• Magyar
  • Román

Szülőföldön magyarul – Magyar szülők figyelmébe!

2015-03-27 07:16

Amint arról (a magyar érdekképviseleti szervezetek és pedagógusok jóvoltából) feltételezhetően minden, a gyermekeit magyar tanintézményekbe járató szülő értesült, idén is lehet pályázni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Szülőföldön magyarul” című program keretén belül nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatásokra.

szulofoldonmagyarul_kr_13_or_b_b

A romániai magyar nyelvű oktatást és nevelést támogató programban a szülők vagy nevelőszülők által kitöltött, majd benyújtott kérelem alapján a diákok (óvodások, iskolások) vissza nem térítendő támogatást kapnak. Két kategóriáról van szó: a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás értéke 17 200 forintnak megfelelő lej, a hallgatói támogatásé 2800 forintnak megfelelő RON. A támogatás egy alkalommal igényelhető.

Amire szeretnénk felhívni a kedves szülők figyelmét, hogy az igénylés utolsó postára adási dátuma: 2015. április 24. (!), ezért nem árt minél hamarább kitölteni a formanyomtatványt, és ajánlott levél formájában 1 eredeti példányban, zárt borítékban a megadott címre elküldeni.

Nagyon fontos, hogy pontosan töltsék ki az adatlapot, és minden kötelező mellékletet csatoljanak a kérelemhez! Célravezető előbb figyelmesen elolvasni az igénylési csomagban lévő kitöltési útmutatót. Amennyiben a kérelmező nem csatol minden dokumentumot és az írásbeli értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül nem pótolja az iratokat, elesik a támogatástól!

Matekovits Mihály, az RMPSZ Arad megyei elnökétől megtudtuk: tavaly Arad megyében összesen 2614 magyarul tanuló gyermek részesült a Bethlen Gábor Alap támogatásában. Országos viszonylatban 132 000 ívet dolgoztak fel. Idén megyénkben, hozzávetőlegesen, 2800 gyermekre számítanak, remélhetően a szülőknek sikerül hibátlanul kitölteni a kérelmet és időben postázni azt.

A kérelmek elbírálása után a megítélt támogatásokat bankon keresztül folyósítják, az OTP Bank Románia Rt. bankszámláira. Az idén először pályázóknak (amennyiben pozitív elbírálást kapnak) folyószámlát kell nyitniuk az OTP-nél, erről azonban értesítőben tájékoztatják őket.

Sólya R. Emília, Forrás: nyugatijelen.com

 

Szülőföldön magyarul: hibás az űrlap, április 24-éig kérhető a támogatás

Április 24-éig lehet benyújtani az igénylést a Szülőföldön magyarul program keretében biztosított támogatásra – a hivatalos űrlapon ugyanis hibásan szerepel március 31-e határidőként.

Bartolf Hedvig volt Hargita megyei főtanfelügyelő, a programot lebonyolító Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) munkatársa leszögezte: nem az űrlapon, hanem az akció hivatalos honlapján (www.szulofoldonmagyarul.ro), a plakátokon, valamint a sajtóban közölt határidő a helyes.

Kifejtette: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a vártnál később hirdette meg a programot, így amikor erre sor került, az igénylési űrlapokat már nyomdába küldték, ezeken pedig még az a határidő szerepelt, amiről korábban szó volt.

Bartolf Hedvíg hangsúlyozta: elnézést kérnek az esetleges kavarodásért, a szülők körében ugyanis aggodalmat és értetlenséget váltott ki, hogy az egyes források eltérő határidőt közöltek. Eddig ötezer igénylés érkezett.

R. Kiss Edit, Forrás: Krónika.ro

 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje