• Magyar
  • Román

V. HUNGARIKUM Napok Nagyszebenben

2014-05-21 08:09
2014. június 27-29.

2014. június 27. és 29-ke között ötödik alkalommal szervezi meg a magyar jellegzetességeket, hungarikumokat bemutató fesztivált a HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete. Az előző évekhez hasonló műsor szerint pénteken értékekről, hungarikumokról szervezünk előadásokat, szombaton a fő-, szabadtéri műsor kerül megrendezésre, kiállító-vásárral, gulyásfőző versennyel, gyermekműsorokkal, tánccal, zenével és jó hangulattal, vasárnap, pedig kiállítást nyitunk meg és szórakoztató előadással zárjuk az eseményeket. Rövidesen részletesebb információkat is közzé teszünk a teljes programmal kapcsolatosan. Ugyanakkor, gulyásfőző versenyre a benevezést elősegítő adatlap is, hamarosan elérhető lesz.

Hungarikum 2014_plakat_01_b

Magyarország 2012-ben fogadta el a XXX. számú, nemzeti értékeinket, hungarikumokat szabályozó törvényt. Magyarország Alaptörvényének P) cikke alapján a magyar nemzet egységétől vezérelve az Országgyűlés megállapítja, hogy (a) a magyar nemzeti értékek és azokon belül a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek , illetve a (e) pontban leszögezi, hogy nemzeti értékeink széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése nyelvi, szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményünk, természeti és épített értékeink elismertetése, valamint az országmárka erősítése egyaránt kiemelkedő jelentőségű.

A  fent említett törvény alapján több szintű hungarikumokról, nemzeti értékekről beszélhetünk: települési-, tájegységi-, megyei-, de akár ágazati-, valamint külhoni közösségek kiemelkedő értéktárakról. A „hungarikumnak” a társadalom minden területét át kell fognia, a magyar érték létrejöhet bárhol a világon, ha a magyar kultúrával kapcsolatos. Ezért a határon túli és a diaszpórában élő magyarokat is magyar érték előállítójának lehet tekinteni.

Hungarikummá akkor válik valami, ha azt kiemelt specifikumként elismerik. Ezt a folyamatot tudatos marketinggel segíteni kell. „Hungarikum” nemcsak manufakturális termék lehet, ide sorolhatók a természeti értékek, akár a védett virágok egy-egy szűk területen, a hagyományos magyar állatfajták, a szélesen értelmezett emberi kultúra, az ipari terméktől kezdve a szellemi alkotáson át a tudományig.

2013-ban Gyaraki Zoltán, a Hungarikum Bizottság ügyvezető elnöke és dr. Horváth Zsolt Országház képviselő bemutatták a Hungarikum Napok keretén belül szervezett előadáson, hogy miként működnek az újonnan létrehozott értéktárak, bizottságok. Azóta, Magyarországon működőképessé tették a folyamatot és a munka el is indult. Védjegy fogja a hungarikum értéknek elismert termékeinket, alkotásokat jelezni.

Hungarikum-Napok-2013-38 Hungarikum-Napok-2013-19

Ugyanakkor elindult az értéktárak kialakítása, ágazatonként és területenként. Nem utolsó sorban Hungarikum Klubok alakulnak, amelyeknek hivatása kutatni a nemzeti értékeinket, feltárni és bemutatni, majd védelmezni, ápolni ezeket.

Erdélyben kevés lépést tettek az értékfeltárásban, vagy még nem is szabályozták a folyamatot. Viszont tényként kell elfogadni azt, hogy számtalan nemzeti érték megtalálható akár Nagyszeben és környékén is. 

A Hungarikum Napok megszervezésével nemzeti értékeink bemutatására, ápolására igyekszünk, ugyanakkor szeretnénk helyi értékeinkre is összpontosítani, ezeket feltárni és bemutatni minél tágabb körben, más nemzetiségűeknek is.

Az ötödik nagyszebeni HUNGARIKUM Napokat 2014. június 27. és 29. között szervezzük meg.

Oltszakadat Adam Gyula hungarikum_p_kocka

 
 
 
Oldal teteje