• Magyar
  • Román

Centrul Cultural Maghiar - 10 ani

2016-03-01 03:49
Sărbătoare cu evenimente culturale în 11 marte 2016

În data de 11 martie 2016 Centrul Cultural Maghiar din Sibiu împlineşte zece ani de la înfiinţare. Sărbătorim prin organizarea câtorva evenimente culturale la care invităm cu drag publicul larg.

 AdamGyula_02_online_b

Kovacs Laszlo Attila_02_online AdamGyula_01_online

oltszakadat_3_online_b

• 11 martie 2016, ora 16,00 – Turnul Sfatului

Vernisaj expoziţie foto: Imagini din Săcădate – Gyula Ádám şi Attila László Kovács

Expoziţia va fi vernisată de Louis Guermond, critic de fotografie şi Levente Serfőző, preşedintele Asociaţiei HID, directorul Centrului Cultural Maghiar din Sibiu în prezenţa artiştilor Gyula Ádám şi László Attila Kovács. Fotografiile au fost realizate în taberele de fotografie organizate în anii 2010 - 2013 de Centrul Cultural Maghiar împreună cu partnerii săi Centrele Culturale ale Judeţelor Harghita şi Covasna. Expoziţia vernisată vineri, 11 martie a fost realizată pentru a fi expusă în Budapesta la invitaţia Casei Maghiare, prilej cu care comunitatea maghiară din Săcădate a vizitat capitala Ungariei, fascinanta Budapesta şi s-a prezentat publicului cu un program cultural inedit. Expoziţia a devenit itinerantă şi a fost prezentată în mai multe şcoli şi instituţii din Ungaria în anii 2014, 2015 iar acum revine în Transilvania. După Sibiu, fotografiile vor fi expuse în Sf. Gheorghe, în Miercurea Ciuc urmând a se stabili şi alte locaţii din oraşe transilvănene. Realizarea expoziţiei a fost finanţată de Consiliul Judeţean Covasna.

 tuskevar_3_online_b

maxresdefault 189861_822x617


• 11 martie 2016, ora 17,00 – Librăria Habitus

Proiecţie film pentru copii şi tineret: Castelul din spini

2012, 99 min., film pentru copii şi tineret, subtitrat în limba română

Regia: BALOGH György, Scriitor: Fekete István, Imaginea: Gulyás Ákos, Producător: Ferenczy Gábor, Distribuţia: Nagy Marcell, Péntek Bálint, Kovács Lajos, Détár Enikő, Rékasi Károly, Haumann Péter, Eperjes Károly, Molnár Piroska

Cinematografia maghiară are puţine legende pe care să le evoce indiferent de generaţie, religie, viziune politică sau culturală. Cine a citit măcar odată (sau de mai multe ori) romanul lui Fekete István, şi mai ales după ce am văzut cum îi educă bătrânul Matula pe cei doi puşti pestani să cunoască marile adevăruri ale vieţii, precum şi să respecte şi să iubească necondiţionat natura, cu toţii privim cu alţi ochi copacii, păsările, dar şi o farfurie cu ciorbă de peşte. Castelul din spini, fie sub formă de lectură sau film, ne-a schimbat radical viaţa la toţi. www.tuskevarfilm.hu

 blenessy 7_3_online_b

Ars Hungarica 2015 - 5. nap - 16 Ars Hungarica 2015 - 5. nap - 14 

• 11 martie 2016, ora 19,00 – Centrul Cultural Maghiar/Teatrul Mic (str. Berăriei, nr. 2)

Blénessy Enikő - 7 (spectacol ÎN LIMBA MAGHIARĂ)

• 14 martie 2016, ora 19,00 – Centrul Cultural Maghiar/Teatrul Mic (str. Berăriei, nr. 2)

Blénessy Enikő - 7 (spectacol ÎN LIMBA ROMÂNĂ)

 "Încă din copilărie am fost fascinată de complexitatea caracterelor umane. În spatele fiecărei acţiuni încerc să găsesc motivaţia, caut să înţeleg gîndurile ascunse din spatele cuvintelor, vreau să descifrez mecanismele interioare şi cele mai tainice trăsături ale caracterelor umane.

Mă preocupă cum anume putem sau trebuie să fim liberi, buni? Am căutat explicaţii personale, atât religioase cât şi lumeşti. Răspunsuri la întrebări. Încet, încet s-a conturat un spectacol: poposeşte printre noi un înger care se intersectează cu tipologii şi caractere umane. Fiecare dintre aceste personaje exemplifică şi întruchipează câte un păcat major. Sau poate nici nu există cele şapte păcate majore ci fiecare răutate, lipsurile care ne macină zilele poate fi explicată printr-o eroare majoră făptuită în trecut? Probabil că vom găsi câteva răspunsuri în ora petrecută împreună, sau ne vom amuza pe seama propriilor greşeli.

Şi cu îngerii ce se întâmplă? Bunica mea spunea des: „a intrat drăcuşorul în tine!”. Ce era să fac? M-am încumetat, m-am dat peste cap de trei ori după care am decis că voi intra în pielea unui înger. Sper să-mi iasă şi de această dată." - Enikő Blénessy

Mulţumiri: Cristina Ragoş şi Emőke Boldizsár

...............

Enikő Blénessy s-a născut in 1977, în oraşul Gheorgheni. A terminat Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în anul 2002. Din anul 1995 joacă în diferite teatre, precum: Teatrul Figura Studio din Gheorgheni, Teatrul Thalia din Kosice, Slovacia, Teatrul Csiky Gergely din Timisoara, Teatrul Radu Stanca din Sibiu (Secţia Germană). Din noiembrie 2011 este angajată a Teatrului German de Stat Timişoara.

Un spectacol prezentat de Centrul Cultural Maghiar cu sprijinul şi colaborarea Teatrului Mic şi al Bisericii Reformate din Sibiu.

Blenessy Eniko_01_b

 
 
 
Oldal teteje