• Magyar
  • Román

HUNGARIKUM Napok - Műsor

2011-06-13 12:59
Nagyszeben - 2011. június 18-19.

A köztudatban a „hungarikum” fogalmához olyan sztereotípiák köthetők, mint a csikós meg a gulyás. A „hungarikum”-nak azonban kiemelkedő magyar értéket kell jelentenie.

A „hungarikumnak” a társadalom minden területét át kell fognia, a magyar érték létrejöhet bárhol a világon, ha a magyar kultúrával kapcsolatos. Ezért a határon túli és a diaszpórában élő magyarokat is magyar érték előállítójának kell tekinteni.

Hungarikummá akkor válik valami, ha azt kiemelt specifikumként elismerik. Ezt a folyamatot tudatos marketinggel segíteni kell. „Hungarikum” nemcsak manufakturális termék lehet, ide sorolhatók a természeti értékek, akár a védett virágok egy-egy szűk területen, a hagyományos magyar állatfajták, a szélesen értelmezett emberi kultúra, az ipari terméktől kezdve a szellemi alkotáson át a tudományig.

A tradíció fontos része a hungarikumoknak, de önmagában még nem hungarikum. Akkor válhat azzá, ha XXI. századi aktualitása van.

MŰSOR

Szombat – 2011. június 18.

FALUMÚZEUM

Gulyas_01_b

GULYÁSFŐZŐ VERSENY

10:00 – korondi ház, az udvara és környéke

14:00 - Turisztikai bemutató & Borkóstoló – Mór és az EzerJó

15:00 - Gulyáskóstoló, értékelés, díjazás

SZÓRVÁNY NÉPTÁNC GÁLA - 16:00

a falumúzeum szabadtéri színpadán fellépnek a sepsiszentgyörgyi Fenyőcske, a segesvári Kikerics, a dicsői Kökényes, a medgyesi Nefelejcs és a nagyszebeni Forgós néptánc együttesek.

tancosok_nepviseletben

TÁNCHÁZ - 19:00

István Ildikó és barátai

* kedvezőtlen időjárás esetébe a turisztikai bemutató és borkóstoló, a táncelőadások és a táncház a Művelődési Otthon kistermében (Emil Cioran 1-3) lesznek megtartva.

 

Vasárnap – 2011. június 19.

Kapalozva_internet Ragaszkodas_internet Kenyeskedo_internet

KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ – kisplasztika

Kovács Géza

18:00 – HABITUS Galéria

Lantos Zoltan_01 Gerak Andrea_01_internet

KONCERT - Gerák Andrea & Lantos Zoltán

19:00 – THALIA Kisterem

 
 
 
Oldal teteje