• Magyar
  • Román

Gulyásfőző verseny és szabadtéri műsorok

2015-06-20 15:23
HUNGARIKUM NAPOK - Nagyszeben - 2015. július 11.

 

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete 2015-ben is megszervezi a már hagyományosnak számító gulyásfőző versenyét az Astra Nemzeti Múzeum Szabadtéri Falumúzeumában 2015. július 11-én, szombaton.

 

Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (84 of 141)_b

Tájékoztató a Hungarikum Napok keretében szervezett gulyásfőző versennyel kapcsolatosan

A Gulyásfőző versennyel párhuzamosan nemzetközi kézműves vásár, illetve gyermekprogramok zajlanak, a jó hangulatot magyar népzenével és -tánccal „ízesítjük”.

Benevezés:

A Gulyásfőző Versenyre minimum 2 fős csapatok jelentkezését várjuk.

FIGYELEM! Nagyon fontos, hogy minden csapatból legalább egy személy orvosi jóváhagyással bizonyítsa, hogy egészségügyileg alkalmas a főzésre és emberek kiszolgálására (háziorvos által kibocsátott jóváhagyás „clinic sanatos”).

Idén két kategóriában lehet benevezni:

PROFI csapatok – ide értjük az előző három évben díjazott csapatokat, személyeket, vendéglőket, cégeket és mindazokat akik ebben a kategóriában szeretnének megmérettetni, és

AMATŐR csapatok - mindenki más

* A gyermekcsapatok külön versenyeznek

Benevezni, 2015. július 8. 16,00 óráig lehet, a hid@szeben.ro és ildiko@szeben.ro e-mail címeken, illetve a 0745.300234 (Levente) és 0722.231964 (Ildikó) telefonszámokon.

Korlátozott számú (15-20) főzőhely áll rendelkezésre, ha ezek elkeltek, a nevezést a határidő előtt lezárhatjuk. A nevezéseket bejelentkezési sorrendben jegyezzük fel.

Benevezek a gulyásfőző versenyre

Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (92 of 141)_b

A verseny programja - 2015. július 11., (szombat), 8.00 – 18.00

08.00 – 09.00: találkozás a főkapunál, belépés a Skanzenbe (szervezetten és fegyelmezetten), előkészületek (helyfoglalás, tűzhely előkészítés, stb.)

09.00 – 10.00: megnyitó: az alapanyagok – disznóhús, hagyma és krumpli átvétele, illetve tűzgyújtás

10.00 – 14.00: főzés

14.00 – 14.30: a zsűrizéshez szükséges gulyásadagok leadása, illetve zsűrizés

15.00: eredményhirdetés és díjkiosztás

18.00: főzetértékelő koccintások

Zsűrizés:

Az elkészült gulyásokból egy adagot a zsűri asztalánál kell tálalni, az értékelés ennek kóstolgatása alapján történik.

A zsűrizendő adag tálalásához szükséges kellékeket (tálca és tányér) a szervezők biztosítják, a savanyúságot, szalvétát és egyéb kiegészítőket a versenyzők hozzák magukkal!

Az első három csapatot díjazzuk!

Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (34 of 141)_b

Fontos tudnivalók:

A szervezők a következőket biztosítják egy-egy benevezett csapatnak:

           - 3 kg hús – disznó- vagy marhahúst (benevezéskor ezt tudatni kell a szervezőkkel), a szervezők által biztosított 3 kg. hús fölötti rendeléseket előre jelezzék és az ellenértéket helyben kifizethetik.

           - víz

           - tűzifa

           - zsűrizéshez szükséges kellékek (savanyúságon kívül)

           - egy db. asztal, 1 db. pad

          - a látogatók kiszolgálásának megszervezése és a szükséges tányérok, kenyér, villa, szalvéta, voucherek kiosztása, stb. – az ételfelszolgálással kapcsolatos teendőket és rendszabályt mindenkivel tudatjuk, írásban e-mailen és az esemény reggelén nyomtatott formában, amellyel aláírással egyetért minden benevezett csapat.

A többi hozzávalót, fűszereket és a konyhai segédeszközöket (beleértve a bográcsot állvánnyal) a versenyzők maguknak biztosítják!

Gázpalack használata tilos!

A versenyzők elhelyezése az udvaron, nyílt téren történik. A berendezés épségéért a csapat felel.

A kísérő kézműves- illetve gyermekműsorokat Kovászna Megye Tanácsa támogatásával az Összetartozunk program keretében szervezzük.

Benevezek a gulyásfőző versenyre

Szabadtéri műsorok – betartandó szabályok és lebonyolítási mód

Belépő a Falumúzeumba – 8,30 órakor, mindenki egyszerre, autóval is be lehet jönni, sorban a megjelölt úton. A lepakolás max. 9,30 óráig tarthat, majd minden autót ki kell vinni a falumúzeum parkolójába. Visszapakolni és autót újra behozni a helyszínre csak az esemény végén lehet, 16 óra után.

A tisztaságra kérjük vigyázzanak!

A szervezők, a tisztaság fenntartása érdekében szemetes zsákokat, elkülönített szemetes helyeket és tisztításra alkalmas eszközöket bocsátanak rendelkezésre, ezeket bátran igényeljék a szervezőktől.

Minden csapat pakoljon el a saját helyén mindent, hogy úgy adhassuk át a helyszínt, ahogy kaptuk. Jövő évben is szükségünk lesz a partnerségre!

A Falumúzeumban 18 óráig lehet tartózkodni. Arra kérjük a csapatokat és résztvevőket, hogy legkésőbb 17 óráig időzítsék a kényelmes időtöltést, majd kezdjenek pakolni.

 Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (141 of 141)_b

GULYÁSFŐZŐ VERSENY, KÓSTOLÓ, LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA

Verseny, zsűrizés, díjkiosztás:

- A főzőverseny hivatalosan 10 órakor kezdődik (8,30 és 10,00 óra között a logisztikai teendőkre összpontosítunk: a főzőhelyek átadása, a berendezkedés, az üstök felszerelése, fa előkészítése, élelmiszerek kiosztása, a csapatok nevének/számának kiosztása, stb.), és 14-14,30 óra között a zsűri asztalára kell helyezni a csapat főztjét.

- Minden csapat, a neve mellett számot kap, ezek szerint fogjuk beazonosítani a nyertest.

- Minden csapat egy betűt fog kihúzni az urnából, saját kezűleg és nem fogja ismerni ennek tartalmát hanem a lezárt, titkosított másolat-borítékot gondosan elteszi és a díjazáskor bontja/mutatja meg!

- A zsűri betűkkel megjelölt kóstolókat értékelnek, nem fogják ismerni a betű-szám azonosítást, párosítást,

- A nyertesek kihirdetésénél azonosítjuk a számokat a betűkkel, amelyet a szervező csapatból két személy végezhet.

- A zsűrinek szánt adagokat azonos edényekbe fogják tálalni a versenyzők, szigorúan a szervezők által kinevezett önkéntesek segítségével (magyarán nem a versenyző viszi a zsűrinek, hanem az önkéntes!). A gulyás mellé savanyúságot, kenyeret, vagy egyéb ínyencségeket lehet tálalni. A zsűrinek szánt terítéket, tálakat, tányérokat, evőeszközöket, szalvétát, egyebeket a szervezők biztosítják.

- A gyerekcsapatok külön, egymás között versenyeznek, külön díjban részesülnek.

- A díjak kiosztásánál a zsűri elnöke, a döntések szerinti betűt mondja be hangosan, a szervező csapat megbízott személye, pedig azonosítja a betűt a számmal, tehát a csapattal. A felszólított Csapatnak kötelező felmutatni, átadni a fel nem bontott borítékot, amelyet mindenki láttára kibontanak, azonosítanak, ezzel hitelesítve a díjakat. Így mindenki CSAK akkor, helyben fogja megtudni a nyerteseket.

- Hitelesítés hiányában a díjak, sorrendben a következő csapatokat illetik.

Fogyasztás, látogatók kiszolgálása:

- 14 óráig nem szabad a gulyásokból fogyasztani és senkinek sem szabad felszolgálni az üstökből, esetleg kóstolni lehet kiskanalakkal.

- Miután a zsűri elé kerültek az adagok (14,00-14,30), amikor a főszervezők bejelentik, azt követően lehet felszolgálni az ismerősöknek, barátoknak, látogatóknak és turistáknak.

- A csapat tagjain kívül mindenkinek Voucher (étkezési jegy) ellenében lehet/kell felszolgálni a gulyásokból!

- Minden csapat, a főzött mennyiségtől függetlenül minimum 20 adagot, a felszolgálási szabályzatot betartva (CSAK Voucher ellenében!) köteles felszolgálni.

- Minden felkínált gulyást, az esemény végén a szervezők visszahonorálják a csapatoknak, az adományok fele (50%) értékével, a saját költségek fedezése érdekében.

- A Vouchereket CSAK a szervezők biztosítják.

- Vouchereket a Hungarikum Napok meghívottai, vendégei, szervezői is kapnak.

- Látogatóknak, turistáknak a Vouchereket (étkezési jegyek) adomány ellenében, elkülönített helyen a szervezők osztogatják.

- Egy Voucher ajánlott adományi ára 10 lej,

- A Vouchereket elkülönített helyen lehet megváltani, pontosan kérve a gulyásfőző azonosító számát/nevét, színes Vouchereket készítünk a könnyebb azonosítás érdekében.

- A Voucher megváltásakor minden személy edényt, kiskanalat, kenyeret, szalvétát kap,

- Egy személy max. 4 étkezési jegyet válthat be, egyszerre,

- A Voucherek 12 órától igényelhetők, és a kényelem érdekében ajánlott is azokat idejében beszerezni.

Mindenkit arra kérünk, hogy az igényes szervezés és biztonságos rendezvény-lebonyolítás érdekében kulturált módon járuljon hozzá a programhoz és a nemzeti értékeinket bemutató eseményünket illendő fontossággal kezelje!

Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (71 of 141) Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (60 of 141)

Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (61 of 141) Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (59 of 141)

Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (67 of 141) Hungarikum Napok 2014_Szeben_szombat (63 of 141)

 
 
 
Oldal teteje