• Magyar
  • Román

Prima Primissima: erdélyiek a díjazottak között

2014-12-08 09:04

Tizenkettedik alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a budapesti Művészetek Palotájában megtartott hétvégi ünnepségen.

barabasi-albertlaszlo_kr_8_b_b

Barabási Albert László

A magyar tudomány kategóriában az erdélyi származású, Amerikában élő Barabási Albert László fizikus vehette át a rangos elismerést, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Sárosi Bálint erdélyi népzenekutató lett a díjazott.

A másik erdélyi származású jelölt, Bodor Ádám író ezzel szemben nem kapta meg a kitüntetést, a magyar irodalom kategóriában helyette Turczi István költőnek, írónak ítélték a díjat.

A magyar zeneművészet kategóriában pedig Sztevanovity Dusán dalszövegírónak, zenésznek, Zorán testvérének és állandó alkotótársának ítélték oda a díjat. A képzőművészet kategóriában Konok Tamás festő- és szobrászművész, a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Fővárosi Állat- és Növénykert, a magyar sport kategóriában Polgár Judit sakkozó lett Prima Primissima díjas.

A magyar építészet kategóriában Pálfy Sándor építész, a magyar sajtó kategóriában az On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozata), a magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Csomós Mari színművész kapta az elismerést. A közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta.

sarosi_balint_portre_1_mta_b_b

Sárosi Bálint

Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a gála házigazdái a közönség soraiban köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát, Lévai Anikót, Orbán Viktor miniszterelnök feleségét, Pintér Sándor belügyminisztert, Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét és Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét. Mint emlékeztettek, a közönség által kiválasztott közönségdíjas továbbra is az alapító Demján Sándor felajánlásából részesül jutalomban.

Demján Sándortól az elmúlt évtől Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a kuratórium elnökségét, magas láza miatt azonban idén nem tudott személyesen részt venni a díjátadón. Helyette Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta: „ünnepről” jött, és „egy nagy ünnepre” érkezett.

Beszámolója szerint az 1989 februárjában megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója ugyanis Barcelonában a 25 évvel ezelőtti eseményekre emlékező rendezvényen képviselhette Magyarországot, és idézhette meg az ország akkori vezetőinek lépéseit, akik 25 évvel ezelőtt „bátor, előremutató, életet jelentő” döntéseket hoztak. Mint hozzátette, 1989-ben a magyarok odaadó módon vettek részt a keletnémet menekültek támogatásában. „Vezetőink döntése és Magyarország szeretete elvezetett a berlini fal leomlásához” – fogalmazott.

Kozma Imre atya a díjátadóra utalva hangsúlyozta: „A mai este nagy lehetőség, hiszen csillagok gyűlnek, és fényt árasztanak nekünk mindannyiunk örömére, így sikerülhet legyőzni a pesszimizmus, a gyűlölködés, az igazságtalanság jelentette sötétséget.”

A Prima díjasok 5 millió forint, a Prima Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek, a közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

Forrás: Krónika.ro

 
 
 
Oldal teteje