• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2013 - Detalii

2013-11-09 03:20
Sibiu - 13-17 noiembrie 2013

Vernisaj expoziţie: TEDDY – Obiceiul incomod de a contempla (trad.)

Turnul Sfatului - 13. noiembrie 2013, ora 15

Teddy s-a născut în Sibiu, are 26 de ani şi pictează de 13 ani. Acasă s-a ocupat de tatuaje şi era/este binecunoscută printre tinerii artişti. Între 2000-2004  a fost eleva Liceului de Artă din Sibiu profesor coordonator fiindu-i Ilea Constantin. În prezent este studentă în anul trei la Facultatea de Arte Frumoase din Budapesta, având-o maestră pe Radák Eszter.

 

Vernisaj expoziţie: SZEGEDI ALICE TORELLA - Femeia (trad.)

Studio Bruck (Str.Mitropoliei 22) - 13. noiembrie 2013, ora 16

Alice este artistă populară, binecunoscută în Sibiu din fragedă tinereţe, participând foarte des la atelierele de creaţie populară sau la expoziţii. Născută iî zona de câmpie şi crescută în Sibiu din generaţie de artişti populari, inspirată din obiceiuri strămoşeşti ale satului de baştină, ea alcătuieşte ceva nou pe care o numeşte „Tradiţie reutilizată”. Acum trăieşte şi creează la Budapesta, organizează un festival bine primit în capitala Ungariei, creează pentru colecţii şi expoziţii proprii. Expoziţia de la Studio Bruck ne va oferi o perspectivă vizuală deosebită a ceea ce poate însemna Femeia în viziunea unei artiste tinere tradiţionalist-modernă.

 

Vernisaj expoziţie: ŞTEFAN ORTH (trad.)

Centrul Cultural Maghiar, (Berăriei 2) - 13. noiembrie 2013, ora 17

În data de 20 august 2010 artistului plastic Ştefan Orth i s-a înmânat de către primarul Klaus Iohannis titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu pentru întreaga sa activitate. Artistul s-a născut la Nagyszékely, în Ungaria, în anul 1945. Este căsătorit cu Enikő Maria Orth, având împreună o fiică, Barbara. Ştefan Orth a urmat, la Oradea, Şcoala Profesională de ceramică, în paralel cu Şcoala Populară de Artă-secţia grafică, luându-şi bacalaureatul la Liceul de Artă din aceeaşi localitate, în anul 1967. Apoi se înscrie la Facultatea de teologie protestantă din Cluj, pe care o absolvă în anul 1971 şi îşi continuă studiile la Bucureşti, unde devine licenţiat al Academiei de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu, în anul 1976. Tot în anul 1976 Stefan Orth se stabileşte în Sibiu. Cariera artistică este una extrem de bogată atât din punct de vedere al expoziţiilor personale cât şi al nenumăratelor lucrări pentru instituţii, de la embleme până la afişaje stradale. Întreaga activitate şi-a dedicat-o creaţiei artistice şi bisericii, comunităţii sibiene în general şi celei maghiare în special. Pentru întreaga sa activitate, în cadrul momentelor oficiale de deschidere a festivalului Ars HUNGARICA, de la Sala Thalia, începând cu orele 18, Excelenţa Sa dl. Magdó János, Consulul General al Ungariei la Cluj Napoca va înmâna o înaltă distincţie de stat Domnului Orth István, distincţie acordată de Preşedintele Ungariei, Dr. Áder János.

 

DESCHIDEREA OFICIALĂ (trad.)

Sala Thalia, 13. noiembrie 2013, ora 18

 

Concert - Formaţia EVILÁGI (trad.)

Sala Thalia, 13. noiembrie 2013, ora 19

În 2011 au apărut cu discul intitulat Evilági, ca semn de onoare pentru Sfântu Gheorghe – un oraş de 550 de ani. Pe disc apar 120 muzicieni şi cântăreţi dând glas şi melodie celor mai importante poveşti ale lui Ferenc Orbán. Fiecare melodie este orchestrată pe ritmurile  unei melodii populare maghiare, astfel dându-ne posibilitatea de a cunoaşte diversitatea culorilor vieţii muzicale. La festivalul din Serbia, de la Zenta, cei cinci membri ai formaţiei Evilági au câştigat locul I şi Premiul Publicului. Feelingul Evilági este unul deosebit, modern şi tradiţionalist, pop şi popular în acelaşi timp, combinaţia de instrumente tradiţionale (vioară, ţambal, fluiere, etc.) combinată cu elemente muzicale sintetizate sau create pe calculator conferă o atmosferă muzicală extrem de atrăgătoare şi interesantă.

 

Concert - SMÁRTON TRIÓ feat. JUHÁSZ GÁBOR (trad.)

Atrium Cafe Bistro & Art, 13. noiembrie. 2013, ora 22

Muzica formaţiei Smárton Trio, reprezintă extensia acustică a vieţii urbane combinată cu genuri precum blues, pop,  hippi rock cu multă improvizaţie. In prestaţia  lor gama acustică şi electronica nu se anulează, undele se amplifică reciproc. Trupa a fost fondată în 2006 de Juhász Gábor (n. 1968) artist câştigător al premiilor Aegon, Gramofon şi Artisjus, profesor la secţia de Jazz şi chitară a Şcolii de muzică Bartók Béla din Budapesta. Împreună cu elevul său de atunci Sütő Márton au urcat de nenumărate ori pe diferite scene în duo, sau alături de ei a mai apărut la diferite concerte şi basistul Kovács Zoltán, apoi l-au cooptat la percuţie pe Szabó Hunor. Atmosfera folck creată de chitara lui Juhász Gábor se combină melodic excelent cu impovizaţiile celorlalţi componenţi ai trupei ce alcătuiesc Smárton Trio, oferind publicului senzaţii speciale care trec prin stări contemplative şi euforice aproape instantaneu. Intrare: 10RON.

 

Vernisaj expoziţie: GAVRUCZA TIBOR (Oradea) (trad.)

Turnul Sfatului, 14. noiembrie 2013, ora 16.

Artist plastic, pictor in acvarelă, cu un loc bine stabilit în bogata istorie a picturii stilizate, priceput în a descoperii şi a ne prezenta frumuseţea şi comoara printr-o perdea de praf în oglinda apei din acvarele pe care le mânuieşte cu o măiestrie deosebită.

 

Concert de muzică contemporană - GÂNDUL RADIOACTIV – OK (trad.)

Sala Gong (parter), 14. noiembrie 2013, ora 17.

Un moment deosebit în cadrul festivalului Ars HUNGARICA din acest an îl va reprezenta concertul oferit de invitaţi din Ungaria, în acelaşi timp interpreţi instrumentişti dar şi compozitori. Tinerii muzicieni sunt reprezentanţii unui curent interpretativ modern în care instrumentele, vocea şi electronica se împletesc, oferind publicului un concert deosebit de muzică contemporană. Vor sosi la Sibiu în cadrul unui proiect european: Bodrogi Éva (soprană), Kedves Csanád (electronică), Klenyán Csaba (clarinet), Zarándy Ákos (pian) şi Szalai András (ţambal) artişti care vor încerca să ne transpună gândurile şi simţurile într-o simbioză transcendentală care la final va forma un întreg conceptual cu izvoare în estetica lui Dahlhaus, Eggebrecht sau chiar E. T. A. Hoffmann.

 

Teatru – CASA BERNARDEI ALBA(trad.)

Sala Gong (etaj), 2013. nov. 14, ora 19

Regizoarea Patkó Éva, profesor al Universităţii de Artă din Tg. Mureş a pus în scenă drama lui Garcia Lorca - Casa Bernardei Alba. Spectacolul este o noutate atractivă prin împletirea de muzică şi dansuri flamenco în insorita vară fierbinte a Spaniei.  Tema fiind tragedia femeilor în doliu.

Bernarda Alba îşi transformă casa – după decesul soţului – într-un cămin de gheaţă, deoarece conform obiceiurilor din zonă în 8 ani totul devine negru, geamurile şi uşile se închid. Decesul capului de familie interzice accesul oricui în casă pentru a vedea fetele lui. Casa devine o închisoare pentru fetele lui închise în spatele unor gratii şi o tragedie pentru toţi, mai ales că toate erau îndrăgostite de acelaşi bărbat. Bineînţeles, doar cine urmţreşte spectacolul va afla desnodământul.

Spectacolul va fi subtitrat în lb. română. Intrare: 10 RON

 

Concert – Duo TASI NÓRA & GÁSPÁR ÁLMOS(trad.)

Atrium Cafe Bistro & Art, 14. noi. 2013, ora 22

Acest Duo este compus din câştigătoarea festivalului de jazz-tineret de la Tg. Mureş din 2012, Tasi Nóra şi un excelent instrumentist, Almos Gaspar. Nora reuşeşte să ne transpună pe un tărâm melodios aparte şi foarte personal cu compoziţii proprii de jazz şi muzică uşoară, dar şi elemente mixte. Melodii interpretate în maghiară şi engleză vor captiva publicul prezent, capul de afiş fiind Hobo blues-ul. Intrare: 5 RON.

 

Lansare carte - JÓZSA BENJÁMIN

Sala mică Thalia, 15. noiembrie 2013, ora 17.

Viaţa culturală maghiară pe malurile Cibinului

Retrospectiva pedagogiei maghiare din Sibiu (1947-2012)

Citat din carte:

„În 1998, după 40 de ani de profesorat am ieşit la pensie, dar am mai predat încă 10 ani, până în 2008. După ce m-am despărţit definitiv de şcoala mea, am simţit un mare gol, mi-a lipsit. Gândul de a scrie despre istoria muncii mele mă frâmânta tot mai mult. Simţeam nevoia descrierii documentate a viaţii pedagogiei maghiare din Sibiu, unde de-a lungul anilor au studiat şi şi-au luat diplomele de bacalaureat, totodată hrană intelectuală şi morală pentru viaţă peste 1300 elevi din Sibiu  sau din alte zone sosiţi aici pentru a studia.

Planul meu trebuia pus în aplicare cât mai curând posibil, deoarece înfiinţat în 1956, şi după 40 de ani de funcţionare cu predare în limba maghiară era în pericol să-şi înceteze existenta. Era problema mea şi trebuia să găsesc o rezolvare…“

 

Prezentare carte BALÁZS D. ATTILA: Anno 1895-1944

Sala Mică Thalia, 15. nov. 2013., ora 18

Scriitor dar şi muzician Balázs D. Attila este cel care a realizat de-a lungul anilor calendarele Ardeal Anno… an de an… Managerul unei biblioteci din Transilvania şi-a descoperit de curând, în 2010 şi vocaţia de muzician, acompaniind-o pe Bajka Brigitta. Astfel în acest an vom avea ocazia, să-l vedem în mai multe ipostaze, chiar şi la pian în ultima seară.

 

Teatru lectură – Eu, săraca Anna Sudár – ERZSÉBET GAZDAG & ANNA SCARLAT

Sala Mică Thalia, 15. noi. 2013, ora 19

În martie 2012 a avut loc prima prezentare a teatrului lectură de seară la S’artR – vient de l’âme. De atunci au fost trei turnee în Transilvania. Cu ocazia acestora s-a dovedit că textul este adecvat pentru toate vârstele de la elevi la pensionari.

Seara se compune din doua părţi, una prin care actriţa Gazdag Erzsébet va da citire – aproximativ 45 de minute lecturii, urmată de o discuţie cu publicul a invitatei de onoare Scarlat Anna. Diplomata culturală, traducătoarea şi actriţa o cunoaşte personal pe Jókai Anna, sciitoarea cărţii aşa că cunoaşte textul şi liniile care se pot subînţelege din roman şi poate da o imagine şi mai clară asupra viziunii cu care a fost scris acest roman.

 

Teatru - Împreună cu KOCSÁRDI LEVENTE

Atrium Cafe Bistro & Art, 15. noi. 2013, ora 22

Spectacolul oferit de Kocsárdi Levente se compune din poeziile lui Juhász Gyula, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szép Ernő, Lászlóffy Aladár, József Attila, Szilágyi Domokos acompaniate muzical cu o chitară şi pian.

Performanţa actorului îi permit să redea poezii cunoscute prin care ne aduce aminte de naştere, de copilărie, de părinţi, de dragoste, de micile bucurii ale vieţii, de moarte… prin glorificarea creaţiei artistice. Intrare: 5 RON.

 

Seară ungurească - cu LACI HUNYADI (trad.)

Atrium Cafe Bistro & Art, 15. noi. 2013, ora 23

Spectacolul în acompaniamentul lui “Laci bácsi” un personaj local deosebit de iubit şi cunoscut.

 

Concert - REHAB NATION (trad.)

Liquid the Klub, 15. noi. 2013, ora 23

REHAB NATION este un proiect multicultural provenit din Cluj şi înfiinţat la finele anului 2010. Este un eveniment care va atrage mulţi tineri în Club Liquid. Cei 9 membrii ai trupei au un stil exploziv de ska-punk (jamaica), raggae şi muzică balcanică. Cu vocea colorată şi diferită a celor doi interpreţi, alături de trupa suflătorilor şi a chitariştilor promit o seară de neuitat sibienilor.

Trupa este compusă din:

Horváth Hannah –  şi Gagyi Botond – voce, Hosszú Áron – chitară, Kis Tamás – chitară, Medve Sándor – trompetă, Turák Botond – trombon, Denes Fabian – trombone bas, Tóth Márton – chitară bas, Zsigmond Norbert – toboşar.

Formaţia are la activ două discuri de mare succes „International” – din 2011 (100% self-produced) şi „Toy Toy Factory” – 2013. În 2012 formaţia REHAB NATION a câştigat premiul organizat de Transilvania Music Event numit Battle Of The Bands, participând în fiecare an 2011, 2012, 2013 la spectacolele organizate în festivalul Peninsula, dar au fost şi la Padina Fest, FânFest, Bucovina Rock Castle, Rock'N'Iaşi, IRAF şi alte festivaluri.

Au cântat alături şi de formaţii ca Zdob şi Zdub, Viţa de Vie… Intrare: 10 RON.

 

Seminar – Academia Civilă

Centrul Cultural Maghiar,  16. noi. 2013, ora 10

Invitaţi :

Dr. GUTTMANN SZABOLCS - Reabilitarea spaţiilor publice şi comunitatea

Dr. POZSONY FERENC - Elementele culturii populare şi a structurii locale la  festivaluri

Guttmann Szabolcs arhitect expert în conservarea şi reabilitarea clădirilor, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Transilvania. Distins cu premiul Europa Nostra pentru restaurarea sălii Thalia din Sibiu (2000-2005). În 2013 a primit premiul Kelemen Lajos pentru evaluarea şi reabilitarea monumentelor, pentru evaluarea artei în decursul istoriei îndelungate a Transilvaniei, întocmind planuri de îngrijire, de protejare a realizărilor omenirii.

Născut la Cluj, absolvent al facultăţii de arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, Studii postuniversitare la Budapesta, cu doctorat la Facultatea de Istorie a Universităţii Lucian Blaga Sibiu. În 2002 a devenit arhitectul şef al Sibiului şi a avut un rol decisiv şi semnificativ cu ocazia proiectului Sibiu-Capitală Culturală Europeană.

Actualmente profesor, şef de catedră la Universitatea Tehnică Babeş Bolyai din Cluj-Napoca în specialitatea reabilitarea patrimoniul istoric al aşezărilor. Este Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu HID.

Pozsony Ferenc etnograf, membru al Academiei de Stiinţe, amsolvent al liceului din Covasna şi apoi al Facultăţii Babeş Bolyai din Cluj cu specializarea profesor de limba maghiară şi cu doctorat în etnologie din 1997. Deja din anii 70 s-a ocupat de studiul ceramicii şi a baladelor populare pe care le-a adunat într-un volum. Apoi a studiat etnografia, obiceiurile de crăciun şi de carnaval al saşilor încununat cu un alt volum apărut în 1999. Pe lângă volume a scris studii în maghiară, germană, română şi engleză. Fondator şi preşedinte al societăţii etnografice Kriza Janos, membru al societăţii Muzeului Ardelean, membru în grupul de lucru Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde. În 2010 a fost ales membru extern al Academiei Maghiare de Ştiinţe.

 

Seminar – Festivaluri Maghiare în Transilvania

Centrul Cultural Maghiar,  16. noi. 2013, ora 12

Invitată - KATÓ LENKE: Consum culutural – PR - Marketing

Kató Lenke specialistă în strategia comunicării, este în top managementul IJ Comunication Budapesta din 2010. A lucrat în domeniul comunicării şi publicităţii, are specializări în studiul consumului. A studiat la Budapesta, este specializată în comunicare de business.

Vor fi prezentate în cadrul seminarului realizările unor festivaluri maghiare importante de către organizatorii acestora prezenţi la Sibiu, cum ar fi: Zilele Culturale Maghiare din Cluj Napoca, Tg. Mureş, Sf. Gheorghe, Hunedoara, Braşov, M. Ciuc, Oradea, etc.

 

Teatru pentru copii şi tineret - János Viteazul

Sala Mică Thalia, 16. noi. 2013, ora 12

Este o poveste într-o lume unde oamenii săraci trăiesc în greutăţile şi slăbiciunile zilnice, o poveste bazată pe dragostea lui János cel Viteaz care nu alege fata bogată şi jumătatea de regat, puterea şi banii care l-ar scăpa de griji, ci pe orfana Iluska şi pentru ea luptă să răzbată să obţină ce vrea. Totul este bazat pe sursa de înţelepciune a basmelor populare spuse prin vraja cuvintelor marelui poet maghiar Petőfi Sándor.

 

Concert de pian DEMÉNY BALÁZS (trad.)

Sala Mică Thalia, 16. noi. 2013, ora 17

Clujeanul de 24 de ani, Demény Balázs, de curând câştigător al premiului internaţional de pian Carl Filtsch de la Sibiu, ne va fascina prin interpretarea unor piese de Domenico Scarlatti, Joseph Haydn, Liszt şi Bartók Béla.

 

Dansul sufletului cu LEMangURIA

Sala Mică Thalia, 16. noi. 2013, ora 19

Prin mişcare cunoaştem îndatoririle noastre de viaţă. Noi pornim procese de autovindecare, experimentăm comunicarea cu trupurile noastre, cum să comunicăm cu corpul, cu sufletul, cu spiritul pentru a ajunge la un nivel mai ridicat de înţelegere a conştiinţei. Nu există limită de vârstă. De ce să facem asta? Trebuie să găsim calea spre bucurie. Pentru că un corp sănătos, se reface ritmic singur prin coordonarea mişcărilor. Putem afla cine suntem în realitate ? De unde venim şi încotro ne îndreptăm ?

 

Concert – Formaţia VECKER (trad.)

Atrium Cafe Bistro & Art, 16. noi. 2013, ora 22

Formaţia a luat fiinţă în vara anului 2011. Concertul de debut a fost la Liceul de Artă din Tg.Mureş. Primele spectacole au fost un real succes. Apoi au avut loc schimbări de persoane în cadrul formaţiei, dar mulţumită lui Koreck Mária şi noului toboşar Tamás Iszlai, ei au rezistat. Stilul lor de muzică Blues Rock are mare priză la public. Intrare: 5 RON

 

Vernisaj expoziţie: MÁRTON ILDIKÓ

Biserica Reformată, Str. Mitropoliei, 17. noi. 2013, ora 11

Márton Ildikó s-a născut la Odorheiu Secuiesc, este arhitectă, iar în timpul liber fotografiază "în linişte şi calm" - cum singură îşi defineşte stilul. A absolvit cursul de fotografie a Centrului Cultural Judeţean din Harghita, fiind eleva lui Ádám Gyula. A luat parte aproape la toate taberele de fotografie organizate de această instituţie, bineînţeles şi la cele din Sibiu şi Mediaş. În expoziţia de la Galeria Bisericii Reformate vom avea ocazia să-i vedem o nouă selecţie de fotografii alese special pentru această locaţie.

 

Remember KÓS KÁROLY 130 ani

Casa Maghiară, Piaţa Mare nr.11, 17. noi. 2013, ora 15

Program:

• Vernisaj expoziţie

• Kós Károly în Sibiu – prezintă prof.Józsa Benjámin

• Kós Károly şi arhitectura transilvană – prezintă dr. Guttmann Szabolcs

 

Concert - Gál-Szabó Aliz şi Yukari Mori (trad.)

Sala Mică Thalia, 17. noi. 2013, ora 17.

Din program:

J. S. Bach: d-moll Chaconne – vioară

Bartók Béla: 15 cântece maghiare populare – pian

Edward Grieg: Op. 45 No 3 c-moll sonată pe vioară-pian

 

Gál-Szabó Aliz s-a născut în 1990 şi deja la 9 ani a evoluat foarte rapid sub îndrumarea profesorului  Kubán Lóránd. La 14 ani a câştigat premiul Liszt Ferenc la Facultatea de muzică a copiilor geniali. De atunci învaţă aici, având profesori pe Kokas Katalin, Perényi Eszter, Somogyi Péter. În 2003 a fost recompensată cu  trei premii, în 2006 cu 2 premii la Dolni Kubin în Slovenia, la concursul Talente pentru Europa, iar în 2008 un premiu 1 şi un premiu special la concertul de vioară Zathureczky Ede.

A avut şansa să interpreteze alături de mari maeştrii ca Shmuel Ashkenazi, Paul Roczek, Zakhar Bron, Simon Standage, Yair Kless, Itzhak Rashkovsky sau Michael Frischenschlager.

Yukari Mori s-a născut în Osaka în 1987. Deja la vârsta de cinci ani a început  să cânte la pian dovedind un talent deosebit. În 2006 a terminat şcoala de muzică Yuhigaoka din Osaka, apoi în 2010 a absolvit colegiul Doshisha Woman Arts din Kioto

Cîştigătoare a nenumărate premii încă din 2008, cînd a cucerit al 7-lea concurs internaţional de pian SAKAI. În 2010 a luat parte la concursul Internaţional de Mastercurs din Viena. În 2011 la Academia Liszt Ferenc din Sapporo (Japonia) a lăsat lumea fără cuvinte la concertul ei. Profesorii ei au fost pe rând Kumiko Hattori, Svetla Protich, Andrej Pikul, Kemal Gekic şi Geliead Mishory.

Fiind apoi la Academia Sibelius din Helsinki a participat la cursurile profesorilor  Rohmann Imre, Bogányi Gergely, Erik Tawaststjerna, iar Jan Michiels a înscris-o la Academia Regală din Bruxelles. Din 2011 este la cursurile magister din Facultatea de muzică Liszt Ferenc avându-i profesori pe recunoscuţii Falvai Sándor şi maestrul Lantos István.

 

Concert - BAJKA BRIGITTA şi Balázs D. Attila

Sala Mare Thalia, 17. noiembrie 2013, ora 19

Bajka Brigitta s-a născut la  Sibiu în 1977. Cu muzica a făcut cunoştintă încă de la vârsta de 6 ani, când părintii ei au înscris-o la ore de pian. A încercat cu baletul şi dansurile, iar la 12 ani făcea cursuri de ghitară, luând parte la concursuri de cântece populare. La 13 ani a luat şi ore de canto formându-se mereu şi primind aplauze furtunoase în concerte. La 14 ani a continuat studiile la Şcoala de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj Napoca.

Acolo învaţă pian, canto clasic, dar apare pe scenă la Sibiu, de câte ori are ocazia, primind recunoştinţa sibienilor prin aplauze. Şi de data asta o vom asculta interpretând şlagăre maghiare şi internaţionale: Adele Rolling in the Deep, Mate Peter Most élsz, Cserhati Zsuzsa Boldogság gyere haza Lana del Rey Blue Velvet, sau Omega  Fekete Pillangó. Va fi acompaniată la pian de către Balázs D. Attila.

 

Concert - BRÓDY JÁNOS

Sala Mare Thalia, 17. noiembrie 2013, ora 20.

Prezenţa lui Bródy János pe scena Sălii Thalia din Sibiu va atrage mulţi melomani din regiune. Compozitor, textier, interpret, om de cultură maghiar emblematic prin bogata lui carieră muzicală este cunoscut pe toate continentele de aproape 5O de ani. În 1964, imediat după absolvirea şcolii cântă în formaţia Illes, unde împreună cu bunul lui prieten Szörényi Levente, au dat naştere acelor melodii care reprezintă punctul O în istoria muzicii rock maghiare.

Prin textele şi compoziţiile sale BRODY şi-a trecut numele cu litere de aur în cartea de cultură a maghiarilor. De multe ori a avut neplăceri din cauza textelor, chiar în 1973 a fost cercetat şi luat la întrebări de sistemul comunist. Creatorul formaţiei Illés Lajos nu a putut suporta aceste tensiuni interne şi a decis destrămarea grupului. Dar Bródy nu a renunţat şi a creat în 1974 formaţia Fonograf ajungând chiar să fie mai renumit. Aici au colaborat cu Koncz Zsuzsa şi Halász Judit şi au editat multe discuri împreună. A fost supus cenzurii, dar nu a cedat, a ştiut cum să compună textele să obţină efectul scontat. În această perioadă apar şi operele rock "Kőműves Kelemen" si  "István, a király".

La finele anilor 70 începe să apară şi singur pe scene, interpretând melodii personale care exprimă starea lui de spirit. Primul lui disc solo „Hungarian Blues” conţine piesele  "Filléres emlékeim",  "Földvár felé félúton", "Mama kérlek" excelent primite de public.

Al doilea disc conţine şi imnul interzis al anilor 60 „Ha én rózsa volnék".

Bineînţeles că în anii 80 şi 90 melodiile şi discurile lui au continuat să apară. A scris melodii atât pentru copii „Micimacko”. cît şi pentru îndrăgostiţi, sau pentru oameni în vârstă. În 2006 când a împlinit 60 de ani, la spectacolul omagial de la Teatrul Madach a fost întâmpinat de colegi cu melodiile compuse de el… aşa i-a venit idea şi a scos un DVD cu titlul  „BRÓDY 60”. Tot în acest an a primit premiul Kosuth Lajos, înaltă distincţie de stat pentru întreaga activitate ca şi compozitor, textier şi interpret. Intrare: 20 RON

 

Concert - DUOLA (trad.)

Atrium Cafe Bistro & Art, 17. noi. 2013, ora 22

Bágyi Balázs la tobe şi P. Szabó Dániel la ţambal. Un duo care revine la Sibiu. Anul trecut au ţinut lumea până dimineaţa în Atrium Cafe Bistro & Art cu un ad-hoc jam-session.

Acum ne propun melodii etno-jazz adunate din toată lumea. Prin interpretarea deosebit de alertă, alteori foarte delicată cei doi excelenţi instrumentişti ne conduc prin toate secretele ascunse ale celor două instrumente în armonie şi ritm.

Bágyi Balázs este preşedintele uniunii de jazz din Ungaria, instituţie de profil, care reprezintă majoritatea interpreţilor de jazz din tară. Dacă Duola vine din nou în Sibiu, înseamnă că au simţit că arta lor este bine primită. Intrare: 10 RON

 
 
 
Oldal teteje