• Magyar
  • Román

GULYÁSFŐZŐ VERSENY - Tájékoztató, szervezési szabályok, benevezés

2017-06-01 13:25
Nagyszeben – Sibiu - Hermannstadt, 2017. július 1.

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete 2017-ben nyolcadik alkalommal szervezi meg a Gulyásfőző versenyt. A már hagyományosnak számító főzőversenyt az ASTRA Nemzeti Múzeum Szabadtéri Falumúzeumában 2017. július 1-én, szombaton szervezzük. Az eseményt időjárástól függetlenül megtartottuk minden évben és igyekszünk ezt betartani, ha mégis ítéletidőt jeleznének az időjárásról a főzőversenyt másnapra, vasárnapra, azonos programmal és szabályokkal tartjuk meg. A Gulyásfőző versennyel párhuzamosan kézműves vásár és bemutatók, gyermekprogramok, különböző előadások kerülnek bemutatásra és a jó hangulatot magyar népzenével és tánccal “ízesítjük”.

HN2016_online_4_b

- az esemény biztonságos és minőségi megszervezése érdekében felkérünk mindenkit a jelen szabályzat betartására -

BENEVEZÉS:

A Gulyásfőző Versenyre minimum 2 fős csapatok jelentkezését várjuk.

FIGYELEM! Nagyon fontos, hogy minden csapatból legalább egy személy orvosi jóváhagyással bizonyítsa, hogy egészségügyileg alkalmas a főzésre és felszolgálásra (háziorvos által kibocsátott jóváhagyás: „Apt clinic pentru gătit”). Ugyanakkor, a hús beszerzésekor fontos kikérni az állatorvosi jóváhagyást és a vásárlási nyugtát, amelyeket megkérjük hozzák magukkal a szabadtéri műsorra (copie certificat veterinar, chitanţă şi/sau bon de casă).

ÚJ!

A helyi állattenyésztőket és mezőgazdászokat szeretnénk támogatni és a helyszínre úgy hívunk meg közülük néhányat, hogy a gulyáshoz szükséges minden hozzávalót helyben lehessen, piacár alatti összegben megvásárolni.

Két kategóriában lehet benevezni a Gulyásfőző Versenyre:

- PROFI csapatok – ide értjük az előző három évben díjazott csapatokat, személyeket, illetve a vendéglőket, cégeket és mindazokat akik ebben a kategóriában szeretnének megmérettetni, és

- AMATŐR csapatok, mindenki más.

Benevezni, 2017. június 28., 22:00 óráig lehet, a Szeben.ro honlapon megjelenő Jelentkezési lap segítségével, de részleteket és további útbaigazítást a következő elérhetőségeken is kaphatnak: hid@szeben.ro e-mail címen, illetve a 0745.300234 (Levente), 0747.975921 (Gyöngyi) és 0741.476390 (Emese) telefonszámokon.

Korlátozott számú (20) főzőhely áll rendelkezésre, ha ezek elkeltek, a nevezést a határidő előtt lezárhatjuk. A nevezéseket bejelentkezési sorrendben jegyezzük fel.

BENEVEZEK

PROGRAM, 2017. július 1-én, szombaton, 8. és 18. óra között:

08:00: találkozás a főkapunál (Multikulturális Pavilon parkolója)

08.00 – 09.00: belépés a Skanzenbe (szervezetten és fegyelmezetten), előkészületek (helyfoglalás, tűz, stb.)

09.00 – 10.00: megnyitó, tűzgyújtás

10.00 – 14.00: főzés

14.00 – 14.30: a zsűrizéshez szükséges gulyásadagok leadása

14.00 – 15.00: zsűrizés

15.30: eredményhirdetés és díjkiosztás

16:00 - 18.00: főzet-értékelő koccintások, összepakolás, a múzeum elhagyása

ZSŰRIZÉS:

Az elkészült gulyásokból egy adagot a zsűri asztalánál kell tálalni, az értékelés ennek kóstolgatása alapján történik.

A zsűrizendő adag tálalásához szükséges kellékeket (tálca, tányér, szalvéta, kanalak, stb.) a szervezők biztosítják, a savanyúságot, esetleg egyéb ízesítő kiegészítőket a versenyzők tálalhatnak!

A két kategóriában, az első három csapatot díjazzuk!

Gyermekcsapatok esetébe különdíjat biztosítunk számukra.

FONTOS TUDNIVALÓK:

A szervezők (rendezés, közönségszervezés, népszerűsítés, stb. kívül) a következőket biztosítják egy-egy benevezett csapatnak:

- víz, - tűzifa

- zsűrizéshez szükséges kellékek (savanyúságon kívül),

- egy asztal, egy pad,

- a látogatók kiszolgálásának megszervezése és a szükséges tányérok,

- kenyér, villa, szalvéta, voucherek kiosztása, stb. – az ételfelszolgálással kapcsolatos teendőket és rendszabályt mindenkivel tudatjuk, írásban e-mailen és az esemény reggelén nyomtatott formában, majd aláírásával egyetért minden benevezett csapat. Ellenkező esetben a szervező eldöntheti, hogy nem fogadja be, vagy kizárja a csapatot a versenyből.

- A főzéshez szükséges minden hozzávalót - beleértve a bográcsot állvánnyal, húst, zöldséget, fűszereket, stb. - a versenyző csapatok saját maguknak biztosítják!

- Ahogy azt fennebb kiemelten említettük, idéntől lehetőség van helyben megvásárolni a főzéshez szükséges nyersanyagokat – helyi termelőktől, egészségügyileg ellenőrzőtt formában, piacár alatt.

- Gázpalack használata tilos!

- A versenyzők elhelyezése a skanzenben nyílt téren történik. A berendezés épségéért a csapat felel.

A kísérő kézműves- illetve gyermekműsorokat Kovászna Megye Tanácsa támogatásával az Összetartozunk program keretében szervezzük.

BENEVEZEK

HN2016_online_1_b

SZABADTÉRI MŰSOROK – SZABÁLYOK ÉS LEBONYOLÍTÁSI MÓD:

Belépő a Falumúzeumba – 8,00 órakor, mindenki egyszerre, autóval is be lehet jönni, szervezetten, fegyelmezetten és max. 20 km/h sebességgel a megjelölt úton. A lepakolás 9,30 óráig tarthat, majd minden autót ki kell vinni a falumúzeum parkolójába. Visszapakolni és autót újra behozni a helyszínre csak az esemény végén lehet, 16 óra után.

A tisztaságra kérjük vigyázzanak!

A szervezők, a tisztaság fenntartása érdekében szemetes zsákokat, elkülönített szemetes helyeket és tisztítási eszközöket bocsátanak rendelkezésre, ezeket bátran igényeljék a szervezőktől.

Minden csapat pakoljon el a saját helyén mindent, hogy úgy adhassuk át a helyszínt, ahogy kaptuk. Jövő évben is szükségünk lesz a partnerségre!

A Falumúzeumban 18 óráig lehet tartózkodni. Arra kérjük a csapatokat és résztvevőket, hogy legkésőbb 17 óráig időzítsék a kényelmes időtöltést, majd kezdjenek pakolni.

GULYÁSFŐZŐ VERSENY, KÓSTOLÓ, LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA

- A főzőverseny hivatalosan 9 órakor kezdődik (8,00 és 9,00 óra között a logisztikai teendőkre összpontosítunk: a főzőhelyek átadása, a berendezkedés, az üstök felszerelése, fa előkészítése, a csapatok nevének/számának kiosztása, stb.), és 14-14,30 óra között a zsűri asztalára kell helyezni a csapat főztjét.

- Minden csapat, a neve mellett számot kap, ezek szerint fogjuk beazonosítani a nyertest.

- Minden csapat egy BETŰT fog kihúzni az urnából, saját kezűleg és nem fogja ismerni ennek tartalmát hanem a lezárt, titkosított másolat-borítékot gondosan elteszi és a díjazáskor bontja/mutatja meg!

- A zsűri tagjai betűkkel megjelölt kóstolókat értékelnek, nem fogják ismerni a betű-szám azonosítást, párosítást.

- A nyertesek kihirdetésénél azonosítjuk a számokat a betűkkel, amelyet a szervező csapatból két személy végezhet.

- A zsűrinek szánt adagokat azonos edényekbe fogják tálalni a versenyzők, szigorúan a szervezők által kinevezett önkéntesek segítségével (magyarán nem a versenyző viszi a zsűrinek, hanem az önkéntes!). A gulyás mellé savanyúságot, kenyeret, vagy egyéb ínyencségeket lehet tálalni. A zsűrinek szánt terítéket, tálakat, tányérokat, evőeszközöket, szalvétát, egyebeket a szervezők biztosítják.

- A gyerekcsapatok külön, egymás között versenyeznek, külön díjban részesülnek.

- A díjak kiosztásánál a zsűri elnöke, a döntések szerinti betűt mondja be hangosan, a szervező csapat megbízott személye, pedig azonosítja a betűt a számmal, tehát a csapattal. A felszólított Csapatnak kötelező felmutatni, átadni a fel nem bontott borítékot, amelyet mindenki láttára kibontanak, azonosítanak, ezzel hitelesítve a díjakat. Így mindenki CSAK akkor, helyben fogja megtudni a nyerteseket.

- Hitelesítés hiányában a díjak, sorrendben a következő csapatokat illetik.

FOGYASZTÁS ÉS A LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA:

- 14 óráig nem szabad a gulyásokból fogyasztani és senkinek sem szabad felszolgálni az üstökből, esetleg kóstolni lehet kiskanalakkal.

- Miután a zsűri elé kerültek az adagok (14,00-14,30), amikor a főszervezők bejelentik, azt követően lehet felszolgálni az ismerősöknek, barátoknak, látogatóknak és turistáknak a kóstolókat.

- A csapat tagjain kívül mindenkinek VOUCHER (étkezési jegy) ellenében lehet/kell felszolgálni a gulyásokból!

- Minden csapat, a főzött mennyiségtől függetlenül minimum 10 adagot, a felszolgálási szabályzatot betartva (CSAK Voucher ellenében!) köteles felszolgálni a látogatóknak.

- A szervezők, az első 10 adagot benevezési adományként fogadják / kezelik. Minden csapat, a saját költségeinek fedezése érdekébe több adagot is felajánlhat (vagy nem:).

- Minden, 10. adagon felüli felkínált/eladott gulyást, a szervezők visszahonorálják a csapatoknak, teljes mértékben, a költségek fedezésére az esemény lejártakor.

- A Vouchereket CSAK a szervezők biztosítják. Vouchereket a Hungarikum Napok meghívottai, vendégei, szervezői is kapnak, őket is ezek ellenében kell/ lehet kiszolgálni.

- Látogatóknak, turistáknak a Vouchereket (étkezési jegyek) adomány ellenében, elkülönített helyen a szervezők osztogatják.

- Egy Voucher ajánlott adományi ára 10 lej.

- A Vouchereket elkülönített helyen lehet megváltani, pontosan kérve a gulyásfőző azonosító számát / nevét.

- A Voucher megváltásakor minden személy edényt, kanalat, kenyeret, szalvétát kap.

- Egy személy legfeljebb 4 étkezési jegyet válthat be, egyszerre.

- A Voucherek 12 órától igényelhetők, és a kényelem érdekében ajánlott is ezeket idejében beszerezni.

Minden személyt megkérünk, hogy az esemény minőségének növelése érdekében kulturált módon járuljon hozzá és a nemzeti értékeinket bemutató rendezvényünket illendő fontossággal kezelje. Máskülönben maradjon távol az eseménytől!

Köszönjük szépen a megértést és az együttműködést.

Sok sikert kívánunk a versenyzőknek és mindenkinek jó étvágyat!

 FB_promo_HU_b

Nagyszeben – Sibiu – Hermannstadt

Magyar Kulturális Központ: Sörház utca, 2. szám, második emelet, tel.: 0745.300234, www.szeben.ro, hid@szeben.ro

Főszervező: HÍD – Szebeni Magyar Egyesület,

Szervező partner: ASTRA Nemzeti Múzeum

A fesztivál támogatói: Nagyszeben Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Magyarország Földművelésügyi Minisztériuma - Hungarikum Főosztály, Bethlen Gábor Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, RMDSZ – Communitas Alapítvány

A fesztivál partnerei: Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület - EMKE, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, Élő Erdély Egyesület, Csíkszeredai „Kós Károly” Szakközépiskola, Kovászna Megyei Kulturális Központ, Nagyszebeni Református Egyházközség, „Ilie Micu” Iparművészeti Iskola Nagyszeben, Nagyszeben Közművelődési Otthona, Habitus Könyvesbolt, Delis Vendéglő, Luceafărul Panzió és vendéglő, Contact Mentálhigiénés Szolgálat Szolnok, Szolnoki Gulyásfesztivál.

 
 
 
Oldal teteje