• Magyar
  • Román

ORTH István - SZENTKÉPEK című kiállítása Sepsiszentgyörgyön

2013-04-20 09:24
Szentgyörgy Napok keretén belül

Romániai Képzőművészek Szövetségének sepsiszentgyörgyi fiókja meghívására ORTH ISTVÁN (Nagyszeben) - SZENTKÉPEK című kiállítás nyílt meg tegnap, 2013. április 22-én a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A kiállítást Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és a házigazda Damokos Csaba nyitották meg.

 Megnyito_01_b

A kiállítás partnerei: Barabás Miklós Céh, Szeben Megyei EMKE, Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda.

A kiállítás megnyitójáról a Háromszék napilapban megjelent cikket alább olvashatják:

Egy ízig-vérig grafikusnak van bátorsága az olajfestmények világába átlépni, mostani, Szentképek című tárlatsorozatát Orth István az elmúlt három évben készítette – hangoztatta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a nagyszebeni képzőművész tegnap délután megnyílt kiállításán a Lábas Házban.

Erdélyi magyar szórványbeli művészként Orth István festményeit, tusrajzait, rézkarcait hozta el Sepsiszent­györgyre, Damokos Csaba a kiállítás házigazdájaként úgy fogalmazott, kitüntetés, hogy végre vendégül láthatjuk. Tamás Sándor megyeitanács-elnök a Székelyföldön és a szórványban élő magyarok kapcsolatáról beszélt, vázolta az Összetartozunk programot, melynek részeseként Három­szék Szeben megyei magyarokkal is próbál emberi, lelki kapcsolatot ápolni, azt fontosabbnak tartják, mint az anyagi támogatást. Vargha Mihály kijelentette: Székely­földnek kulturális, képzőművészeti ér­telemben is belső anyaországként kell működnie, e gondolat jegyében született Orth István mostani egyéni kiállítása.

Mint Vargha Mihály fogalmazott, a szakralitás minden művésznél jelen van, Orth Szentképek sorozata mégis meglepte, azt kellemesnek és üdének tartja, az alkotó ugyanazzal a diszkrécióval reflektál a magyar szakralitásra, amelyet korábbi grafikáin megszoktunk (a szebeni művész elvégezte a kolozsvári Protestáns Teológiát, református segédlelkészként szolgált, mielőtt művészi pályára lépett – szerk. megj.). Orth István egyébként Baász Imre és Plugor Sándor kortársa, a tegnapi kiállításmegnyitón utaltak a szebeni dzsesszfesztivál általa készített nívós plakátjaira is. Megnyugtató, hogy modern víziókat a klasszikus grafika nyelvén is meg lehet fogalmazni, mondta végül Vargha Mihály, megjegyezve, nem kizárt, hogy a szebeni művész szobrászattal is próbálkozik majd. Orth István elmondta, amit kiállított, nem kizárólag keresztyén szempontból értelmezendő, szépnek tartja a belső anyaország kifejezést, s mint fogalmazott, ha ebben a tekintetben lesz egyszerűsített honosítás, ő lesz az első, aki kérelmezi, hogy ide tartozzon.

Forrás: Háromszék.ro

Bővebb információket és képeket a Szentgyörgy Napok hivatalos honlapján lehet megtalálni: http://www.szentgyorgynapok.sepsiszentgyorgyinfo.ro/

 

 
 
 
Oldal teteje