• Magyar
  • Román

Zilele HUNGARIKUM - Programul în aer liber

2013-06-27 12:23
Complexului Naţional Muzeal Astra, Muzeul în aer liber – sâmbătă, 13 iulie

Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HID, prin Centrul Cultural Maghiar şi Clubul Oamenilor de Afaceri Maghiari organizează o nouă ediţie a unui eveniment care se bucură de un real succes atât în rândul comunităţii maghiare dar reuşeşte să atragă şi foarte multe persoane de alte etnii.

Concursul de gătit gulyás se va desfăşura în Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale Astra, sâmbătă, 13 iulie 2013, începând cu ora 9,00. Degustarea pentru public va începe la orele 14,00.

 Hungarikum Napok 2012_Zse_00114_b

Interesul pentru acest eveniment este dat mai ales de faptul că în Sibiu şi împrejurimi, datorită diversităţii culturale existente aproape la fiecare pas - specificul maghiar este destul de necunoscut. Plecând de la această premisă un eveniment gastronomic, dansuri populare, prezentarea unor elemente specifice de valoare nu fac altceva decât să îmbogăţească cultural şi spiritual întreaga audienţă, indiferent de etnie.

Pe lângă ceaunele cu reţete unice de gulyás, anul acesta vor fi prezenţi în Sibiu şi artişti tradiţionali din secuime cu expoziţii meşteşugăreşti cu vânzare, ansamblul de dansuri şi muzică populară maghiară Százlábúak (100 Picioare) ne vor bine dispune de-a lungul orelor de gătit, evenimentele pentru copii se vor organiya în Iurtă (cort tradiţional unguresc), împreună cu membrii asociaţiei Guzsalyás din Sf. Gheorghe.

Hungarikum Napok 2012_Zse_00105_b

Pentru înscrieri în concurs se acceptă echipe de minim trei persoane cu reţetă autentică de gulyás, nu există limită de vârstă, deja sunt înscrise şi două echipe de copii, care vor fi ajutaţi de părinţi.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0745.300234, sau prin e-mail pe adresa hid@szeben.ro până la data de 10 iulie 2013, ora 16.00. 

Organizatorii vor pune la dispoziţia concurenţilor: loc de vatră, lemne pentru foc, apă, o masă cu două băncuţe, 2 kg. carne de porc sau vită, cartofi, ceapă, pâine şi doi litri de apă minerală sau/şi plată pentru hidratarea concurenţilor. Restul ingredientelor (de exemplu roşii sau ardei, foi de dafin, chimen, etc.), precum şi ceaunele şi alte unelte necesare preparării şi le asigură concurenţii.

Hungarikum2012_Tunde0126_b

Programul zilei:

Orele 9.00 – 10.00 : intrare în muzeu, organizarea locului pentru gătit, distribuirea produselor puse la dispoziţie de organizator

Ora: 10.00 – Aprinderea focului în vetre, startul concursului

Orele: 10.00 - 13.00 – Gătitul efectiv, concursul

Ora 13.00 – Pregătirea porţiilor pentru juriu

13.30 – 14.00 – Degustare şi jurizare

14.30 – 15.00 - Premierea

15.00 – 17.00 – Petrecere în aer liber

17.00 – 18.00 – Debarasare, curăţenie şi părăsirea muzeului în aer liber

hungarikum_p_kocka_b

 
 
 
Oldal teteje