• Magyar
  • Román

Háromszéki vendégek a Hungarikum Napokon

2012-06-20 11:17
Háromszéki értékeket mutattak be a Hungarikum Napokon Nagyszebenben

A magyar értékek bemutatására helyezték a hangsúlyt a szervezők, a HÍD-Szebeni Magyarok Egyesülete a harmadik alkalommal megrendezett Hungarikum Napokon.

Hungarikum Napok 2012_Zse_00166Hungarikum Napok 2012_Zse_00156Hungarikum Napok 2012_Zse_00146Hungarikum 2012

A háromnapos rendezvényen háromszéki meghívottak is részt vettek, első nap pedig Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, népzenész, népzenekutató tartott előadást, illetve megszólaltatta ősi magyar hangszerekből álló gyűjteményének néhány darabját. Másnap az Astra Falumúzeum korondi házának udvarán gulyásfőző versenyre és hagyományos magyar mesterségek bemutatására került sor, a rendezvényt pedig a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje zárta. 

Hungarikum Napok 2012_Zse_00163_b
 
Kovászna Megye Tanácsa Székely Szórvány Partnerség Programja által Háromszéket képviselő csapat vett részt a gulyásfőző versenyen az Astra Falumúzeum udvarán. A helyi és a háromszéki csapatokon kívül Vízaknáról, Hétfaluból is vettek részt szakácsok a megmérettetésben. Amíg főttek a gulyások, a szervezők kézművesvásárt, népzenét, kürtőskalács- és borkóstolót kínáltak az érdeklődőknek. A hagyományos mesterségeket gyakorló kézművesek közül csontfaragó, szíjgyártó és bőrdíszműves, népi hangszerkészítő, nemezelő, tűzzománcékszereket és bábokat készítő kézművesek képviselték a megyét, az árusok között egyébként részt vettek még gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítők, kézimunkázók is. A jó hangulatról a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes táncosai és zenészei gondoskodtak.

Forrás: Both Ildikó, Székelyhon.ro

 
 
 
Oldal teteje