• Magyar
  • Román

Oraşul Câinilor / Fehér Isten / White God

2015-02-09 09:26
Február 16-tól a nagyszebeni Arta moziban

A Fehér isten 2014-ben bemutatott thriller, ami a kutyák, mint az elnyomott kisebbség, és a magukat felsőbbrendűnek tartó emberek, mint többség hatalma elleni, a világ végét elhozó harcról szól.

Feher Isten 03_plakat2_b

Új törvények lépnek életbe, miszerint súlyos adót kell fizetni azon ebek után amelyek nem a törvényben leírt vérvonalból valók... A tulajdonosok emiatt igyekeznek megszabadulni teherré lett "legjobb barátaiktól", a sintértelepek hamar megtelnek. Lili minden erejével megpróbálja megvédeni kedvencét, de apja utcára teszi Hagen-t. Hagen és az ő kedves gazdája kétségbeesetten keresik egymást, de az idő múlásával Lili elveszti a reményt. Hagen-t a mindennapok keservei rádöbbentik, hogy közel sem minden ember a kutya legjobb barátja. Kóbor sorstársakkal verődik össze, de egy razzia után a sintértelepen köt ki. A remény legkisebb szikrájával szívükben egy kínálkozó alkalommal megszöknek és fellázadnak az emberiség ellen... Bosszújuk könyörtelen, a harcot talán már csak egyvalaki tudná megállítani, Lili.

Feher Isten 02_b

Szereplők:

Psotta Zsófia – Lili, Zsótér Sándor – Dániel, Horváth Lili – Elza, Thuróczy Szabolcs – öregember, Monori Lili – Bev, Gálffi László – zenetanár, Nagy Ervin – hentes, Mundruczó Kornél – Afghan, Ascher Károly – Péter, Bánki Gergely – gyepmester, Polgár Tamás – gyepmester, Bodnár Erika – szomszéd, Body, Luke – Hagen, Csepeli Bence – Gyémánt, Derzsi János – hajléktalan, Faix Csaba - Tv riporter, Frajt Edit – rendőrnő, Gallusz Alexandra - biciklis lány, Tamási Zoltán - biztonsági őr

Díjak, jelölések:

2014-ben a Cannes-i fesztiválon az Un Certain Regard kategória fődíját nyerte

Body és Luke (ikrek) akik a filmben Hagent alakították elnyerték az alternatív Palm-Dog Award avagy Kutya-Pálma díjat a 2014-es Cannes-i fesztiválon

A filmet Magyarország, a 2015-ös Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában nevezi

Official Trailer:

 Trailer:

 Magyar trailer:

 

 

A Fehér isten nyert Cannes-ban

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje nyerte az Un Certain Regard kategória fődíját a cannes-i filmfesztiválon. A film nem a hivatalos versenyprogramban indult, hanem a rendhagyóbb rendezéseket bemutató párhuzamos szekcióban, így az Arany Pálmára nem volt ugyan esélye, de a kategóriájában adható legnagyobb elismerést kapta.

 Cannes dijak 2014_b

Mundruczó Kornél (középen) kezében az elismeréssel

Fotó: Yves Herman

A Fehér isten emellett péntek kora délután elnyerte a kutyás filmek között kiosztott Palm Dog díjat is. A rendező már a kutyás díjat is személyesen vette át, így az esti Un Certain Regard díjátadón is jelen lehetett. Úgy tudjuk, nem tudott az elismerésről, a francia forgalmazóval volt találkozója, ezért volt még fesztiválon. A rendezőt éppen egy díjazottak számára rendezett vacsorán értük el Cannes-ban, ahol megerősítette, hogy tényleg nem tudott arról, hogy díjat fog nyerni péntek este. A fesztivál szervezői csak délután háromkor keresték meg: tudni szerették volna, hogy a városban van-e még, és megkérték, hogy mindenképpen jöjjön el az esti díjátadó ceremóniára. Ez már előre jelezte, hogy az Un Certain Regard kategóriában kiosztott három díj egyikét ezek szerint megnyerte a Fehér isten, de csak ott a helyszínen szembesültek azzal, hogy a kategória fődíját nyerték. >>> Mundruczó Kornél reakciója a díjra itt.

Mundruczónak nem ez az első cannes-i elismerése: 2008-ban az akkor versenyprogramban szereplő Delta a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját kapta.

A Fehér istent is szerették a kritikusok, ilyeneket írtak, hogy "egy allegorikus figyelmeztetés a világban mindenhol növekedő fajgyűlölet ellen(...), közeleg az idő, amikor bosszút állnak azon, aki felsőbbrendűnek tekinti magát." Meg hogy "Mundruczó Kornél eddigi legjobb filmje, egy érzelmekkel teli, technikai mestermű, amely eleinte a Lassie hazatér című történethez hasonló naiv kalandfilmként úgy tűnik, mintha nagyon eltérne a rendező korábbi munkáitól. Egészen addig, amíg a történet mitikus oldalai, nem beszélve a zsigeri erőszakról, ki nem bontakoznak." Mi a kutyák és emberek közti háborúban a kutyák pártjára álltunk.

A Fehér Istennel Mundruczó Kornél hatodszorra szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál műsorán.

Fehér isten, 2014, Un Certain Regard, kategória fődíj

Szelíd teremtés, 2010, hivatalos versenyprogram

Delta, 2008, hivatalos versenyprogram, Fipresci-díj

Johanna, 2005, Un Certain Regard

Kis Apokrif, No. 2, 2004, Cinefondation (kisfilm)

A 78-as Szent Johannája, 2003, Rendezők Kéthete  (kisfilm)

Az Un Certain Regard kategóriában egyébként több díjat is osztanak: a fődíjat bezsebelték a magyarok, a második díj, a zsűri nagydíja a legújabb kedvenc filmünknek, Ruben Östlund Turistjának járt (eredeti címén: Force majeure). Különdíjat kapott Wim Wenders és Juliano Ribeiro dokumentumfilmje, a Salt of the Earth, ezt is szerettük. A legjobb szereplőgárda díját, a szekció nyitófilmje, az álló ovációval köszöntött Party Girl nyerte. A legjobb színész az aboriginál David Gulpilil lett a Charlie’s Country című ausztrál filmből. A zsűri elnöke Pablo Trapero argentín rendező volt, aki nagyon elégedett volt az idei mezőnnyel. Mi is.

Jó nap volt a péntek a magyar filmeseknek: ahogyan azt korábban bejelentették, az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos kitüntetést kapott Cannes-ban a fesztiválpalota Bunuel termében. A díjat az Angénieux alapította azzal a céllal, hogy így ismerjék el a világ filmgyártásában maradandót alkotó operatőröket.

A fesztivál versenyprogramjának díjait, tehát az Aranypálmákat szombat este adják át, itt Szőcs Petrának és a Kivégzés című filmjének szurkolhatunk.

Forrás: Index.hu

 
 
 
Oldal teteje