• Magyar
  • Román

CONCURS DE GĂTIT - Sibiu, 7 iulie 2018

2018-05-21 03:48
Zilele HUNGARIKUM - ORGANIZARE ŞI REGULAMENT DESFĂŞURARE

Asociația HID - Centrul Cultural Maghiar Sibiu și CNM ASTRA organizează o nouă ediție a concursului de gătit gulyás în data de 7 iulie 2018 la Muzeul În Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Indiferent de condițiile meteo concursul se va desfășura sâmbătă, cu începere de la ora 8 dimineața, însă în cazul unor fenomene extreme acesta se va reprograma a doua zi, duminică la aceeași oră și în aceleași condiții. Ca în fiecare an în paralel cu evenimentele gastronomice vor fi prezentate degustări de produse, meșteșuguri, evenimente pentru copii, spectacole de dansuri și muzică.

ORGANIZARE ŞI REGULAMENT DESFĂŞURARE

- pentru buna desfășurare a evenimentului și evitarea neplăcerilor vă rugăm să respectați acest regulament -

Hungarikum2016_2nap_089_b

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

Intrarea în Muzeul în Aer Liber – ora 8,00 poarta principală, Pavilion Multicultural. Se va intra în mod organizat, în grup, inclusiv cu autoturisme (cu maxim 20 km/h), în coloană pe traseul stabilit. Despachetarea din autoturisme va dura până la ora 9,30 după care toate autoturismele se vor scoate din muzeu în parcarea amenajată de la intrare. Împachetarea de după eveniment se va putea face începând cu orele 16.

Vă rugăm păstraţi curăţenia!

Pentru buna desfăşurare, din punct de vedere igienic şi păstrarea curăţeniei vom pune la dispoziţia participanţilor coşuri de gunoi, saci menajeri şi vom amenaja locuri speciale pentru colectarea acestora. Vă rugăm să predaţi locaţiile şi spaţiile exact în starea iniţială.

CONCURSUL DE GĂTIT, DEGUSTAREA ŞI DESERVIREA MUSAFIRILOR

La Concursul de Gătit Gulyás din acest an se pot înscrie echipe formate din minim trei (3) persoane.

IMPORTANT! Este foarte important ca cel puțin una dintre persoane să prezinte în dimineața evenimentului o adeverință de la medicul de familie ( sau specialist) că este aptă pentru a găti și a deservii publicul (clinic sănătos). Totodată - valabil pentru echipele care aduc preparatele de acasă – este necesară demonstrarea provenienței produselor și a calității acestora (mai ales în cazul cărnii: factură, bon fiscal și copie certificat veterinar).

Continuăm să susținem producătorii și fermierii locali. La evenimentul din acest an vom invita producători și fermieri locali care vor pune la dispoziția concurenților, contra cost, la prețurile de pe piața locală produse și ingrediente necesare pentru gătit.

HN2017_4nap_024 HN2017_3nap_02

NOU: TREI CATEGORII de concurs!

Începând cu acest an lansăm două noi provocări pentru iubitorii de gătit în ceaun: deschidem opțiunea pentru a găti gulyás într-un mod netradițional, spunem noi reinterpretat și vă provocăm să gătiți și alte mâncăruri specific ungurești la ceaun (de ex: marhapörkölt = tocăniță de vițel ungurească, lecsó = ghiveci unguresc, halászlé = ciorbă de pește, etc.).

CONCURSUL DE GĂTIT:

Concursul din acest an se va organiza pe trei categorii:

- GULYÁS TRADIȚIONAL – preparatul care a devenit tradițional și în bucătăriile din Transilvania, din Sibiu

- GULYÁS REINTERPRETAT – dacă doriți să modernizați, să inovați gastronomic, să includeți ingrediente sau produse care nu se înscriu printre cele folosite la prepararea tradițională vă propunem înregistrarea la această categorie.

- ALTE PREPARATE UNGUREȘTI – în această categorie propunem să înscrieți alte preparate ungurești, gătite în ceaun. La această categorie ne rezervăm dreptul să și selectăm ceea ce propuneți, astfel încât acestea să poată fi incluse în specificul concursului și jurizate. Vă propunem, ca exemplu următoarele: marhapörkölt = tocăniță de vițel ungurească, lecsó = ghiveci unguresc, halászlé = ciorbă de pește).

Înscrierile în concurs se pot face prin intermediul FORMULARULUI regăsit pe site-ul oficial al comunității maghiare www.Szeben.ro cu informații și în limba română. Informații se pot cere și prin e-mail: hid@szeben.ro sau telefonic la numerele: 0745.300234 – Levente Serfőző (Sery), sau 0747.975921 – Gyöngyi Takács.

Numărul concurenților pe care putem să-i primim în concurs este nelimitat, prin amabilitatea conducerii CNM ASTRA, căreia îi mulțumim pe această cale.

EVALUARE ȘI PREMIERE LA CONCURSUL DE GĂTIT:

- Juriul va fi format din echipe de profesioniști în gastronomie și personalități, invitați și reprezentanți ai organizatorilor. Jurizarea se va face separat pentru cele trei categorii. Decizia juriului este incontestabilă.

- Pentru deservirea și degustarea porțiilor jurizate DOAR organizatorii furnizează cele necesare (tăvi, farfurii, șervețele, linguri, etc.). Concurenții pot contribui, eventual cu murături sau alte suplimente considerate oportune.

- Jurizarea va ține conte de următoarele: aroma preparatelor, culoarea, textura alimentelor preparate, aspectul, respectarea tradiționalului și/sau unicitatea. Modul de prezentare per ansamblu a echipelor poate fi un aspect care va fi punctat separat.

- Pentru evaluare porțiile se vor preda - exclusiv voluntarilor special organizați pentru asta – între orele 14:00 și 14:30 (1 doză, aproximativ 10 dkg) în funcție de categoria specificată la înscriere. Farfuriile, tacâmurile speciale pentru juriu vor fi asigurate de către organizatori.

- Toate echipele participante vor primi câte o diplomă de participare și cadou special de la organizatori. La fiecare categorie vor fi premiate primele trei locuri care vor primi cupe, medalii, diplome, premii.

* în cazul înscrierii unor echipe de copii acestea vor concura și se vor premia separat.

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

HN2017_3nap_05_b

PROGRAM

08:00: întâlnire în fața Muzeului în Aer Liber ASTRA, poarta unu la Pavilionul Multicultural apoi intrare organizată în muzeu

08.00 – 09.00: Organziare logistică (predare/primire locuri, mese, scaune, lemne)

09.00 – 10.00: deschidere, start concurs, aprinderea focurilor

10.00 – 14.00: gătit efectiv, timp în care se vor organiza diferite evenimente culturale, pentru copii și distractive

14.00 – 14.30: predarea porțiilor către juriu

14.00 – 15.00: jurizare și decernarea premiilor

15:00 - 20.00: concerte și programe culturale, program liber, degustări, debarasare, părăsirea muzeului.

DESFĂȘURARE ȘI INFORMAȚII IMPORTANTE

- Oficial, concursul de gătit începe la ora 9,00 (în intervalul 8,00-9,00 se vor derula operaţiunile logistice de organizare a spaţiilor, locurilor de gătit, predarea-primirea vetrelor, meselor, etc.) şi durează până la ora 14,00. În intervalul 14,00-14,30 farfuriile destinate jurizării trebuie depuse pe masa juraţilor.

- Fiecare echipă, pe lângă numele afişat va primi şi un număr de concurs cu ajutorul căruia vom identifica echipa câştigătoare după jurizare.

- Pentru jurizare fiecare echipă va extrage o literă!

- Juriul cunoaște doar LITERE. Acesta se va pronunţa exclusiv pe baza prezentării şi gustului din farfurii şi va juriza concurenţi “LITERE”.

- Juriul nu va cunoaşte asocierea literă-număr, identificarea şi asocierea se va face doar în momentul premierii.

- În momentul premierii juriul va pronunţa litera, asocierea cu numerele, deci cu echipele se va face de către cele două persoane responsabile de concurs desemnate să coordoneze concursul.

- Porţiile alocate juriului vor fi servite în farfurii identice, depuse exclusiv de voluntarii organizatorilor (cu alte cuvinte nu persoanele concurente se deplasează la masa juriului!). Porţia concurentă poate fi însoţită de pâinea concurentului sau/şi murături restul fiind asigurat de organizator (farfurii, linguri, furculiţe, polonice, şerveţele, etc.).

- La premiere preşedintele juriului enunţă litera, persoanele responsabile de concurs asociază această literă cu numărul iar echipa în cauză trebuie să se identifice cu dublura literei primite în momentul extragerii acesteia din urnă, la începutul concursului. Astfel, în afară de persoanele responsabile de concurs toată lumea, public, concurenţi, inclusiv juriul vor afla doar în momentul premierii echipele câştigătoare.

- În lipsa prezentării dublurii literei enunţate premiile se reportează la următorii clasaţi.

DESERVIREA MUSAFIRILOR:

- Până la ora 14,00 nu se oferă gulyás/alte preparate publicului larg, va fi permisă doar degustarea cu linguriţe speciale

- După ce porţiile concurente ajung pe masa juriului (14,00-14,30), când organizatorii dau liber la degustare se poate servi publicul larg (prieteni, vecini, cunoscuţi, invitaţi, turişti, vizitatori, etc.).

- Vă rugăm respectuos ca, în afara membrilor echipei toate persoanele să fie servite pe baza prezentării unor Vouchere asigurate DOAR de organizator, pentru a putea fi derulată acţiunea în condiţii cât mai civilizate.

- Fiecare echipă concurentă, indiferent de cantitatea gătită este rugată să ofere spre degustare minimum 10 porţii, respectând regula „contra Voucher”.Peste cele 10 porții oferite organizatorului fiecare porţie se va „deconta” integral la sfârşitul evenimentului.

- Organizatorii vor pune la dispoziția echipelor boluri speciale, termorezistente şi de unică folosinţă, lingură, pâine, şerveţele. La fiecare Voucher prezentat echipa va deservi persoana respectivă cu minim o porție de preparat în bol termorezistent, pâine, linguriță, șervețel.

- Fiecare echipă va spune organizatorului, în funcție de mărimea ceaunului în care gătește câte porții oferă publicului larg (minim 10). Organizatorul va pune la dispoziția echipelor pâine, boluri, șervețele, lingurițe în funcție de acest număr, tot astfel se vor distribui și Voucherele. 

- Vizitatorii, turiştii vor putea intra în posesia Voucherelor în mod organizat, într-un loc special amenajat pentru această acțiune, contra unei donaţii (donaţie recomandată 10 lei). Vor beneficia de Vouchere inclusiv invitaţii organizatorilor (dansatori, animatori, meşteri populari, invitaţi, etc.).

- La solicitarea Voucherelor persoanele vor putea alege ceaunul din care vor dori să deguste (echipa - numărul).

- Procurarea voucherelor se va putea face începând cu orele 12, dorim în acest fel să evităm aglomerările inutile şi neplăcerile aferente.

Mulţumim pentru înţelegere şi colaborare. Vă dorim mult succes în concurs şi poftă bună! 

Logo_fugg_72               Sigla Muzeul ASTRA

Organizator: Asociaţia Maghiarilor din Sibiu - HÍD / Centrul Cultural Maghiar

str. Berăriei, nr. 2, Tel.: 0745.300234, www.szeben.ro, hid@szeben.ro

Coorganizator: Complexul Naţional Muzeal ASTRA

Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Consiliul Judeţean Covasna, Fundația Bethlen Gábor și Ministerul Agriculturii - Departamentul de Stat Hungarikum din Ungaria.

 
 
 
Oldal teteje