• Magyar
  • Román

Concert de nai Kegye János

2015-10-18 17:36
05 noiembrie 2015, ora 20,00 - Centrul Cultural Maghiar

Numele solistului la nai Kegye János este cunoscut nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Cariera artistică şi-a început-o la saxofon şi a performat în mai multe trupe de jazz cunoscute. Ca rezultat al interesului său pentru nai, a apărut în 1988, în Germania primul său album la casa de discuri Koch Records.

Kegye Janos_03  Kegye Janos_02

În 1991 a absolvit la Amsterdam un masterat la Academia de muzică, pe lângă concertele sale s-a ocupat de compoziţie şi a predat muzică. Albumul său intitulat Solistul la nai, conţine muzică irlandeză, chinezească şi muzică ţigănească, într-o orchestraţie modernă, precum şi prelucrări din muzică clasică. De Crăciun, în 2004 a apărut albumul său “Crăciun clasic veritabil” realizat împreună cu orchestra sinfonică a Radiodifuziunii din Ungaria (Magyar Rádió). Acest album a obţinut discul de platină la categoria Classic.


În repertoriul său clasic întâlnim autori ca Handel, Mozart, Dvorak, Bach, Hayden, Vivaldi, Brahms, Massenet ... – muzică ţigănească intitulată "Time to Say goodbye", Privighetoarea, muzică germană şi austriacă. Aceste şlagăre maghiare şi internaţionale nu au fost încă interpretate pe acest instrument. În noiembrie 2003 a colaborat cu Havasi Balázs la realizarea albumului intitulat "A szív hangjai" ( Vocea inimii). La data de 31 decembrie 2003 a susţinut un concert la Opera Maghiară împreună cu Orchestra Filarmonicii. În noiembrie 2004 a apărut un nou album, intitulat „Meghitt pillanatok” (Momente preţioase), odată cu apariţia albumului dând startul turneului de prezentare al acestuia, concerte care au fost găzduite în preajma crăciunului de biserici şi case de cultură.

Până în prezent i-au apărut 26 de albume şi a colaborat la realizarea a nenumărate, muzica lui fiind vândută în întreaga lume. A susţinut nenumărate concerte de promovare a muzicii sale în Statele Unite, China, Asia şi în nenumărate ţări din Europa.

 
 
 
Oldal teteje