• Magyar
  • Román

14. FILMTETT-WORKSHOP

2015-02-13 03:52
NYÁRÁDSZENTLÁSZLÓ, 2015. AUGUSZTUS 4–14.

A Filmtett Egyesület meghirdeti 2015-ös filmalkotó táborának első felhívását, a rendező-forgatókönyvíró csoportban való részvételre. A workshop további – animációs rendező és mozdulattervező, színész, operatőr, segédoperatőr, vágó, hangmérnök, gyártásvezető-producer, rendezőasszisztens és filmkritikus – csoportjai számára márciusban, áprilisi határidővel várható kiírás.

Miért érdemes nevezni?

A Filmtett Workshop egyedi lehetőséget biztosít számodra, hogy régóta dédelgetett filmtervedből végre film szülessen.

A Filmtett Workshop az egyetlen olyan magyar nyelvű filmes műhely, ahol kicsiben ugyan, de a filmgyártás teljes folyamatát végigjárjuk a forgatókönyvírástól a hangutómunkáig.

A fejlesztés, a forgatás és az utómunka alatt is a legjobb magyar filmes szakemberek segítenek neked és a stábnak, hogy minél színvonalasabb rövidfilm készüljön el a tábor végére.

Számos, a tábor korábbi kiadásai alkalmával készült rövidfilm versenyzett és nyert már díjat országos és nemzetközi filmfesztiválokon.

Milyen a jó filmterv?

Eredeti. Műfaji megkötés nincs, lehet könnyed vígjáték, bűnügyi sztori, dráma vagy zsánerparódia is. Olyan történeteket várunk, amelyek a fiatalok mindennapi életéhez, érzés- és gondolatvilágához szorosan kapcsolódnak.

Leforgatható és véglegesíthető egy tíznapos műhely alatt. Ez két nap forgatást jelent, és egy 5–10 perc hosszúságú filmet a műhely végére.

Leforgatható tábori körülmények között. Sem tömeges autókarambolt, sem űrhajós csatajelenetet nem fogunk tudni leforgatni a tábor alatt. Képek a helyszínről.

Szereplők nagyrésze legyen 20–30 év körüli fiatal. A történet szereplői a tábor színész csoportjából fognak kikerülni, de szükség esetén lehetőség lesz idősebb, vagy fiatalabb (gyerek) szereplők felkutatására is a környéken.

A filmterv kapcsolódjon valamilyen módon a tükör motívumához. A nyári alkotóműhely legvégén az elkészült rövidfilmek egy egészestés szkeccsfilmé állnak össze. Íme egy kedvcsináló-gondolatébresztő a tükör motívumával kapcsolatban.

orson-wellesnel_b

Mit kell beküldeni és meddig?

A pályázat határideje 2015. március 8. A pályamunkákat a tabor@filmtett.ro címre várjuk.

A pályázati anyag tartalmazza:

a pályázó szakmai életrajzát,

kitöltött jelentkezési űrlapot, amelyet innen lehet letölteni,

korábbi filmes munkáit, ha vannak (fájlküldővel, internetre feltöltött film linkjével),

a pályázó forgatókönyvét (a szinopszis nem elég!) és a rendezői koncepciót,

a pályázó motivációs levelét.

Kikből áll a zsűri?

Török Zita forgatókönyvíró, dramaturg;

Kovács M. András forgatókönyvíró, dramaturg;

Durst György kétszeres Arany Pálma díjas producer, a Filmtett- Duna Műhely alkotótábor alapítója;

a Filmtett szerkesztősége.

Mi a folyamat?

A filmtervet a kért dokumentumokkal együtt beküldöd március 8-áig.

Mindenkit értesítünk az eredményekről március 31-éig.

A legjobb 9 forgatókönyv íróját meghívjuk egy intenzív forgatókönyv-fejlesztői hétvégére, május 7. és 10. között Kolozsvárra. Mentorként itt tanácsokkal segít majd Török Zita és Kovács M. András.

A forgatókönyv-fejlesztés után négy filmterv írójának lehetőséget biztosítunk arra, hogy leforgassa filmjét nyári filmes műhelyünkben augusztus 4. és 14. között. Arról, hogy melyik legyen a négy nyertes forgatókönyv, a fent említett zsűri tagjai, valamint a tábor rendező csoportvezetője közösen dönt a torockói hosszúhétvége végén.

(A filmed fesztiválokon kerülhet versenybe, díjakat nyerhetsz, híres lehetsz.)

A kolozsvári forgatókönyv-fejlesztő hétvégén a részvétel ingyenes. Ha a forgatókönyved a táborban leforgatandó 4 film közé kerül, tudnod kell, hogy a rendezők tábori részvételi díja idén 20 000 forint / 300 lej / 70 euró. Ez 10 napi szállás és étkezés költségeit fedezi, ugyanakkor kb. 0,2–1%-a egy kisjátékfilm valós forgatási költségeinek.

A pályázatra 18 és 28 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk.

Információk a Filmtett Egyesület nyári alkotótáboráról

További információk: tabor@filmtett.ro, +40-728-262-023.


 
 
 
Oldal teteje