• Magyar
  • Román

VII. HUNGARIKUM Napok - MŰSORISMERTETŐ

2016-06-24 00:09
Nagyszeben - 2016. július 1-3.

Hetedik alkalommal szervezzük meg, 2016. július 1-3. között Nagyszebenben a magyar jellegzetességeket, hungarikumokat bemutató eseményt. Az előző években nagy sikernek és visszhangnak örvendő eseményt idén is erdélyi és Kárpát-medencei magyar értékekre figyelve állítottuk össze műsorunkat. Az esemény fő célja bemutatni és a köztudatba visszaépíteni a magyar kultúra értékeit és jelentőségét. A Hungarikum Napok a térség hivatalos műsorai között szerepel, nemzetiségtől függetlenül értékelt, látogatott és várt rendezvény, amelynek sikerül több ezer személyt megmozgatni. A fesztivál programja ITT található meg, alább a műsorok részletes bemutatása olvasható. Az eseményekre a belépés ingyenes, szeretettel várunk mindenkit!

Kiállítás megnyitó – Magyar gasztronómia képekben

Tanács Torony – péntek, 18:00

A nagyszebeni közönséget megszoktattuk, hogy magyar rendezvényeink mindegyikén kiállításokkal is gazdagabbá tesszük eseményeinket. Ez alkalommal a Szolnoki Gulyásfesztiválon készített felvételeket mutatjuk be a Tanács Toronyban. A kiállítást a híres fesztivál főszervezője, Csányi Sándor nyitja meg.

Hivatalos megnyitó

Thalia Nagyterem – péntek, 19:00

Az előadásokat megelőzik vendégeink és meghívottaink beszédei és a fesztivál rövid bemutatása. Ezt követik egymás után, rövid színpadrendezéshez szükséges szünettel egy tánc előadás majd magyar nóta és operett gála.

Magister 02 Magister 04

• Táncelőadás a szolnoki vendégek előadásában

A Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium hét éve működik és 2012 szeptemberében új otthont kapott, ahol közel 500 tanulót fogad. A tanintézmény fenntartója a Magyarországi Magiszter Alapítvány, mely debreceni székhelyű és több tagintézményt is működtet Magyarországon más-más képzési profillal: Baján, Budapesten, Tiszavasváriban, Debrecenben és Szolnokon.

A szolnoki intézmény képzőművész tagozaton az alábbi szakmák felé orientálja a tanulókat: grafikus, képi grafikus, kerámiaműves, szobrász, festő, dekoratőr ÚJ!

Táncművész tagozaton az alábbi szakirányok választhatók: néptánc, kortárs- és modern tánc.

A szolnoki intézmény mottója: „A szeretet nem a másik birtoklását jelenti. A szeretet valaminek ítélet nélküli megtapasztalása.” (Andrew Matthews).

„A diákjaink iránti szeretet áll az első helyen, ez iskolánk ARS POETICÁJA.”

A nagyszebeni előadáson a Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Művészeti Szakközépiskola Tánctagozatának év végi gála műsorából láthatunk részleteket. Koreográfus: Nánási Alexandra és Markóth Franciska. Táncolják: Az iskola növendékei

http://szolnok.magiszteralapitvany.hu/

Operettissimo_01 Operettissimo 07

• Nóta és Operett Gálaest - OPERETTISSIMO

Az Operettissimo együttes nóta, operett, musical és revü műfajból összeállított programokkal lép színpadra. Az együttes tagjai a Kolozsvári Magyar Opera művészei, önéletrajzuk számos alakítást és díjat tartalmaz. Az együttes több erdélyi és magyarországi településeken szerepelt, fesztiválokon, ünnepségeken, megemlékezéseken lépett színpadra. Az Operettissimo nemrég ünnepelte a századik előadást és lemezük jelent meg, amely a nagyszebeni előadás után megvásárolható.

Az Operettissimo együttes művészei: Kolcsár Katalin, Plesa Róbert, Rigmányi István, Kolcsár Péter, Gyenge Zoltán Péter, Deák Albert, Veres Noémi, Fülöp-Gergely Tímea, Jakab Melinda – koreográfus, Kondrát Csaba – hangmérnök.

Honlapjuk: http://operettissimo.ro 

Transylvanicum versus Hungarikum

Multikulturális Pavilon, Astra Falumúzeum – szombat, 10:00

A mini-konferencia célja bemutatni három olyan kezdeményezést és programot, amelyeknek célja örökségvédelemmel és kulturális értékekkel kapcsolható össze. Magyarországon pár éve lépett érvénybe az un. Hungarikum törvény, amely védi és szabályozza a magyar értékeinket. A törvénynek külhoni kiterjesztésével is számolni lehet és a nemrég Szeben megyében is megalakult Erdélyi Értéktárról hallhatunk majd előadást szombaton reggel, gulyás-ebédelés előtt. A magyarországi Hungarikum törvényről, összefüggéseiről az Erdélyi Értéktárral kolozsvári meghívottunk, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület  - EMKE elnöke, dr. Széman Péter tart előadást.

A második előadó a három évvel ezelőtt megalakult TransylvaNET föderációt fogja bemutatni. A három megyét magába foglaló jogilag bejegyzett és céljaiban az erdélyi, a transylvanista örökségvédelemmel foglalkozó entitásokat tömörítő intézménynek eddigi sikereit, működését és terveit mutatja be Eugen Vaida, a Vezető Tanács elnöke.

Harmadik meghívottunk a házigazda szerepben is említhető Astra Nemzeti Múzeum aligazgatója, Ovidiu Baron az újan beindult Multikulturális Pavilonról és az intézménye által, romániai kisebbségeket bemutató műsorokról fog előadást tartani.

A mini-konferencia megszervezésével az a célunk, hogy a különböző pilléreken és intézmények közreműködése akár partneri kapcsolatokhoz vezethessen, megkeresni azokat a közös tennivalókat, amelyek minden célt szolgálhatnak és az erdélyi örökségvédelem ne csak papírformában megjelent tervekben és szándékokban torkolljon, hanem konkrétumok meglépésével, együttműködve az értékteremtés és megvédés mellett – esetleg a magyarországi törvényhez hasonlóan – közös advocacy kampánnyal megszülethessen akár egy államilag elfogadott Transylvanycum törvény, amely leszabályozza igen fontos örökségünknek, értékeinknek megvédését. Nemzetiségtől függetlenül az érték legyen a mérce és hivatkozási kiinduló pont mindnyájunk számára.

Transylvanicum v. Hungarikum_b

SZABADTÉRI MŰSOROK - GULYÁSFŐZŐ VERSENY

Astra Falumúzeum – szombat, 08:00 – 18:00

A hét éve szervezett szabadtéri műsoraink, amelyeket a gulyásfőző versennyel párhuzamosan szervezünk meg évről évre gazdagabbak, látogatottabbak, értékesebbek lettek és ezt a látogatók növekvő száma bizonyítja. A gulyásfőző verseny zsűrijének elnöke, ebben az évben Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője lesz és a nyertes csapatok magyarországi utazást nyernek erre az eseményre. Nem hiányoznak idén sem a különböző bemutatók, gyermekelőadások, a jó hangulatot megadó népzene- és néptánc, de jurta építés és íjászat is műsoron szerepel és a Kőlevest is megfőzik meghívottaink. A szombati szabadtéri műsorok bemutatása alább olvasható. Köszönjük Kovászna Megye Tanácsnak, A Szolnoki Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálatnak, a művészeknek és meghívottainknak a közreműködést és támogatást, hogy ezek a műsorok bemutatásra kerülhetnek a nagyszebeni közönségnek.

• Csányi Sándor – gulyáspogácsa elkészítése kemencében

A Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke, szakmailag igen elismert, magyar gasztronómiát bemutató és fejlesztő egyéniség, Magyarországon „gulyáskirálynak” is becézik Csányi Sándort.

A világ legnagyobb gulyásfesztiváljának a főszervezője, amelyet idén tizennyolcadik alkalommal szerveznek meg Szolnokon szeptember 8-11. között. Több száz bográcsba főzik a magyar gasztronómiai különlegességet minden évben, a világ több kontinenséről érkező versenyzők. A szervező egyesület a Hungarikum Szövetség tagja. A nagyszebeni gulyásfőző verseny nyertesei a szolnoki nemzetközi fesztiválon vehetnek majd részt. A szombati gulyásfőző versenynek zsűrizése mellett, kemencében gulyás-pogácsát készít meghívottunk, majd vasárnap, Csányi Sándor és csapata elkészítik a HÍR védjegy  alatt álló „Alföldi marhagulyás csipetkével”.

HÍR logó-1

Honlap: http://www.magyargulyas.hu/

• Tánc és muzsika

Nem maradnak el a táncelőadások, amelyeket a sepsiszentgyörgyi Fenyőcske Együttes előadásában tekinthetünk meg, élőzenés kíséretben. A Kónya Ádám Művelődési Ház Fenyőcske ifjúsági néptáncegyüttes vezetője és koreográfusa Rápolti István, zenekarvezető: Molnár Gábor.

A Kárpát medencében, itt Háromszéken, a tánc, mint közösségteremtő erő vált különösen fontossá tömegek számára, így az etnikai identitás újra felértékelődött és megerősödött. A FENYŐCSKE néptáncegyüttes 1992 januárjában, ennek a “mozgalomnak” a részeként, az erdélyi székely néphagyományok ápolására, közkinccsé tételére vállalkozott. Ezen hagyományokat és népi szokásokat viszi be repertoárjába. Kincses bányája Háromszék vidéke, a Csíki medence, Udvarhelyszék, valamint Maros­mente, Kalotaszeg, Mezőség és Nyárádmente. A Kárpát medence tájegységeinek tánchagyományait mutatja be, az itt egymás mellett élő nemzetek (románok, szászok) táncrendjeivel tarkítva. Fellépéseit a Nótázó zenekar élő muzsikával teszi autentikusabbá, amelynek vezetője Molnár Gábor.

Hungarikum2015_Gulyas_29_b

A FENYŐCSKE Néptáncegyüttes tagjai a város különböző iskoláinak diákjai, akik nagy lelkesedéssel ápolják az elődeinktől ránk hagyott nemzeti kincseket.

• Jurta építés és íjászat

Hagyományos jurta érkezik Nagyszebenbe, amelyet idén a hargitai Kalibáskő Erdei Iskola Egyesület épít a helyszínen, íjászati bemutatókkal és oktatással fogja elragadtatni a gyermekek figyelmét. Az egyesület Erdei Iskola néven táborokat és gyermekműsorokat úgy szervez meg, hogy kiemelten fontossá teszi a természetet és ennek megvédését. „Szigetünkön elsődleges szempont a környezetkímélő életforma megélése. Programjaink biztonságos és kellemes környezetben, gyermekcentrikusan, a magyar identitástudat megszilárdítását, az anyanyelv helyes és választékos használatát célozzák, kultúránk és hagyományaink ismeretét és beépülését az egyén és társadalom mindennapi életébe.” – található meg a bemutatkozó honlapon.

• Kőleves

Jóízű humorral kifőzött mesejáték, melynek végén a nagyérdemű közönség még jól is lakhat. Szó-, íz- és bábjáték a jól ismert magyar népmese nyomán. A S’artR Művészeti Közösség és a Kolozsvári Bábjátszótér előadása. Játssza: Demeter Ferenc, Gazdag Erzsébet. Rendezte, bábok, díszlet: Demeter Ferenc.

Koleves 01_b

• Kézművesek vására és bemutatók

Nem utolsó sorban hívtunk meg kézműveseket akik a vásár mellett bemutatókat is megtartanak. Kiállító mesterek: Kiss Dániel – csontfaragás, Gábor Tibor – vaskovácsolás, Juhos Edit – bútorfestés, Gál Margit – nemezelés, Tóth Iluka – kerámia, Dávid Ildikó – mézeskalács, Kónáth László – fafaragás, Demeter Miklós – hangszerek és Zsebe Ildikó mihályfalváról – mézeskalács, Tibori Mónika - ruhák.

Hungarikum2015_Gulyas_16_b

• Igazi Csíki- és Székely Sör

A nagyközönség szomjának enyhítése érdekébe meghívtuk azt a sörgyártó céget, amelynek termékei nemzetközi sörfesztiválokon az utóbbi két évben egymás után viszik el a díjakat. Úgy értékelve, hogy a székely kulturális identitásnak egyik fontos pillére a gasztronómia és a helyi termékek meghívtuk a híressé vált csíkszeredai sörgyártót, aki csapolt és üveges söröket is forgalmazni fog az eseményen.

 Banffy Miklos 10_b

Kiállítás megnyitó - "Nélküle fű sem nőtt ..." - Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola pályaképe – kiállítás, kurátor: Szebeni Zsuzsa

Református Templom Galéria – vasárnap, 11:00

Szilvássy Carola (1876-1948), Kolozsvár emblematikus, öntörvényű személyisége, az első világháború sebészeti különítményének ápolónője, aktív közéleti tevékenységet folytató hölgy volt, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöknője, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója.

 

Nagy szerepet vállalt a betegek, a szegények megsegítésében, rendkívül szép, vállalkozó szellemű, a kor társadalmi normáival szembemenő, intelligens nemesasszony – Bánffy Miklós múzsája, s bár az író nem vehette feleségül, élete végéig csodálta és szerette, róla mintázta az Erdélyi Trilógia főhősnőjét. A különleges alkalomra különleges soha nem publikált dokumentumok kerülnek bemutatásra. A kiállítás alapjául szolgáló dokumentumokat Erdélyi Református Egyházkerület gyűjtőlevéltárában levő hagyaték képezi, de számos magánszemély adományaiból, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum anyagaival gazdagodva jött létre.

 

A kiállítást Szebeni Zsuzsa színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Budapest) munkatársa, a tárlat kurátora, fogja megnyitni.

Szabadtéri műsorok és főzés

Astra Falumúzeum - 09:00 – 15:00

HÍR védjegy  alatt álló „ Alföldi marhagulyás csipetkével”  és Gulyáspogácsa elkészítése

Csányi Sándor (Szolnok, Magyarország) gasztronómiai előadása

Alföldi marhagulyás csipetkével (HÍR védjegyes)_b

Közkívánatra bevezetjük a vasárnapi szabadtéri műsorokat. Mivel szombaton meghívottunk, a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője a zsűri elnöke lesz, így vasárnap főzi meg a magyaros bográcsgulyást és párhuzamosan még egy rend gulyáspogácsát is elkészít a kemencében. Vele együtt más csapatok is főzhetnek - már jelentkezők is vannak - és ezen a napon más, magyaros ételek elkészítésére is lehetőséget biztosítunk, nem feltétel a gulyásfőzés de bográcsban vagy kemencében kell elkészíteni a finomságokat.

Sucher_Toronyba 02_b

Könyvbemutató: Szucher Ervin – Toronyba zárt anyanyelvünk

Habitus Könyvesbolt – vasárnap, 18:00

A Világhírnév Kiadó Fehér Holló sorozatában a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem, valamint a Juventus Kiadó gondozásában megjelent kötet 25 szórványriportjában 50 településről esik szó. Elmondása szerint a szerző hídnak szánta a kötetet az Erdélyben és az Erdélyen kívüli területeken élő szórványmagyarok között, akik még beszélik vagy már nem beszélik anyanyelvüket, de magyarságukhoz továbbra is ragaszkodnak. A kötet a Végvárak omladozó falai sorozat első része, amelyet újabbak követnek majd.

A szórványban élő magyarokat kereste fel az évek során a szerző, keresztül-kasul járva az országot, hogy „kivételes érzékenységgel” bemutassa életüket, érzéseiket, gondolataikat.

Idézet a Csinta Samu által jegyzett előszóból, aki szerint „…Szucher Ervin egy pillanatnyi időre sem engedi szőnyeg alá söpörni a probléma lényegét: az erdélyi szórvány a maga klasszikus léptékében elveszett. Pengeéles kórképet kapunk arról, hogy a megváltozott történelmi és társadalmi körülmények már a túléléshez szükséges elemek egyikét sem biztosítják”.

Szucher Ervin újságíró dokumentumriport-kötetének bemutatására, a szerző jelenlétében 2016. július 3-án, 18 órai kezdettel a Habitus Könyvesboltban kerül sor. Ezt követi a szolnoki vendégeink operett és nóta előadása, a nagyszebeni hetedik Hungarikum Napok záró-akkordjaként.

Az íróval Józsa Benjamin nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár beszélget.

 SZOLNOK bemutatása – dr. Molnár Beáta filmvetítéssel egybekötött előadása

Habitus Könyvesbolt – vasárnap, 19:00

Gulyas-feszt-fly-terv_-1_b

Nóta és operett előadás

Habitus Könyvesbolt – vasárnap, 19:30

Meghívottak: Tamon Erika nótaénekes és Farkas Olivér nóta és operett énekes, Nótakincs Művészeti Egyesület Szolnok.

Mi2_b

 
 
 
Oldal teteje