• Magyar
  • Román

ORTH István: '70 Metszetek

2015-10-18 14:03
2015. november 6., 12,00 óra - Polgármesteri Hivatal

ORTH ISTVÁN - EMKE Életműdíjas, Nagyszeben Díszpolgára és Magyarország Érdemrendjének Lovagkeresztje kitűntetés címzettjének hetvenedik születésnapja tiszteletére nyílik kiállítás 2015. november 6-án, 12 órai kezdettel a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatalban. A tizedik Ars Hungarica kulturális fesztivál keretében szervezett tárlat a művész alkotásai közül az utóbbi években ritkán megtekinthető munkáit, a hetvenes években készült metszeteit tárja a közönség elé. A kettős nagyszebeni ünnep alkalmából Orth István  '70-es Metszetek című kiállítás megnyitón, amelyet Olimpia Tudoran Ciungan művészettörténész mutat be, album bemutatásra is sor kerül.

2s_b

Cuvântul /Az Ige / Das Wort, 45 x 33 aqf.

Orth István Középeurópában, Nagyszékelyen született. 1962-ben finom-kerámia és kályhás diplomát szerez Váradon; 1967-ben a Váradi Művészeti Liceumban érettségizik, 1971-ben elvégzi a Kolozsvári Református Teológiát majd 1976-ban a Bukaresti Szépművészeti Akadémián diplomázik. 1971-72-ben doktorjelöltként bizántinológiát tanul a Bukaresti Ortodox Teológián, 1980-ban műemlékvédelem és restaurálás terén szerez oklevelet. 25 éven át (1976-2001) a szebeni Brukenthal Múzeum grafikai restaurátora, az ezredfordulótól pedig a szebeni Lucian Blaga Egyetem művésze. Tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének (az Országos Tanácsnak, és a szebeni Fiók elnöke 1998-2003 között). Alapító tagja a Barabás Miklós Céhnek és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának. 2005-ben a 120 éves EMKE életmű-díjjal tűnteti ki. 2013-ban Magyarország elnöke, dr. Áder János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta. Több mint 60 egyéni kiállítást szervez a határokon innen és túl, és számos nemzetközi szalon résztvevője. Kiállít metszeteket, pasztellrajzokat, olajképeket és reklámgrafikai munkákat. Nagyszeben díszpolgára és Magyarország Érdemrendjének Lovagkeresztje kitűntetés címzettje.

 orth_istvan_nf-20130506_b_b

Orth István

"Orth István rézkarcoló művészete ellentétes hatások, kifejezések találó ötvözete. Dekorativitása a plakáttervezőt, rajzi elemei, szimbólumteremtő ereje a gondolkodó, töprengő teológust, a lét kérdésével küzdő embert, az akvatinta színes felületeinek pontossága, tisztasága a kemény karakterű múzeumi szakembert idézik. Humora, fanyar nőszimbólumai két- és sokértelmű kompozíciói, képi metaforái egyszerre a groteszk és a szürrealista, klasszicista egyéni mitológiája meg egy eredményes, tárlatokban gazdag, szakmai sikerekben bőséges életpályát, kapcsolatteremtő erőt bizonyítanak. Paradox módon nem a rajzi virtuozitásra épít, hanem a biztos, stilizált forma körvonalaira, a gesztusrajz elemei ezért hűvösek, tárgyilagosak és több szintű képi szimbólumai ellenére egyértelműek."  - Molnár Dénes

A művész hivatalos honlapja: http://www.stefanorth.com/hu/

Lovagkereszt atadasa_b

Magdó János, Magyarország Kolozsvári Főkonzulja átadja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztet Orth Istvánnak a 2013-ban szervezett Ars HUNGARICA kulturális fesztivál megnyitó gálaműsorán.

 
 
 
Oldal teteje