• Magyar
  • Román

BIRINYI József: HUNGARIKUMOK - előadás és koncert

2012-06-06 10:48
HUNGARIKUM Napok 2012 - június 15, Thalia Kisterem, 19 óra

Birinyi József (Budapest) népzenész, népzenekutató

Lovagias tettek: A Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője. Előadásokkal és interaktív bemutatókkal, csutorás táborral és klubbal járul hozzá a magyar népzene, népdal, néptánc, valamint a mesemondás és kézművesség népszerűsítéséhez. A KÓTA társelnöke, népzenei fesztiválok zsűrijének rendszeres résztvevője.

Több mint húsz történeti és népi hangszeren játszik, népzenegyűjtéssel, kutatással, tanítással, hangszerkészítéssel és néprajzi filmezéssel foglalkozik. 850 darabból álló népi hangszer gyűjteménye van. Közel negyven éve hozta létre első népzenei műhelyét. Tanítványai számos jelentős sikert értek el, többen professzionális zenészek, hangszerkészítők, zenekarvezetők, zenetanárok lettek. A Néprajzi Múzeum Népzenei Gyűjteményének vezetőjeként egy évtizeden keresztül gyűjtötte és kutatta a magyar nyelvterület hangszereit, népzenéjét. Anyagiasuló világunkban sikeres televíziós vállalkozásba kezdett, a Média Flash reklámiroda tulajdonos filmrendezője.
„Hagyományok ápolásáért”

Birinyi_03_b


Birinyi Gyűjtemény - 1250 történeti és népi hangszer Közép-Európából

A gyűjtemény létrejötte, története

Birinyi József édesapjával, id. Birinyi Andrással az 1970-es évek elejétől önerőből, tudományos igénnyel, dokumentálással kezdte gyűjteni, feltérképezni Közép-Európa történeti és népi hangszereit, hangszerkészítőit, zenészeit. A 80-as évek elejétől az idősebb testvér, ifj. Birinyi András hangszerkészítő, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, a Magyar Kézműves Remek cím kitüntetettje is csatlakozott a megszállott munkához.

A családi összefogásban gyarapodó gyűjtemény restaurálását, mentését, elhelyezését az apa és két fia oldotta meg. Közép-Európa legnagyobb, legteljesebb és szakmailag dokumentált, feldolgozott népi hangszer-gyűjteménye ma már több mint 1250 darabból áll.

A Birinyi Gyűjtemény 2008 tavaszán 110 hangszerrel gazdagodott. Münchenből, Konc Makk Erzsébet ajándékozta férje, néhai Dr. Makk Antal és az általa, a világ különböző pontjairól gyűjtött hangszereiket Birinyi Józsefnek, akit televíziós, filmes, népzenekutatói, előadóművészi tevékenysége által ismertek meg.

2011-ben Bige József budapesti hangszerkészítő hagyatékából, Bige Viola által gazdagodott a Birinyi Gyűjtemény további 70 hangszerrel. Birinyi József a Kárpát-medencéből, Európából és más földrészekről is gyarapította a gyűjteményt. Így már a Birinyi Gyűjtemény a legnagyobb népi hangszeres magángyűjtemény Európában.

(Közép-EU-n kívüli kitekintésként vannak a gyűjteményben szórványosan távoli földrészek, országok rokon hangszereiből is.)

Hangszerek_04_b

A gyűjteményben található hangszerek:

1. Idiofon hangszerek (a hangszertest a hangforrás)

Falap brúgó (nagybőgő), deszkadob, kereplők, facimbalom, csengő, kolomp, pergő, csörgők, kukoricahegedű, recefice, sarkantyú, stb.

2. Membrafon hangszerek (rezgő hártya a hangforrás)

Dobok, dörzsölős dobok, köcsögduda, bika, pipi, mirliton, zümmögők..

3. Kordofon hangszerek (rezgő húr a hangforrás)

Citerák, cimbalom, tamburák, koboz, mandolin, bendzsó, tekerő, hegedű, kontra, bőgő, ütőgardon, tökcitura…

4. Aerofon hangszerek (rezgő levegő a hangforrás)

Zúgattyú, bébic, levélsíp, ajaksípok, pánsípok, peremfurulyák, kaval, tilinka, flóta, harántfurulya, cserépsípok, terménysípok, okarinák, körtemuzsika, nyelvsípok, dudák, klarinét, tárogatók, kanásztülök, rézfúvosok…

5. Elektrofon hangszerek (elektromosan modulált frekvencia a hangforrás, amely a hangszóróban realizálódik)

Dudaszintetizátor, elektromos citera…

A családi ház és műhely mérete már alkalmatlan a hangszerek méltó, áttekinthető, mások számára is hozzáférhető elhelyezésére, bemutatására, így a 70-es évek közepétől rendszeresen vándorkiállítás-sorozatot szervez a család.

Hangszerek_01_b

Kiállítás

A vándorkiállításon kb. 500 - 600 hangszer kerül a nagyközönség elé, melyek között a Birinyi Gyűjtemény különleges, legszebb hangszerei láthatók.

Pl. Gyufaszálakból készített brácsa, zsebhegedű, trombitahegedű, didgeridoo (yidaki), tibeti kürt, legyező doromb Kínából, koponyasíp, tökcitera, pitypalatty, szitár…

 

Korábbi kiállítások, magyarországi helyszínek:

Baja, Budapest, Dabas, Debrecen, Gödöllő, Győr, Hajdúszoboszló, Kaposvár, Kecskemét, Kunszentmiklós, Lajosmizse, Mezőtúr, Miskolc, Nagykőrös, Örkény, Szada, Szeged, Szeghalom, Szombathely, Tatabánya, Táborfalva, Veresegyház, Veszprém, Zalaegerszeg,

Külföldi helyszínek:

Bécs, Moszkva, München, Naszvad, Nagyvárad, Párizs, Sevilla, Szöul, Taejon,

 Nepdalgyujtok_b

A gyűjtő

BIRINYI JÓZSEF (1956-) népzenekutató, népzenész, filmrendező, producer. Vegyészetet, közgazdaságot és néprajzot tanult. 1985 és 1995 között a Néprajzi Múzeum Népzenei Osztályát vezette és hangszeres kutatással foglalkozott, a Duna Tv indulását követő időszakban két évig a művelődési és zenei főszerkesztőség munkáját irányította. Két televíziós műsorkészítő cége az országos televíziós csatornák számára főként gazdasági, közéleti, népzenei, szórakoztató műsorokat, dokumentumfilmeket, reklámszpotokat készít.

Birinyi_06_b

Birinyi József, a Filharmónia szólistája, több mint húsz magyar történeti és népi hangszer avatott megszólaltatója, melyek az alábbiak: citera, koboz, tambura, tökcitera, mandolin, ütőgardon, tekerőlant, trombitahegedű, bőrduda, fújtatós duda, nádsíp, töröksíp, hólyagsíp, klarinét, tárogató, hosszúfurulya, kettősfurulya, pásztorfurulyák, fafuvola, peremfurulya, tilinkó, kaval, okarina, körtemuzsika, cserépsípok, pánsíp, doromb, facimbalom, hangkeltők, hangszerpótló eszközök...

Szóló és zenekari koncertjeivel már több, mint negyven országban turnézott, több tucat rádió-, televízió felvételt, lemezt, kazettát, filmet készített, amelyekre nívódíjakat, fesztiváldíjakat kapott.

Megnyerte a Millecentenáriumi szignálpályázatot, elkészítette és Kovács László tanítványával feljátszotta a Feszty-körkép zenéjét.

Birinyi_01_b

Birinyi József nemzetközi népzenei táborokat alapított, vezet, amelyekben hangszerjátékot, népzeneelméletet, néprajzot és hangszerkészítést tanít. A hivatásos és amatőr zenei mozgalom irányításában a KÓTA, Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége elnökségi tagja, 1980. óta a Népzenei Tagozat vezetője, 1986 óta a KÓTA alelnöke, 2000 óta társelnöke. Több zenekart vezet, tanít, több együttesnek hangszeres szólistája, 1975-ben alapította, és azóta is vezeti a Táborfalvi Népzenei Műhelyt, a Csutorás Együttest, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborokat. Rendszeresen tanít idehaza és külföldi népzenei kurzusokon.

Népzenei, előadóművészi, tudományos, gyűjtői tevékenységéről 1986-88.-ban önálló portréfilmet készített a MOVI és az MTV, amelyért Nívódíjat kapott. Népzenei, néprajzi témájú filmjei közül számos fesztiváldíjat nyert.

Birinyi József Táborfalva község díszpolgára, előadóművészi, néprajz-, népzenekutatói, oktatói és filmrendezői tevékenységért 2007. márc. 15-n a Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetést kapta.

2007-ben Bartók Emlékdíjjal, és Lajtha László Díjjal ismerték el zenei tudományos és nevelői munkásságát. 2008-ban az Ország Közepe Kistérségi Társulás által alapított „Kistérségért” díjat elsőként az elszármazott, de mindig visszajáró, „otthon” is tanító, szervező Birinyi Józsefnek ítélték oda szülőföldjén, Pest megye déli részén kifejtett kiemelkedő zenei, nevelői, közművelői, hagyományéltető, iskolateremtő tevékenységéért. 2009. márciusa óta a Parlamenti Hungarikum  Munkacsoport vezetője, majd a Hungarikum Szövetség elnöke. 2012. Január 22-n a Magyar Kultúra Lovagjává avatták.

Birinyi_04_b

További információk:

www.birinyijozsef.lap.hu

www.birinyi.hu

www.csutorastabor.hu

www.tradicio.hu

www.kota.hu

www.caminofilm.hu

www.mediaflash.hu

 
 
 
Oldal teteje