• Magyar
  • Román

SZINOPSZISOK - 2012. március 9-11.

2012-03-08 15:14
Nagyszeben Magyar Filmnapok

 

_____________________________________________________________Március 9, péntek

Kiállítás Megnyitó – André Kertész

Brukenthal Múzeum, Kék Ház – 13,30

Hivatalos Megnyitó

Meghívottak beszédei

Habitus Galéria – 17,00

Film - APRÓ ÖRÖMÖK (ro)

dokumentumfilm, 67 perc, 2009

Habitus Galéria – 17,45

Harsányan egy kisfiú hangja szólal meg: „Heti Hirdetőt tessék...!” A vásznon megelevenedik egy kisváros élete majd lassan kibontakoznak azok az apró örömök, amelyeket a városka lakói az apróhirdetések által élhetnek át. A film különböző sorsokat köt össze: vannak, akik társat keresnek, vannak, akik megoldást a problémáikra, de akad olyan is, aki régiséget vásárolna. Bálint Ibolya, a székelyudvarhelyi lelkes rendező ezzel a kedves dokumentumfilmmel mutatkozik most be nekünk.

Film – CSENDORSZÁG (ro)

dokumentumfilm, 38 perc, 2002

Habitus Galéria – 19,00

Mi lehet egy fényképezőgép jelentősége egy 10 éves gyerek számára, aki Csendországban él?

A dokumentumfilm egy Gyimes-völgyi süketnéma kisfiú, Alfréd vakációs kalandjait mutatja be, aki a kolozsvári Hallássérültek Tanintézétbe jár. Az iskolai év végén szülei hazaviszik vakációzni, és egy mulatságon Alfréd megismerkedik egy szintén süketnéma fényképésszel, aki a szomszéd faluban lakik. Másnap a gyerek kap egy fényképezőgépet új barátjától, és így elkezdi tanulni a képek varázslatos nyelvét.

Film – VÉGTELEN PERCEK (ro)

fikciós-kisjátékfilm, 18 perc, 2011 – 16 év

Habitus Galéria – 20,00

A történet egy nyári délután zajlódik le, amikor valaki lecseppenti magát kávéval, valaki galambot etet, valaki darazsat öl, valaki meghal, valaki menekül, valaki másol, valaki rádiót hallgat, valaki telefonál, valaki. ... És ezek közt talán van némi összefüggés. A cél és a legnagyobb kihívás a filmben annak a meleg, nyári délután érzésének a vissza adása. A fiatal erdélyi filmes korábban már több fesztiváldíjat elnyert erotikus mesefilmjével, a Kakukk-kal, és a kolozsvári Mátyás király mítoszt vicces formában feldolgozó animációs dokumentumfilmjével, a Mátyás, Mátyással. Most ezt a 18 perces, színes kisjátékfilmet nézhetjük meg Felméri Cecélia rendezésében.

SZAKMAI BESZÉLGETÉS

Meghívottak: Bálint Ibolya, Lakatos Róbert.

A beszélgetést Szántai János moderálja.

Habitus Galéria – 20,30

Film - GENIUS DIABOLIS (ro)

erotikus kisjátékfilm, 19 perc, 2011

Atrium Kávézó – 22,30

Lakatos Róbert rendezésében egy 19 perces erotikus vígjátéknak leszünk a tanúi. „Egy darab ideje, minden éjszaka jő hezzám egy fejérnép. Csak rea veti a kantárt a fejemre, és egy pillanás alatt lóvá változok. S akkor a hátomra ül s egész éjszaka hajt engem veszettül…”

______________________________________________________________Március 10, szombat

Film – BEST OF FILMTETT - Duna Műhely Alkotótábor (ro)

kisjátékfilmek válogatása, 130 perc

Habitus Galéria – 16,00

KÖNYVBEMUTATÓK

http://www.filmtett.ro/kiadvanyok/a-kolozsvari-filmgyartas-kepes-tortenete-1913-tol-1920-ig

Habitus Galéria – 18,30

Film – JANOVICS JENŐ – A MAGYAR PATHÉ (eng)

fekete-fehér dokumentumfilm, 62 perc, 2011

Habitus Galéria – 19,00

Az 1910-es évek eleje: a film még inkább vásári mulatság, mint művészet, mégis sokan a színház jövőjét féltik tőle. Korának legjobb színházigazgatója, Janovics Jenő azonban mindenki megrökönyödésére mozit hoz létre a kolozsvári nyári színkörben, pár évvel később pedig filmgyárat alapít. Irodalmi igényességű filmjeivel történelmet ír, és hamarosan Kolozsvár egyik leggazdagabb és legirigyeltebb polgára lesz. A világháborút követően, a nagy befolyással, és jelentős vagyonnal rendelkező Janovics olyan áldozatokat hoz színházának megmentése érdekében, amelyekhez hasonlókat akkor sem, és talán ma sem hozna senki.

Film – ANTIGONÉ (ro)

dokumentum-játékfilm-szatíra, 83 perc, 2010

Habitus Galéria – 20,15

A film története: Antigoné. Négation. Lehetséges-e filmre vinni a görögöket? Nem az adaptáció nehézségéről beszélek. Hanem hogy lehet-e filmet csinálni itt, Erdélyben egyáltalán?

Ez az első erdélyi önreflexív antik-drámaadaptáció, kísérleti improvizációs dokumentum-játékfilm-szatíra, akab-Benke Nándor, Oláh-Badi Levente és Zágoni Bálint erdélyi filmes valóságról készített skicce kicsit bőmellényű, kicsit felületes, kicsit öncélú, de a miénk. Hiányos, mégis hiánypótló mű. Erdélynek nem volt még önreflexív játékfilmje.

Film – BEST OF FILMTETT  Duna Műhely Alkotótábor (ro)

animációs filmek válogatása, 50 perc

Atrium Kávézó – 22,30

____________________________________________________________Március 11, vasárnap

Gyermekfilm – MACSKAFOGÓ 1. (ro)

színes, magyar animációs film, 83 perc, 1986

Kulturális Központ – 15,00

Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

SZÜLINAP KULTURÁLIS IRODA

Kulturális Központ – 16,30

Kiállítás Megnyitó

Mátyás, Mátyás

Habitus Galéria – 17,00

Film – MÁTYÁS, MÁTYÁS (ro)

animációs dokumentumfilm, 11 perc, 2010

Habitus Galéria – 17,30

http://www.youtube.com/watch?v=TuHarMCVQ4w&feature=related

Felméri Cecília - Mátyás, Mátyás című díjnyertes animációs dokumentumfilmje 13 percben mutatja be nekünk, hogy mit tudnak a „Kincses város“ lakósai, és mennyire ismerik városuk híres szülöttét, a legendás Mátyás királyt. Az a humor és könnyedség, amivel Felméri Cecília a témához nyúl, egyértelműen a rendező animációs és kisjátékfilmes múltjára utal.  A 13 perc hanganyagát, ami később az animáció alapját képezte, 23 óra interjúból válogatta ki a rendező. A kiválasztás vezérelve egyértelműen a humor volt, mégsem érheti olyan vád az alkotókat, hogy az interjúalanyok lejáratása árán érték el ezt az eredményt, hiszen az újságárustól az egyetemi professzorig mindegyikük felvállaltan humoros. A film egy érdekes játék a valósággal.

„És a másik dolog, amit még mondani tudok róla, hogy Mátyás király egy lovon ül a szobrán. Ez minden. Mit lehet még mondani?"

Film – BAHRTALO! (JÓ SZERENCSÉT!) (ro)

doku-fikciós vígjáték, 83 perc

Habitus Galéria – 18,00

http://www.youtube.com/watch?v=AOcbaHufTZg

Lakatos Róbert Barthalo! (Jó szerencsét!) című alkotásának a jelentése Lali, a film egyik főszereplőjének anyanyelvén: "Jó szerencsét!", ami tulajdonképpen a Gábor cigányok bevett köszönési formája.

A filmbeli történet elején Lali (erdélyi Gábor cigány) és Lóri (erdélyi magyar), anyagi gondokkal küzdenek, ezért elhatározzák, hogy átmennek Ausztriába üzletelni. Ez a neorealista komédiának nevezhető dokumentum-játékfilmes road movie a két főszereplő kalandjait követi nyomon, akiket egy adott ponton Egyiptomba is elsodor sorsuk. Noha üzleti sikereik nem mindig egetverőek, ők ketten tudnak valamit, amit mi mindannyian hajlamosak vagyunk elfelejteni: hogy lehet örülni az életnek

Film - INTIM FEJLÖVÉS (ro)

Emberi színjáték, 73 perc, 2009 – 14 év

Habitus Galéria – 20,00

A film cselekménye egyetlen nap alatt játszódik. Négy férfi ugyanazon az estén ugyanabban a night klubban köt ki egymástól függetlenül, egy nehéz nap végén. A négy férfi négy különböző történetének a szexualitás áll a középpontjában.
Szajki Péter első játékfilmjében minden egyes színész zseniálisan játszik, mindegyik történet elképesztően tragikus viszont hihetetlen iróniával és humorral van feltálalva. Mindvégig szórakoztat, nincs benne egy kiszámítható jelenet sem, mentes minden sablonosságtól.

Film – KAKUKK (ro)

erotikus kisjátékfilm, 17 perc, 2008 – 14 év

Atrium Kávézó – 22,00

Mária szerelmes Kerekes Jánosba, ám szülei arra kényszerítik, hogy egy Demics nevű gazdag, de ostoba emberhez menjen feleségül. Mária nem harcol Jánosért mint egy kortárs Júlia, az a célja, hogy a kecske is jóllakjék, a káposzta is megmaradjon. Feleségül megy Demicshez, de megígéri Jánosnak, hogy az esküvő után először az övé lesz. És itt kezdődik a zűrzavar. A film az ösztönök és az erotika hatalmáról szól.

 
 
 
Oldal teteje