• Magyar
  • Román

KONCERT: Gerák Andrea & Lantos Zoltán - Hungarikum Napok 2011

2011-06-13 10:48
Nagyszeben, Thalia Kisterem - június 19, 19 óra

Második alkalommal szervezzük meg Nagyszebenben a magyar jellegzetességeket, hungarikumokat bemutató eseményt. A 2010-ben nagy sikernek és visszhangnak örvendő eseményt idén még több magyar értékkel szeretnénk gazdagítani. Célunk az, hogy ezt az eseményt is jegyezzük be a térség hivatalos programjai közé, úgy ahogy ezt sikeresen megtettük a novemberben megrendezésre kerülő Ars HUNGARICA magyar kulturális fesztivállal kapcsolatosan. A műsor keretén belül egy különleges koncertet szervezünk.

GERÁK ANDREA - ének

Gerak Andrea_01_internet_b

Életrajz: Ózdon született, és az ugyancsak borsodi Kazincbarcikán nőtt fel. Első ízben ötéves korában lépett fel színpadon. Tízéves korában ismerkedett meg a néptánccal a helyi Borsod Néptáncegyüttesben. Néhány évvel később gyakran kapott szólószerepeket (énekesként és táncosként egyaránt) a miskolci Avas és a budapesti Csepel Táncegyüttesekben, valamint a néptánc mozgalom legendás táncegyüttesében, a Bartókban. Táncosként látható Constantinos Costa-Gavras Aranymedve Díjas filmjében, a Music Boxban is.

Népdal-énekesi pályafutását egy alkalmi zenekarral kezdte, és a magyar dalok mellett másba is belekóstolt: néhányszor fellépett a M.É.Z. zenekarral.

Sokáig a családanyai szerep kötötte le, valamint hosszú évekig tartó útkeresés. Az énekesnő több mint egy évtized után, 2010 végén költözött vissza Magyarországra; élt Ausztriában, Németországban, Svájcban, Angliában és Svédországban. Kevés ország van Európában, ahol még nem énekelt vagy táncolt.

Gyöngyvirág című száma bekerült a 2004-es Song of the Year nemzetközi verseny döntőjébe. A 2006-os Brugges Világzenei Fesztivál kiemelt előadója volt az Erdélyből elszármazott Barozda együttessel. 2008-ban Stockholmban két nemzetközi gálakoncerten képviselte hazánkat, a Nőnapon illetve az Emberi Jogok Napján, számos ország diplomáciai képviselői előtt. 2010 novemberében ismét a Brugges Fesztiválon szerepelt, ezúttal a Brugge-Bukarest Express című nemzetközi produkció énekeseként.

2008 elején rákműtéten esett át, ami után néhány héttel már újra színpadra állt.

A sokoldalúan tehetséges művésznő ma is szívesen perdül táncra, fotózik és időnként verseket ír.

Diszkográfia:

Mother Tongue (2011) Effi Shoshani albumán

Erre gyere, rózsám! (2009)

Autentikus magyar népzene (2006) a Barozda zenekarral

Árva az a madár (2006)

Madárka, madárka (2003)

Három magyar népdal maxi CD (2002)

Madárka, madárka MC (1998)

Filmek:

Magyarország képekben (r. Tóth Márton, 2004) énekbetét

Az erők játékai (Power Games) (r. Krepsz Ágnes, 2003) énekbetét

Music box (r. Costa Gavras, 1989) táncos-szerep

 

LANTOS ZOLTÁN hegedűművész a nagyvilág több zenei kultúrájában is otthon van - ugyanakkor saját zenei nyelvezetét alakította ki, magyar és klasszikus hagyományok, keleti zenék és modern európai jazz ötvözésével.

Lantos Zoltan_01_b

Miközben szülővárosában, Budapesten tanult a Zeneakadémián, már feltűnt a Kelet-Európai jazzéletben. Röviddel klasszikus hegedű szakon szerzett diplomája után Lantos egy jelentős zenei utazásra vállalkozott. Experimentális és keleti zenék vonzásában 1985-ben Indiába utazott, hogy klasszikus indiai zenét tanuljon. Ott egyetlenegy hang "biológiája", a nem hallható és eljátszatlan belső hang élete ("Anahata Swara") a legnagyobb jelentőséggel bír. A művész Indiában fedezte fel azt, ami zenéjének középpontjává vált: az élő pillanatban való, örömteljes létezés élményét, a fizikait és szellemit egyaránt felölelő, egyszerű "egy-ség" ízlelését.

Kilenc év indiai tanulás, utazás, tanítás és fellépés után Lantos 1994-ben visszatért Európába. Hegedűimprovizációk közben elkezdte felfedezni zenei gyökereit. Saját zenei nyelvezetét magyar és klasszikus hagyományok, keleti zenék és modern európai jazz ötvözésével találta meg.

Több nemzetközi projektben is részt vesz, valamint szólóban is fellép, elektronikus hangszerelésben. Lantos zenei azonossága hegedűsként szülőhazájának a hagyományaiban gyökerezik. Ugyanakkor erősen befolyásolja az indiai zene illetve más keleti hagyományok, mindez elektronika, ambient textúrák és élő loopok örvényébe ágyazva. Egyszer elmerengő, másszor tüzes táncritmusokkal lüktető kompozíciói és improvizációi szülőföldjének zenéjét visszhangozzák, együtt azzal a rengeteg zenei élménnyel, amelyekkel útjai során találkozott. Az évek során Lantost sok nagyszerű művésszel hozta össze útja, színpadon és stúdióban egyaránt. Azonban kevésbé ismert népi ill. rituális zenészekkel való számos találkozását ugyanannyira fontosnak tartja, Granada barlangjaiban, Rajasthan sivatagaiban, a Himalája ősi buddhista kolostoraiban, vagy bolgár lagzikon, eldugott falvakban.

Lantos 1997-ben alapította Mirrorworld nevű formációját. Zenéjüket nehéz kategóriákba sorolni, noha a hasonló projekteket a World Jazz címkével illetik. Több nemzetközi projektben is részt vesz, valamint szólóban is fellép, elektronikus hangszerelésben. Lantos zenei azonossága hegedűsként szülőhazájának, Magyarországnak a hagyományaiban gyökerezik. Ugyanakkor erősen befolyásolja az indiai zene illetve más keleti hagyományok, mindez elektronika, ambient textúrák és élő loopok örvényébe ágyazva. Egyszer elmerengő, másszor tüzes táncritmusokkal lüktető kompozíciói és improvizációi szülőföldjének zenéjét visszhangozzák, együtt azzal a rengeteg zenei élménnyel, amelyekkel útjai során találkozott…

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje