• Magyar
  • Román

KOCSIS ZOLTÁN

2012-06-08 05:00
főzeneigazgató karmester, zongoraművész, zeneszerző

1952. május 30-án született Budapesten. Ötéves korában kezdett zongorázni. Nemzetközi karrierje tizennyolc éves korában, a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyének megnyerésével indult és néhány év alatt berobbant a nemzetközi koncertéletbe. Meghívás meghívást követett Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet valamennyi meghatározó zenei központjába és fesztiváljára. Közülük is a legjelentősebb Szvjatoszlav Richter invitálása volt franciaországi fesztiváljára, amelyet közös négykezes koncertek követtek. Azóta is rendszeres vendégművésze a legjelentősebb fesztiválvárosoknak: Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, La Roque d’Anthéron, Salzburg, Prága, Menton, Verbier, stb., és olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matačić, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt, Michael Tilson Thomas vagy Lorin Maazel.

Kocsis Zoltan_04_b

Kocsis a világ számos vezető zenekarával hangversenyezett, többek között a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar vagy a New York-i Filharmonikusok szólistájaként.

A Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített számos felvétel után Kocsis hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. Kiadványaival számos díjat nyert, ezek közül kiemelkedik az Edison-díj (Bartók-zongoraversenyek felvételéért), és a Gramophone-díj (Debussy-lemezéért). A Bartók valamennyi szólózongorára írt kompozícióját Kocsis Zoltán előadásában tartalmazó, nyolc CD-ből álló összkiadást 2005 májusában jelentette meg az Universal/Philips.

Egyik alapítója volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar  főzeneigazgatói posztját 1997 őszétől látja el. Számos sikeres európai és távol-keleti hangversenykörút, valamint ős- és magyarországi bemutatók hosszú sora fűződik az együttes és Kocsis Zoltán nevéhez. 1997 óta 40 országban mintegy 100 koncertet adott az együttes. A Nemzeti Filharmonikusok hangversenybérleti előadásain fellépő világhírű magyar és külföldi szólisták mellett az együttes szívesen mutat be pályakezdő fiatal tehetségeket is. A főzeneigazgató koncepciózusan építi az együttest arra törekedve, hogy mindenkitől jól megkülönböztethető, azonnal felismerhető hangzása legyen. Szólista múltja egészen különlegessé teszi a szólistákkal való együttműködését. Kiváló arány- és stílusérzék, a művészi igazság szakadatlan keresése, jellemzi művészetét. Különösen nagy hangsúlyt fektet a ritkán, vagy sosem játszott művek bemutatására. Elkötelezett a kortárs, ezen belül a magyar szerzők alkotásainak népszerűsítésében (Bartók, Ligeti, Kurtág, Farkas, Jeney, Sáry, Vidovszky, Dukay, Csíky stb.). Magyarországon a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok mutatta be – többek között - Schönberg Gurre-Lieder című korai művét. Debussy operája, a Pelléas és Mélisande – amelyet Magyarországon csak kétszer (1925-ben és 1963-ban) játszottak - Kocsis pálcája nyomán kelt életre negyvennégy év után 2007. júniusában, Richard Strauss: Daphne-jának előadásáról (2010. június 18. Miskolci Nemzetközi Operafesztivál) a kritika pedig egyenesen a korábbi „hivatalos” álláspntot kiigazítva szólt: „Kocsis pedig ezúttal is megmutatta, hogy előadásában „(…) mindig fontos dolgok derülnek ki, adott esetben az, hogy bizony remekműről van szó, ” - Malina János, www.revizor.hu, 2010. június 21.

Kocsis Zoltan_02_b

2006 decemberében indult útjára a Bartók Új Sorozat Kocsis Zoltán művészeti vezetésével a Hungaroton Classic gondozásában. A sorozat célja bevallottan a legnagyobb magyar zeneszerző életművének teljes körű bemutatása, afféle kritikai jellegű hangzó összkiadás. Az eddig megjelent kiadványok hazai és nemzetközi megítélése egybehangzóan pzitív. A számtalan díj és kritikai elismerés felsorolása e helyütt lehetetlen. A recenziók egyértelműen tükrözik, hogy a szerkesztők és a felvételeken közreműködők szándékait felismerték és méltányolták egyaránt a muzsikusok és zenekedvelők.

„Ahogyan a kiváló zongorista és meggyőző dirigensi teljesítményt is nyújtó Kocsis Zoltán ezekhez az 1930-as években keletkezett művekhez közelít, ahogyan csalhatatlan hallásának köszönhetően hangzásbeli finomságaikat és árnyalataikat felmutatja, az nemcsak figyelemre méltó, hanem csodálatos. ….sikeresen lelkesíti a zenekart, fényt és sötétséget, ujjongást és sírást produkálva. …Csak a magyarok tudnak legjelentősebb zeneszerzőjük előtt ilyen nagyszíbású előadói teljesítménnyel tisztelegni” – GW, Pizzicato 2010/9

A 2011-es Liszt bicentenáriumot méltó módon ünnepelte meg az együttes. A nagy oratorikus művek mellett a Mester ritkábban játszott művei is helyet kaptak a műsorokban. A Liszt-év alkalmából  a Warner Classics gondozásában megjelent CD az ismert Les Préludes és a Magyar Fantázia  mellett tartalmazza Liszt első szimfonikus költeményének, az Amit a hegyen hallani c. igen jelentős művének felvételét.

Kocsis Zoltán művészetében a dirigálás és zongorázás mellett egyre nagyobb súlyt kap a zeneszerzés és a hangszerelés, amelyhez az inspirációt a kiváló művészekből álló zenekar is adja. Mintegy 140 zenekari hangszerelés, illetve zongorára készült átdolgozás fűződik nevéhez: Bach, Haydn, Johann Strauss, Dvořák, Debussy, Ravel, Rachmaninov, Enescu, és természetesen Bartók és Kodály műveinek átiratai.

Kocsis Zoltán zeneszerzői ambícióinak messzehangzó példája az az előadás, amelynek hírére egész Európa felfigyelt. Zenetörténeti esemény volt Arnold Schönberg: Mózes és Áron című operájának előadása 2010. január 16-án a Művészetek Palotájában. A szerző által be nem fejezett opera harmadik felvonását komponálta meg Kocsis a nagy osztrák zeneszerző által ránk hagyományozott szövegre. A zene híven követi Schönbergnek a mű folytatására vonatkozó utasításait és a szövegkönyv dramaturgiáját.

A főzeneigazgató különböző zenei stílusokban való jártasságát a leglátványosabban talán a 2010-ben amolyan zeneszerzői stílusgyakorlatként komponált „Kiskarácsony, nagykarácsony” c. műve szemlélteti. Ebben az ismert karácsonyi dalt 47 variációban, gyakorlatilag az egész zenetörténet különböző stíluskorszakait szemléltetve dolgozza fel. A kompozíció és a darab ihlette gyermekfilm 2011 karácsonyán DVD formában is megjelent.

Az említettek mellett Kocsis Zoltán gyakran lép fel kamaramuzsikusként. Ma is endszeres meghívott vendége mesterkurzusoknak és fesztiváloknak. 

Az évente, születésnapján megrendezésre kerülő jótékonysági koncert bevételeit a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ajánlja fel, immár tizenötödik éva. 2011-ben Rost Andrea volt a partnere a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Kocsis Zoltán a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. A Nemzeti Filharmonikusokkal együtt az UNICEF jószolgálati és a Liszt-év nagykövete.

http://kocsiszoltan.hu/info.asp


 

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje