• Magyar
  • Román

Az Erdélyi Kézműves Karaván három napig látogatható Nagyszebenben

2015-06-22 05:33
Hungarikum Napok ideje alatt, 2015. július 10-12. - Falumúzeum

Ezzel a rendezvénysorozattal az Erdélyi Kézmíves Céh a második intézmény az egész földkerekségen, amely a Kézművesek Világtanácsa (World Crafts Council) által előterjesztett és az UNESCO által elfogadott Kézművesség Világnapjának a megünneplését bejelenti. 

EKCeh_728x90webbannersibiu_b

A rendezvény keretén belül hat erdélyi városban és Bukarestben voltak kézműves vásárok megszervezve, a nagyszebeni zárja a 2015-ös évadot. A nagyszebeni kézműves bemutatkozás, partnerségben a HÍD - Szebeni Magyarok Egyesületével és az Astra Nemzeti Múzeummal a Hungarikum Napokra lett időzítve és július 10-12. között több, mint 50 kézműves fog kiállítani, bemutatni, dolgozni, eladni a falumúzeumban szervezett vásárban.

A rendezvény célja a Kézművesek Világnapjának, mint nemzetközi mozgalomnak az elterjesztése, valamint az erdélyi népi és művészeti értékeink iránti figyelemfelkeltés, az élő és működő műhelyeink szervesebb bevonása a nemzetközi turisztikai forgalomba. 

A nagyszebeni vásár idején két kiállítást lehet megtekinteni: Nicu Cociorvă (Bákó): Ikonok és Kovács Piroska: Székely Kapuk: identitás és örökség.

whd3x1banner_b

A székelykapuk szolgáltában  c.  képsorozatot ajánlom a tisztelt látogatók figyelmébe.  Hogy a képi kínálat teljesebb értékű legyen, szükségesnek vélem néhány gondolattal indítani a szemlélődést.

A Székelyföld népi építészetének sajátos  alkotásait, a székely kapukat láthatjuk a képeken. Ez a régió, a Székelyföld a hagyományos famesterségek  gazdag tárháza volt századok folyamán. A nagy kiterjedésű erdők, a nehéz életkörülmények, a sajátos társadalmi helyzet, a vele született hajlam , a szép iránti érzék – teremtette meg a kedvező feltételeket.  A hajdani székely embert nem véletlenül „ezermester” jelzővel is illették.

A székely famesterségek között a legismertebb és legművészibb alkotás a székelykapu. Az építmény fő ismérve a népi ácsolással készült, időtálló kötött szerkezet (zábék, kontyfa, hónalj kötések, tetőszerkezet). Elsősorban gyakorlati funkciója van. Térelválasztó, két világ határán áll: enyém – másé, bent – kint, otthon – az utcán stb. A székely porta dísze.

Díszítése egyedi eljárással készül. Sajátos vésőkkel, előrajzolás nélkül, beosztás alapján alakítják ki a dús, gazdag mintázatot. Ezt láthatjuk a képeken.  A kiemelt mintázatot festik. Veres, kék, zöld és fehér színeket használnak – és nem ötletszerűen, hanem a hagyományosan.

A fő díszítő mező a kiskapu feletti térség – a kaputükör. Ez alá kerül a felírás: a tulajdonos  és neje neve, az állítás ideje. Fába rótt okleveleknek is nevezik a néprajzosok. Erkölcsi üzeneteket is közvetítenek a szemöldök gerendára vésett felírások. Íme néhány: Térj be hozzánk vándor, ha erre visz utad, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad. Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de a gonosz embert furkós bottal várja. Áldjon meg az Isten kimeneteledben, segítsen visszajöveteledben.

A hajdani Udvarhelyszék falvaiban ma is elég nagy számban állnak a nagy múltú, és újabb keletű székelykapuk.

A Hargita megyei Máréfalva községben 150 régi és új kapu áll. Ebből 11 műemlék. Ezek teremtik meg a falu hagyományos utcaképét. Védelmüket a helyi Kőlik nevű civil szervezet vállalta fel. Munkájuk nyomán, a kulturális örökség védelme, a „kapumentés” –Hargita Megye Tanácsának  támogatásával, egész megye területére kiszélesedett. Csíkszentgyörgyön 1775-ben készült, Erdély területén a legrégebbi, eredeti helyén álló kaput sikerült megmenteni. (Lásd a fotót!)

A képsorok a feljavított kapukat szemléltetik düledező, majd feljavított állapotukban. Átgondolt, következetes munkával, Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával,  17 településen 56 kapu állagát sikerült feljavítani.

Ezt a munkát – a kulturális örökség védelmét – jutalmazta 2012-ben az Európai  Bizottság és az Európa Nostra a legrangosabb európai díja, amit Kovács Piroska, máréfalvi nyugdíjas tanár vehetett át Liszabonban a „kiemelkedő hozzájárulás” kategóriában a székelykapuk mentéséért végzett munkájáért.

Az önzetlen, kapumentő munka napjainkban is működik.

Fogadják szeretettel a kiállítást!

 
 
 
Oldal teteje