik csalódtak, belekóstoltak a politikai életbe, majd visszatértek civil foglalkozásukhoz, de olyanok is akadtak, akik sziklaszilárd taktikával és értékrenddel végül „profikká váltak”. Hozzátette, többek között ezeknek az embereknek köszönhető, hogy a Fidesz kétharmados többséggé tudott válni az elmúlt bő két évtizedben. „A politika is hivatás, munkahely, ahol a sikerért keményen és alázatosan kell dolgozni.

A polgári körök legfontosabb üzenete: a politikában is meg kell maradnia a léleknek, ami mindig emlékezteti a politikust, mi a valódi célja” – emelte ki Kövér László.

Kifejtette, az itthonihoz hasonló körök mindenhol a világban egyedülálló mozgalmak voltak, amelyek szemben álltak a nyugati erők nyomásgyakorlásával, legyenek azok akár „liberális vagy illiberális hatalmak”.

Kövér László úgy látja, több egyedülállóan sikeres kampányon vannak túl, a Polgárok Háza pedig az elmúlt tíz évben helyszíne lett a gondolatok kicserélődésének, vitafórumoknak, a magyarság különféle kultúráinak találkozásának, illetve „mindannak, ami összetartozásunkat, gyarapodásunkat, megmaradásunkat” szolgálja.

„A legnagyobb dolog felépíteni valamit, ami tartós és maradandó, mint ez a ház, mint ez a közösség” – mondta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter szerint lehet egy szabadabb, gyarapodó Magyarország, amelynek épülhet a közössége, tíz évvel ezelőtt ez „hozta össze” a Polgárok Házát. Kiemelte, a polgári körök mozgalma nem veszett el, csak átalakult, egészen új nemzedék jelent meg a Fidesz nagy családjában és adott önkormányzati képviselőket, polgármestereket és munkálkodik a civil életben. „Megmaradt a szellem, tudunk együtt mozdulni, ha kell, de tudunk együtt ünnepelni is” – zárta gondolatait a miniszter.

Jobbágyi Zsófia

Forrás: Magyar Hirlap

szerk.megj.: a Polgárok Háza bemutatásra kerül a kilencedik nagyszebeni Ars HUNGARICA magyar kulturális fesztivál keretén belül, amelyet 2014. november 12-16. között szervez meg a HÍD Egyesület

 
 
 
Oldal teteje