• Magyar
  • Román

Sikeres HUNGARIKUM Hétvége

2010-06-28 11:29
Hungarikumok Nagyszebenben

Sikeresnek minősíthető a hétvégi, első alkalommal megszervezett HUNGARIKUM Hétvége. A siker arra késztette a főszervezőt - HID-Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda és a támogatót - Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága, hogy nyári eseményként műsortervükbe iktassák a következő évekre is. A helyi magyarokat megcélzó eseménysorozat más nemzetiségű érdeklődőket is nagy számban vonzott a cudar időjárás ellenére, sőt turisták is megjelentek az eseményeken. Az eseménysorozatot intézmények képviselői is megtisztelték.

Hungarikum_13_b

A Hungarikum Hétvége első napja a Göncöl együttesnek köszönhetően táncházzal indult. A népzene nagy hatással volt a közönségre, megmozgatott fiatalt, öreget, magyart, románt egyaránt – sőt még egy svéd hölgy is csatlakozott hozzánk.

Hungarikum_3_b

Pénteken a fantasztikum világába kalauzoló kiállítás megnyitóval kezdődött a műsor a Hungarica Kulturális Központban, majd a társaság – pécsi vendégeinkkel együtt – átvonult a Thalia Filharmónia nagytermébe, ahol jó hangulatú revüoperett műsorral szórakoztattak minket a kolozsvári opera művészei. A szép emlékeket idéző, vidám dalok után az alagsorban enyedi borokat kóstolhatott a nézősereg, ami természetesen méginkább fokozta a jó hangulatot.

Hungarikum_17_b

Hungarikum_19_b

Hungarikum_21_b

Szombaton dél körül, a kitartóan hulló eső ellenére mind a négy gulyásfőző csapat felverte ”sátrát”  az Astra falumúzeumban. Néhány órás előkészítés és főzés után elkészültek a kulináris remekművek. Az Astra Nemzeti Múzeumcsoport korondi házának udvara színültig megtelt a finomságok iránt érdeklődőkkel. A szemfülesebbek mind a négy féle gulyást végigkóstolták, de volt aki éhen maradt, hisz nem több, mint 30 percen belül a gulyásnak csak szaga és emléke maradt.

Hungarikum_28_b

Hungarikum_26_b

Hungarikum_22 Hungarikum_25

Ugyanott, este 20 órától Blénessy Enikő színművésznő elemi erővel ható egyéni előadását kísérhették figyelemmel a színház szerelmesei. A programsorozat záróeseménye az Idősebb Fiatalok Találkozója volt, ami szintén sokakat vonzott székházunkba, ahol néhány kellemes órát tölthettünk el beszélgetéssel, tánccal.

Benedek Réka

 

 

Kapcsolódó cikkek

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje