• Magyar
  • Román

Borsos Miklós 101 éve született Nagyszebenben

2017-08-24 01:31
2017. augusztus 13 - szeptember 30.

Székházában szervezett kiállítással emlékezett meg a nagyszebeni HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központ Borsos Miklós születésének 101-dik évfordulójára. 1906. augusztus 13-án, Nagyszebenben született egy székelyföldről Nagyszebenbe költözött családban. 14 éves koráig a Cibin parti szász városban nevelkedett, ahol magába szívta – ahogy ezt később saját maga beismeri a Visszanéztem félutamból című önéletrajzában – a pontosságot, a meg nem alkuvásnak erejét, az „ódon város” polgári hangulatát.

Borsos 2017_4 Borsos 2017_1

A HÍD Egyesület tagjai, majd a nagyszebeni magyar közösség a gyergyócsomaflavi, a budapesti és a győri partnereknek köszönhetően ismerhette meg a világhírű Érdemes és Kiváló Művész, Munkácsy-, Kossuth-, Ferenczy Béni-, Premio Carrara díjas Borsos Miklós munkásságát és személyiségét. Majd felvállalta, hogy a nagyszebeni összlakosságnak és a Kárpát-medence szászföldi lakosainak, minél több részletet mutasson be a kiváló magyar szobrász, éremművész, grafikus alkotásaiból, példaértékű életéből. A minden évben, augusztus közepén megemlékező koszorúzások, illetve találkozások mellett 11 kiállítást, 4 mini-konferenciát, három alkalommal - a térség legismertebb magyar kulturális fesztivál műsorában - Borsos Miklós napot, több alkalommal szakmai kerekasztal beszélgetéseket szervezett meg a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ az utóbbi 10 évben. 2010-ben a mindenkori híres nagyszebeni személyiségek névsorának alakításában az egyesület javaslatára és szakmai hozzájárulásával Borsos Miklós neve ott szerepel Brukenthal, Teutsch, Blaga, Slavici és Kós Károly mellett.

Képzőművészeti munkássága mellett a művész filmet forgatott és könyveket is írt. Ezek között a Szülőföldjeim című film és a Visszanéztem félutamból című könyvek önéletrajzként szerepelnek a köztudatban, viszont elképesztő erővel mutatják be első részeikben Nagyszebent, Borsos Miklós szülővárosát, amelyre olyan szépen, meghatottan és büszkén emlékezett mindig vissza. A magyar nyelven forgatott filmnek román felíratával, és a könyv román-, angol és német nyelvű fordításainak bemutatásával a művész sokkal ismertebbé válhatott szülővárosában.

2012-ben a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat elnöke, aki egyben a Budapesti Borsos Miklós-Kéry Ilona Alapítvány kuratóriumának is elnöke, Kozma Imre Atya jelenlétében és az életének utolsó éveit az alapítványnak, de főképp a művész munkásságának megismertetésére szentelt, ma már a mennyek között lakó, valaha fáradhatatlan kitartással ügyintéző, szervező, nyugalmazott zenepedagógus Fertőszögi Erzsébet jelenlétében a nagyszebeni Brukenthal Múzeum eredeti Borsos Miklós alkotásokkal gyarapodott a budapesti alapítvány adományának köszönhetően.

 Borsos Miklos_Foto-Szalay-Zoltan_b

BORSOS MIKLÓS, Fotó: Szalay Zoltán

Nem utolsó sorban kell megemlíteni azt, hogy a gyermekkorában elvesztett édesanyjának, Mosolygó Erzsébetnek sírját az együttműködő budapesti-, gyergyócsomafalvi-, illetve nagyszebeni intézmények felújították, majd vörös márvánnyal bekeretezték a több, mint száz éves, eredeti és Borsos Miklós által bevésett tölgyfa keresztet.

A művészre emlékezve 2017. augusztus közepétől szeptember végéig Borsos Miklós kiállítást rendezett be a Sörház utcai Magyar Kulturális Központban a nagyszebeni HÍD Egyesület. A kiállítás anyaga azonos a tavalyi Tanács Toronyban bemutatott alkotásokkal, amelyet a Budapesti Borsos Miklós-Kéry Ilona Alapítvány bocsátott rendelkezésre és Bartunek Katalin közbenjárásával érkeztek a művész szülővárosába.

 
 
 
Oldal teteje