• Magyar
  • Román

Kiállítás megnyitó - KÓS KÁROLY Világa

2014-09-30 13:17
Polgármesteri Hivatal, belső udvar - 2014. november 12., szerda - 16,00

A Budapest Főváros Levéltárának és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumnak a közös vándorkiállítása érkezik a nagyszebeni Polgármesteri Hivatal belső udvarának kiállító helységeibe. A neves országépítő születésének 130. évfordulója alkalmából létrejött kiállítás megnyitóját 2014. november 12-én 16 órától tartjuk meg az Ars HUNGARICA kulturális fesztivál első műsoraként.

Kos Karoly plakat_72_b

Kós Károly (1883–1977) építész volt, grafikus, író, ideológus, politikus, intézményszervező és mezőgazdász, 20. századba oltott reneszánsz ember. Budapestet leszámítva Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön valósult meg a legtöbb épületterve, és legszebbikükben, a Székely Nemzeti Múzeum általa tervezett főépületében őrzik politikai írásait, de maga faragta dohányszelencéjét és szemüvegét is.

A nagyszabású tárlat Budapesten 2012. novemberétől 2013. áprilisáig volt látható Budapest Főváros Levéltárában, és a magyarországi siker után indult erdélyi vándorútjára. Sepsiszentgyörgy után több romániai városba is eljutott a kiállítás, méltó módon megemlékezve a Kós Károly emlékév keretében a sokoldalú mester életpályájának egyik meghatározó időszakáról.

Kós Károly Nagyszebenben élt öt évet, nagyon szépen emlékezik meg városunkról. A nemrég megrendezett 100 nagyszebeni személyiség között sorolták, természetes módon a tarnsylvanista művészt, írót, gondolkodót.

A Kós Károly világa, 1912 című nagyszabású tárlat Kós Károly (1883-1977) építészeti pályájának első hét évét és annak előzményeit, családi-baráti-kollegális kapcsolatait mint alkotói hátteret, valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami alkotói egyéniségét formálta. Az 1912-es év meghatározó volt Kós Károly életében: ekkor döntött úgy, hogy Budapestről hazaköltözik Erdélybe, akkor fejezték be a budapesti állatkert főépületeit, a sztánai Varjúvárat és a Székely Nemzeti Múzeum épületét is. Ezt az időszakot mutatja be a kiállítás Kós Károly fatornyait idéző installációkon.

„1912-ben Kós Károlynak három fő műve készült el, Budapesten az állatkert, Kolozsvár mellett, Sztánán a lakása és Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum. Azért választotta Sztánát lakóhelyéül, mert az pont félúton van Székelyföld és Budapest között. Az ő életművében, életútjában ez a szimbolikus tengely. Ekkor volt az alkotói ereje teljében. A kiállítás maga is erről szól, ezt a periódust járja körül” – mondta el Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Karoly Kos_02_Varjuvar Kos Karoly_02

„Nem annyira az eredeti műtárgyakon van a hangsúly, tervrajzokat is állítunk ki, persze, maketteket is, de inkább a cél az, hogy Kós Károly korszerűségét mutassuk be. Azt, hogy miként íródik be az európai áramlatokba. Abban az időben az art nouveau egy abszolút forradalmi irányzatnak tűnt, nem üres modernizmus, hanem egy adott nép hagyományait dolgozza fel Kós, nemzetközivé téve azokat. Amit Kós jár építészetben, rokon a Bartók-, Kodály-úttal. Ők a nép zenéjét, Kós a népi építészetet szintetizálja nemzetközi szintre” – magyarázta Vargha Mihály.

A kiállítás megnyitó keretén belül bemutatjuk Csibi László kolozsvári rendező Kós Károly című, 28 perces filmjét, amelyben a művész a főszereplő, arhív és dokumentum felvételekben. A vetítést a Habitus Könyvesboltban lehet megtekinteni, 16,30 órakor.


 
 
 
Oldal teteje