• Magyar
  • Román

VI. HUNGARIKUM Napok Nagyszebenben

2015-06-23 14:18
2015. július 10-12.

Kirakodó vásárral és könyvbemutatóval kezdődnek pénteken, 2015. július 10-én Nagyszebenben a hatodik alkalommal megszervezett Hungarikum Napok.

Erdely ujranemesitoi_b

Az Erdélyi Kézmíves Céhhel, az Astra Nemzeti Múzeummal, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel, a Nagyszebeni Református Egyházközséggel és az RMDSZ Szeben megyei Nőszervezetével közösen, Szeben Megye Tanácsának és  Kovászna Megye Tanácsának támogatásával ezúttal is tartalmas programot kínálunk a nagyérdeműnek.

MŰSOR:

Péntek – július 10.

15:00 – Kézműves Karaván Erdélyben – megnyitó

Helyszín: Astra Falumúzeum

19:00 – Szebenben Magyarul sorozat - Könyvbemutató:

Csinta Samu:Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása

Helyszín: Habitus Könyvesbolt

Szombat – július 11.

08:00 - SZABADTÉRI MŰSOR

09:00 – megnyitó

10:00 – gulyásfőzés

10 – 15 – tánc és muzsika, művészeti bemutatók és vásár, gyermekműsorok, versenyek, kóstolók, stb.

14:00 - gulyáskóstoló, zsűrizés

16:00 – díjazás

Helyszín: Astra Falumúzeum

10:00 – 18:00 - Kézműves Karaván Erdélyben

Helyszín: Astra Falumúzeum

Vasárnap – július 12.

10:00 – 18:00 - Kézműves Karaván Erdélyben

Helyszín: Astra Falumúzeum

11:00 – Kiállításmegnyitó:

Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása

Helyszín: Református Templom Galéria

csinta-samu-konyvbemutato-vn-002_b_b

Pénteken 19 órakor Csinta Samu Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása című könyvét mutatják be  a belvárosi katolikus templom alagsorában, a Habitus Könyvesboltban.

A szerzővel Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője beszélget. Az eseményen ritka fényképeket és dokumentumokat mutat be a szerző és dedikál.

gulyasfozes (1 of 6) gulyasfozes (2 of 6)

Szombaton a szabadtéri műsorokat szervezzük meg a nagyszebeni Astra Falumúzeumban. Kovászna Megye Tanácsának támogatásával magyar népzene és néptánc kíséretében. Évről évre nő a gulyásfőző versenyre benevező csapatok száma. De emellett lesznek még gyermekfoglalkozások, jurta-építés, kézműves bemutatók, és lehetőség lesz pálinka-, kürtőskalács- és más finomságok kóstolójára is.

Részleteket a gulyásfőző versenyről ITT lehet megtalálni.

Az idei rendezvényen részt vesznek a kecskeméti Csiperó tábor küldöttei, akiket a helyi magyar gyermekek viszontfogadnak, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és a kecskeméti Európa Jövője Egyesület közötti többéves csereprogram keretén belül. A vendégek egy hetet töltenek a nagyszebeni közösséggel, ismerkednek a térségre jellemző tájakkal, értékeinkkel, miközben szorosabbra fűzik kapcsolataikat a nagyszebeni magyar közösséggel.

Ugyancsak meghívottaink lesznek az Összetartozunk székely-szórvány program keretén belül támogatott ifjúsági tábor résztvevői. A helyi református egyházközséggel közösen szervezett tábor célja a Nagyszebeni Magyar Kulturális és Ifjúsági Központ kialakítása. Székelyföldi és helyi fiatalok dolgoznak majd közösen, szakmai irányítással kerek egy hétig a délelőtti órákban az ifjúsági központ épületén, délután pedig bekapcsolódnak a Hungarikum Napok programjaiba.

EMKE kocka_b

Vasárnap a Nagyszebeni Református Templom Galériában 11 órakor nyitjuk meg a Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása című kiállítást. Meghívottaink a kolozsvári székhelyű intézmény munkatársai, a kiállítást dr. Széman Péter, EMKE elnök és Bartha Katalin Ágnes, a kiállítás kurátora méltatják.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a változatos hétvégi programokra!

 
 
 
Oldal teteje