• Magyar
  • Román

Hungarikum magyaroknak, románoknak

2016-07-07 12:14
Hetedik Hungarikum Napok Nagyszebenben

Színvonalas néptáncelőadások és operettgálák ide, érdekes gyermekprogramok, konferenciák és kiállítások oda, mégiscsak a gulyásfőzés és főként -kóstolás tette igazán emlékezetessé meg vonzóvá a nagyszebeni Hungarikum Napokat.

Hungarikum2016_3nap_15 Hungarikum2016_2nap_049

A péntektől vasárnapig, immár hetedik alkalommal szervezett fesztivál azon túl, hogy megmozgatta az egykori szászváros maroknyi magyarságát, ismét kiváló névjegykártyának bizonyult a helyi románság felé.

„Ha egyéb haszna nem is lenne a fesztiválnak, akkor már az is nyereségnek számít, hogy míg hét évvel ezelőtt alig három szebeni vendéglőben lehetett gulyást rendelni, ehhez képest ma három olyan étterem lehet, amelynek az étlapjáról hiányzik a jellegzetes magyar eledel” – állítja büszkén Serfőző Levente főszervező, a fesztivál ötletgazdája.

Hungarikum2016_3nap_21_b

Bár a zsűri elnöke, a Szolnokról érkezett, Magyarország Gulyáskirálya címet viselő Csányi Sándor szerint a versenybe nevezett tizenhat csapat közül egyetlen egy sem főzte azt az igazi, az anyaországban ismert gulyást, a rendezvény több száz résztvevője mégis megnyalta a száját. A rendezvénysorozat harmadik és egyben utolsó napján a világ legnagyobb gulyásfesztiváljának a főszervezője, Csányi Sándor maga mutathatta be, miként főzik a magyarországi nagyok az alföldi marhagulyást csipetkével.

A Hungarikum Napokról az idén sem hiányoztak a különböző bemutatók, gyermekelőadások, a hangulatteremtő népzene- és néptáncelőadások, de jurtaépítés, íjászat, kőleves főzése is szerepelt a műsoron.

Forrás: Krónika

A felvételeket Ferenc Izabella és Tünde készítették

 
 
 
Oldal teteje