• Magyar
  • Román

„Hungarikumok és Nemzeti Értékek” – konferencia Nagyszebenben

2013-06-21 13:20
HUNGARIKUM Napok keretén belül - 2013. július 12-én a Habitus Központban

A Hungarikum Törvényről, a Kormányrendeletről, a Hungarikum Bizottságról, a Magyar és Külhoni Értéktárról, erdélyi nemzeti értékeinkről, lehetőségekről és minőségről, szabályozásokról és alkalmazásokról tartanak előadásokat meghívottaink a "Hungarikumok és Nemzeti Értékek" című konferencián.

Dátum: 2013. július 13., 18 óra.

Helyszín: Nagyszeben, MAGYAR HÁZ - Nagypiac 11.

hungarikum_p_kocka_b

Nemzeti értékeinket a Magyar Értéktár, a magyarság csúcsteljesítményeit a Hungarikumok Gyűjteménye tartja majd nyilván. A nemzeti értékek azonosításának, összegyűjtésének, rendszerezésének és nyilvántartásának rendjét, valamint a hungarikummá minősítés folyamatát a most elfogadott kormányrendelet részletesen szabályozza.

A hungarikumok körébe tartoznak tárgyak, szellemi alkotások, kulturális javak, jelképek, valamint a magyar nemzettudatot megtestesítő alkotások, nemcsak Magyarországról, hanem a Kárpát-medencéből, sőt a világ minden tájáról. A hungarikumokat először helyben, majd megyei és regionális szinten kívánják összegyűjteni. Ezekből az értékekből egy bizottság állítja majd össze a magyar értéktárat, a legismertebbeket hungarikum-védjeggyel látják el.

Dr. Gyaraki Zoltan Horvath_lapozos

A kormány 2013. április 11-én fogadta el a Hungarikum-törvény végrehajtására vonatkozó részletszabályokat. A magyar nemzeti értékeket a Magyar Értéktár, a magyarság csúcsteljesítményeit a Hungarikumok gyűjteménye tartja majd nyílván. A kormányrendelet szerint, bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy a magyar szellemi és kulturális javak, szokások, jelképek és egyedi termékek közül valamelyik bekerüljön a Magyar Értéktárba. A Magyar Értéktárban nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá.

Bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül valamelyik bekerüljön az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. Az egyes értékek értéktárakba való felvétele – egy erre rendszeresített adatlap kitöltésével – települési, megyei, országos vagy külhoni szinten javasolható.

Helyi kezdeményezésre, az önkormányzatok döntése alapján jönnek létre a települési, a tájegységi és a megyei értéktárak, amelyek a helyi szintű nemzeti értékeket tartalmazzák. Az ágazati értéktárakat az egyes hatáskörrel rendelkező minisztériumok állítják össze. A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartásba vételét a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága határozza meg. E nemzeti értékek kedvező elbírálás esetén a külhoni magyarság értéktárát gyarapítják. A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül – a szakmai ágazati szakbizottságok értékelése alapján – a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá.

A Hungarikumok Gyűjteményébe felvett értékek gondozói, kezelői, előállítói pályázhatnak majd a hungarikum védjegy használatának elnyerésére.

 Guttmann Szabolcs Csavossy Gyorgy_kocka

A konferencia programja:

18.00-18.10 Köszöntő és a Hungarikum Napok megnyitója

Serfőző Levente – a HÍD- Szebenei Magyarok Egyesület elnöke

dr. Balázs Ádám - elsőbeosztott, rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter

18.10-18.30 Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének törvényi szabályozása – a 2012. évi XXX. törvény, illetve a 114/2013(IV.16.) Kormányrendelet bemutatása.

Előadó: Gyaraky Zoltán - a Hungarikum Bizottság titkára

18.30-19.00  Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár létrehozásának folyamata - különös tekintettel a Külhoni Értéktárra,  mint nemzeti értékeink fontos építőelemére

Előadó: Gyaraky Zoltán - a Hungarikum Bizottság titkára

19.00-19.10 Szünet

19.10-19.40 A nemzeti értékek azonosítása és rendszerezése Veszprém megyében

Előadó: Dr. Horváth Zsolt - országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság Értéktár Koordinációs megbízottja.

19.40-20.10 Helyi értéktárak szervezése Erdélyben

Előadók: Király Melinda és Soós Sándor – a Hungarikum Bizottság tagjának, Papp Előd úrnak megbízásából

20.10-20.40 Nagyszeben, az erdélyi hungarikumok bölcsője?

Előadó: dr. Guttmann Szabolcs - a Romániai Építészek Kamarájának Kolozsvári Fiókszervezetének elnöke, Nagyszeben volt főépítésze 2001-2008 között.

20.40-21.00 Konzultáció

21.00-22.30 Borkóstoló – Takács Borpince Nagyenyed

Előadó: Dr. Csávossy György - borszakértő

banner borpince_72_b

Logo HU_72_b

 

 

Interjú Dr. Gyaraki Zoltánnal a Hungarikum Bizottság titkárával

Interjú Dr. Horváth Zsolt parlamenti képviselővel

 

Dr. Horváth Zsolt - beszéde Nemzeti Értékek és Hungarikumok / Konferencia


Gyaraki Zoltán előadása, a Hungarikum Bizottság titkára

 
 
 
Oldal teteje