• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA - programul evenimentelor

2012-10-21 12:04
Sibiu - 7-11 noiembrie 2012

Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HID prin Centrul Cultural Maghiar organizează în perioada 7-11 noiembrie 2012 a VII-a ediţie a festivalului culturii maghiare Ars HUNGARICA.

Festivalul a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale maghiare din regiune fiind căutat şi apreciat atât de maghiari, dar şi de către publicul de alte etnii din Sibiu şi de turişti.

ArsHUNGARICA2012_poster01_b

Şi în acest an sunt pregătite câteva surprize culturale atractive, printre care vernisaje de expoziţii foto şi de artă plastică, concerte baroc, recitaluri corale, proiecţie film documentar, concerte rock şi jazz, evenimente dedicate copiilor, întâlniri literare dar şi spectacole de muzică populară tradiţională şi transpusă pe acorduri moderne.

Vă aşteptăm cu drag la evenimentele festivalului Ars HUNGARICA 2012!

PROGRAM:

Miercuri 7 noiembrie

Deschiderea evenimentului - alocuţiunile invitaţilor

Concert – Corul  VOX HUMANA din Sfântul Gheorghe

Sala Thalia – ora 19,00

Corul cameral Vox Humana din Sfântul Gheorghe celebrează anul acesta 40 de ani de la înfiinţare.

În anul 1972, câţiva tineri profesori de muzică au început să se întâlnească pentru a cânta sub îndrumarea profesoarelor Czakó Olga şi Szarvas Katalin. Primul concert oficial l-au avut în 1973 îndrumaţi de colegul Szilágyi Zsolt, care a rămas de atunci dirijorul corului. Au fost cunoscuţi iniţial sub numele de Corul cameral al profesorilor din Sfântul Gheorghe, denumirea de Vox Humana fiind votat în unanimitate de către membrii corului în 1976. în 1982 au fost primiţi de însuşi Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia unei călătorii în Italia. Au participat la numeroase festivaluri şi concursuri în ţară şi peste hotare, iar în prezent sunt preferaţii publicului iubitor de muzică clasică din Sfântul Gheorghe.


Concert – DUOLA - Bágyi Balázs – P. Szabó Dániel Duó (baterii + ţambal)

Atrium Classic Cafe  – ora 22.00 (Intrare: 5 RON)

Formaţia este compusă din Bágyi Balázs la baterii şi P. Szabó Dániel la ţambal, o combinaţie unică în lumea etno-jazzului.

Ambii muzicieni sunt cunoscuţi şi consacraţi pe plan internaţional din punct de vedere profesional pe teritoriul jazzului şi a folkului. Stilul lor se bazează pe cele mai frumoase tradiţii ale muzicii camerale. În repertoarul lor se regăsesc rădăcini din muzica populară balcanică din bazinul Carpatic condimentată cu jazz şi improvizaţii. Formaţia s-a înfiinţat după o calaborare îndelungată a celor doi artişti în anul 2007 urmată de lansarea albumului de prezentare "Duola" din 2009.

În anul 2011 au avut primul lor turneu în România, unde au avut ocazia să cânte la Festivalul Naţional de Carte din Bucureşti, tot atunci au ajuns prima dată la Sibiu unde au concertat tot la Atrium Classic Cafe.

Muzica duoului doreşte să exploateze şi să combine potenţialul celor două instrumente aparent fără legătură. Ţambalul oferă structura melodică a pieselor în timp ce bateriile conduc ritmul. Pentru a obţine o textură muzicală cât mai colorată folosesc beţe din materiale diferite la ambele instrumente. 

Duola_b

Joi, 8 noiembrie

Vernisajul expoziţiei INCZE FERENC

Muzeul Naţional Brukenthal, Casa albastră, Sala Multimedia – ora 15,00

Ferenc Incze (1910 -1988) a fost unul dintre cei mai controversaţi artişti ai mediului artistic clujean. Născut în oraşul Gheorgheni, şi-a petrecut copilăria în Sibiu. În 1929 a fost admis la şcoala de Arte Decorative de la Budapesta, unde a absolvit artele textile în 1933. Hotărât să devină pictor, îşi continuă studiile la Academia de Artă din Viena, dar din cauza dificultăţilor financiare frecventează doar câteva luni această prestigioasă instituţie. În 1939, după încercări eşuate la Sibiu şi Bucureşti, se stabileşte la Cluj. Îşi asigură existenţa din pictarea de portrete şi din munci ocazionale. În cadrul primelor sale expoziţii personale, deschise în atelier în 1941 şi 1943, prezintă lucrările realizate din 1937 încoace. Acestea ilustrează căutările artistului debutant, care experimentează moduri de exprimare  foarte diferite, cum ar fi cel naturalist, realist şi decorativ. În afară de compoziţii figurative, portrete şi naturi statice, sunt expuse mai multe autoportrete - sugerând o direcţie definitorie în creaţia pictorului în perioadele mai târzii.

După cel de-al doilea război mondial - asemenea multor colegi ai săi - a fost considerat necorespunzător aşteptărilor stricte ale nou - instauratului realism socialist (exprimarea realistă a conţinuturilor socialiste). Astfel, a început să fie marginalizat prin neacceptarea lucrărilor sale în expoziţiile colective, iar în 1954 a fost exclus din Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Va urma o lungă perioadă de izolare, când artistul va încerca în atelierul său să însuşească o cât mai bună stăpânire a „metodei” realismului socialist, sperând astfel să fie acceptat de sistem. În aceeaşi perioadă va dezvolta însă şi un limbaj vizual care va domina arta sa începând cu sfârşitul anilor 1960.

A reprezentat o adevărată surpriză – după decenii de tăcere şi o expoziţie personală fără nici un ecou în 1967 -, când în 1973 două lucrări ale sale au ajuns la Paris – cu ajutorul prietenului său, reputatul pictor Francois Gall – şi au fost acceptate de Salon. Surpriza a fost şi mai mare când cele două lucrări ale sale au obţinut una din „Medaille d' Argent” ale Salonului.

Premiul a dat un mare a avânt vieţii şi artei artistului aflat la 63 de ani, făcându-l să persevereze în noul său stil. Chiar dacă premiul a fost acordat pentru două lucrări mai vechi, de factură realistă, expoziţiile care vor urma succesului (începând cu 1973) vor prezenta mai ales lucrările noi.

Mai mulţi critici au numit acest nou stil „suprarealist”, dar considerăm că este vorba mai degrabă despre un limbaj alegoric care exprimă un univers artistic bazat pe interogarea conştientă a existenţei umane. În 1982 artistul a declarat într-un interviu: „Nu sunt uman, om cu picioarele pe pământ. În cele mai multe picturi ale mele mediul îl reprezintă lumea reală, dar eu am o formă ireală sau sunt întins pe jos, simţind căldura pentru care a meritat să mă lupt.”

Lucrările lui Ferenc Incze – în care proporţiile corpului uman sunt distorsionate, crescând mai mari decât mediul lor înconjurător, ori este vorba despre nostalgica reprezentare a Sibiului sau despre „întreg” universul – construiesc sistematic mitul personal al artistului. Acesta este bazat pe lupta continuă pentru a depăşi condiţia umană, aparent fără sens, şi a-l transforma pe individ în „cineva”.

Figurile Destinului, Muzei, precum şi Soarele, Luna şi stelele sugerează convingerea pictorului că voinţa umană trebuie să transceadă unor factori mai mari care influenţează viaţa umană.

Lupta artistului nu trebuie să treacă doar obstacolele generale ale vieţii, ci şi cele istoric specifice care au făcut viaţa artistului Incze dificilă şi după succesul său de la Paris. Uniunea Artiştilor Plastici – singura organizaţie care recunoştea oficial cine este artist profesionist – a refuzat să îl primească din nou în rândul membrilor săi.

Universul său vizual fantastic a rămas de două ori inaccesibil sistemului: pe de o parte, limbajul său nu era realist, pe de altă parte, în centrul universului său se află Ego-ul suveran, ale cărui gesturi de clovn îl plasează deasupra realităţii – fie ea fizică, socială sau politică.

Acest fapt face din arta lui Incze din ultima perioadă un răspuns curajos dat situaţiei individului – atât ca om cât şi artist – în România perioadei comuniste.

Claudiu Groza

Incze Ferenc_06_b

Întâlnire literară - prezentare carte şi editură

Gudor Kund Botond: Dispariţia Bisericii Reformate şi a comunităţilor acesteia din Alba Iulia 

Gudor Kund Botond:Istoria comunităţii reformate din Ighiu (judeţul Alba)

 Invitaţi: Dr. Gudor Kund Botond istoric, şi Demeter László istoric şi directorul Editurii Tortoma

Galeria Habitus  – ora 18,00

Seară baroc

(Intrare: 5 RON)

Concert – Formaţia de muzică veche CODEX   (Miercurea Ciuc)

Muzica transilvăneană din epoca barocă

Galeria Habitus  – ora 19,00

Ansamblul de muzică medievală Codex a fost înfiinţată în anul 1996 şi este alcătuită profesori de muzică din Sfântul Gheorghe, Brasov şi Miercurea Ciuc.

Scopul lor este de a reda muzica europeană a secolelor XV-XIX prin intermediul instrumentelor caracteristice într-un stil autentic. Au învăţat de la profesori renumiţi pe plan mondial în timpul unor cursuri din Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Sopron, Szeged, Szombathely, Szentendre şi Budapesta.

Repertoriul:

- muzica instruemntală maghară şi specifică Transilvaniei secolelor XVI – XX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codexul Kájoni , Cântecele Balassi şi Pálóczi, manuscrisul din Sfântul Gheorghe şi a lui Martonffy István, precum şi piese de Bartok)

- muzica specifică Europei orientale  (din codexul Vietoris, manuscrisul Apponyi şi Lőcsei, etc.)

- muzica neo-barocă italiană (Castello, Cima, Frescobaldi, etc.)

- muzica barocă franceză (Hotteterre, Marais, Boismortier, etc.

- muzica barocă italiană (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.)

- muzica barocă germană (Telemann, Haendel, Bach etc.)

Membrii: Adorján Csaba: violă, Filip Ignác: coordonator artistic, fluier, flaut, Kovács Éva: vioară baroc, Kovács László: vioară baroc, Lázár Zsombor: violoncel baroc, Málnási Éva: fluier, Sebestyén- Lázár Enikő: voce.

Atelier de dansuri baroce

Galeria Habitus  – ora 20,30

Cabaretul de cafenea din Budapesta

interpretează Laczkó Vass Róbert acompaniat de Szép András la pian

Atrium Classic Cafe  – ora 22.00 (Intrare: 5 RON)

 

Vineri, 9 noiembrie

Koboz şi kubyz

Instrumente muzicale şi cântece pentru copii

Invitaţi: Demeter Miklós şi Petrova Anastasia

Thalia sala mică – ora: 13,00

Petrova Anasztázia este de naţionalitate udmurtă, şi profesor de maghiară-udmurtă.   Demeter Miklós s-a specializat în etnografie la Pécs, a cântat la teatrul de păpuşi şi în formaţii de muzică medievală din Ungaria.

Cuplul se ocupă cu arta populară, cioplirea jucăriilor şi a diferitelor instrumente muzicale medievale în lemn, dar şi cu crearea diferitelor obiecte de uz casnic din materiale organice. Le face plăcere să cânte muzica populară maghiară şi udmurtă.

Cu ocazia festivalului Ars HUNGARICA ajung pentru prima dată la Sibiu pentru a povesti publicului despre poporul udmurt, ruda îndepărtată a poporului maghiar. Vor prezenta şi vor cânta la instrumente muzicale populare maghiare şi udmurte şi vor învăţa publicul să cânte şi să danseze într-un program interactiv pregătit special pentru copii. 

 

Vernisajul expoziţiei de artă şi sculpturi din lemn şi os

            KIS DÁNIEL, sculptor(Sfântu Gheorghe)

            NAGY GÁBOR, pictor (Sfântu Gheorghe)

Galeria Habitus  – ora 18,00

Renaissance_02_b

Seară baroc

• Spectacol de dans în trei acte SZÉCHY MÁRIA

Formaţia RENESSAINCE(Deva)

Galeria Habitus  – ora 19,00

Concert - FLAUTO DOLCE  Ensamble (Cluj Napoca)

Muzica barocului european

Galeria Habitus  – ora 20,00

Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei, care a luat naştere la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui  Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentişti si o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la numele italian al familiei de instrumente flaut drept.

Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută. De vreme nici muzica tradiţională de pe alte continente nu stă departe de repertoriul formaţiei.

Ansamblului Flauto Dolce  foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti, etc.) sau de altă natură, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească.

Expresivitatea şi culoarea aparte, dulce şi veselă, a instrumentului flauto dolce sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului.

Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din România (Cluj, Bucureşti, Braşov, Râşnov, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Târgu Mureş, Oradea, Zalău, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Mediaş, Craiova, Brăila, Timişoara, Deva, Hunedoara, Odorhei, etc.), precum şi în Austria, Spania, Italia, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. A colaborat cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. şi a participat deasemenea la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”.

Directorul artistic Zoltán Majó este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche. A realizat, deasemenea, numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

Soprana Mihaela Maxim este solistă la Opera Română din Cluj. A absolvit secţia canto a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj şi a urmat numeroase cursuri de măiestrie.  Este laureată la numeroase competiţii de interpretare naţionale şi internaţionale. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim), cu Jan van Elsacker, şi în Austria (Krieglach), cu Mieke van der Sluis.

Invitatul Dr. Erich Türk predă orgă, clavecin, muzică de cameră şi organologie la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj. În 2000 a fost laureat al concursului internaţional de orgă “J.S. Bach” din Bruges (Belgia). A susţinut nenumărate concerte în ţară şi în străinătate.

Kiss Daniel_05_b

• Concert – KALAPOS BAND

Atrium Classic Cafe  – ora 22.00 (Intrare: 5 RON)

kalapos_plakat_b

Sâmbătă, 10 noiembrie

• Concert pentru copii – CIRÁDA (Hu)

Thalia, sala mică – ora 13,00

• Vernisaj expoziţie - Simbolul inimii în Secuime

Centrul Cultural Maghiar - ora: 16,00

„Simbolul inimii în Secuime” sau „magia detaliilor” este o expoziţie de fotografie ale cărei lucrări au fost selectate în aprilie 2012 în urma unui concurs de fotografie cu tema detaliilor în formă de inimă din arhitectură, iniţiată de Compartimentul pentru protecţia monumentelor istorice al Consiliului Judeţean Harghita. Fotografiile expoziţiei au fost selectate de artistul fotograf Ádám Gyula şi arhitectul Tövissi Zsolt din lucrările trimise de fotografi profesionişti şi amatori.

Rolul proiectului este de a atrage atenţia asupra acestor elemente de arhitectură ”pe cale de dispariţie”. 


Film – RETROPOLISZ – monumente arhitectonice transilvănene

Palatele lui Samuel von Brukenthal

Invitaţi: Keresztes Péter şi Guttmann Szabolcs

Thalia, sala mică– ora 17,00

• Concert – CIRÁDA  (Hu)

 Sala Thalia – ora 19,00 (Intrare: 10 RON )

Trăiesc viaţa cu bucurie ... muzică populară maghiară modernă

Formaţia s-a născut din întâlnirea a trei cântăreţi de muzică populară cu un artist contemporan de muzică electronică.

Repertoriul bogat este rezultatul prelucrării a numeroase melodii populare maghiare. Vioara, fluierul, taragotul, clarinetul şi acordurile altor instrumente tradiţionale sunt împletite cu elemente electronice şi redate într-un mod original.

Formaţia: Héjja Bella (voce / taragot), Juhász Attila (mixaj/ chitară / sunet), Lukács Pál (fluier / instrumente de suflat), Takács Orsolya (vioară / voce), Berta Alexandra (voce), Kurecskó István (voce), Soltész Csenge (voce)

Ciráda zenekar felirattalL_b

• Concert - YESTERDAYS

Atrium Classic Cafe  – ora 22.00 (Intrare: 5 RON)

Yesterdays cântă de 12 ani rock progressziv şi muzică ”delicioasă”. După părerea lor ”muzica Yesterdays este puţin mai melancolică, mai aproape de popp şi mai acustică... dar se mai poate spune şi că muzica popp a formaţiei este mai aproape de rock, mai progresivă... fiecare variantă şi inversul ei este valabilă. ”  Colours Caffé este titlul celui mai nou album a lor botezat după cafeaua consumată în timpul nopţilor de înregistrare. Publicul sibian se va bucura de câteva piese din acest album.

Membrii trupei: Kolumbán Zoltán, Szűcs József, Raluca Bilatiu, Bogáti – Bokor Ákos şi Enyedi Zsolt


Duminică, 11 noiembrie

Vernisaj de expoziţie fotografică

Localitatea Păsăreni (BACKAMADARAS) în imagini

Galeria Bisericii Reformate (strada Mitropoliei nr 11) – ora: 10,45

Invitaţi: Ádám Gyula, Arany Ferenc, Márton Ildikó

• Concert - FLAUTO DOLCE

Noi şi Europa – muzică bisericească barocă

Biserica Romano – Catolică Sfânta Treime (Piaţa Mare) – ora: 12.30

Închiderea evenimentului

Concert – Un buchet de flori...

KOÓS ÉVA şi Ansamblul de muzică populară din Mădăraş (Csíkmadaras)

Un buchet de flori... melodii populare maghiare

 Sala Thalia – ora 19,00 (Intrare: 10 RON )

KOÓS ÉVA, cântăreaţă de melodii populare maghiare

S-a născut la Reghin, în judeţul Mureş, şi a decis că v-a deveni cântăreaţă la vârsta de 3 ani, după reprezentaţia de la prima serbare. A  terminat Şcoala Populară de Arte la Târgu Mureş, a studiat vioara 8 ani în oraşul natal, şi a colaborat cu Teatrul din Reghin de la vârsta de 16 ani. În 1997 şi-a îregistrat primul album în studioul radioului de la Târgu Mureş. Ca urmare a succesului pe care l-a acumulat în timpul concertelor şi a îregistrărilor de radio şi televiziune din 2002 până în prezent a lansat 5 albume alături de ansambluri cunoscute de muzică populară.

Consideră că talentul cu care este înzestrată a fost un dar de la Divinitate accentuat de temperamentul ardelenesc. Îşi iubeşte foarte mult publicul, motiv pentru care îi face plăcere să urce pe scenă mai ales dacă are posibilitatea de a vedea expresia oameniilor în timp ce ascultă melodiile ei despre  dragoste, deazmăgire şi pribegire.

Cântă pentru prima dată în Sibiu alături de Ansamlul din Mădăraş.

SS_Bokretatt kotottem_koos eva_b

 
 
 
Oldal teteje