• Magyar
  • Román

DETALII despre evenimentele Ars HUNGARICA

2017-10-20 08:33
Sibiu - 5-12 noiembrie 2017

Festivalul cultural maghiar oferă publicului peste 30 de evenimente, printre care spectacole de teatru, vernisaje de expoziţii, concerte de muzică clasică, jazz, pop, rock, spectacole pentru copii, prezentări de cărţi, conferințe, bal tradițional, recital extraordinar de poezie și proiecții de filme. Detalii despre evenimentele festivalului:

CONCERTE PENTRU TINERET

Tinerii parcipanți la festivalul Ars HUNGARICA s-au obișnuit cu concertele din cluburi, organizate seara. Și în acest an avem o ofertă bogată și invităm tinerii în trei locații la șapte concerte și o seară de clubbing. La concerte intrarea se face pe bază de rezervare a locurilor.

Mulțumim în mod deosebit sponsorilor și instituțiilor care ne oferă spații pentru organizarea acestor evenimente! Concertele încep în fiecare seară la ora 21:00.

 Peet Bad Guys_02_b

Peet Project: The Bad Boys of Budapest

Este vorba despre una dintre cele mai renumite formații de pop-funk-jazz din Ungaria la această oră. În anul 2009 formația Peet Projct a obținut premiul cel mare al anului pe plan național la Radio Jazzy. Atunci a apărut primul lor disc „Pink Spirit” urmat în 2011 noiembrie  de „Turn You on„ în aprilie 2013 „Overseas” și în 2015 cu titlul „LOVE” a apărut pe rafturile din magazine al patrulea lor album.

Sunt o prezență dinamică, plină de energie, îmbinând armonios stilurile funky și pop. Libertatea caracteristică jazzului se îmbină perfect cu vioara solistului Ferencz Péter ”Peet” și cu forța saxofonul.

Formația funky-pop este invitată permanent la festivalurile de jazz din America. În anul 2013 la festivalul Catalina Island Jazztrax din Los Angeles a obținut titlul „Descoperirea anului”.

După turneul din America în anul 2015 s-au bucurat de un foarte mare succes pe plan național, când au promovat showul Hungary’s Got Talent și au prezentat în primă audiție „Jazz&Wine”.

În 2016 formația a primit o invitație specială de la vestitul saxofonist Dave Kos pe insula din Caraibe, unde au trebuit să distreze 2000 de spectatori împreună cu acesta, invitați pe insulă. Prietenia lor cu Dave a adus un nou succes de radio. În primăvara anului 2017 au stagnat 14 săptămâni în Top 30 Billbord cu melodia “Rosy Cheeks”.

Un alt mare succes a fost selecția pentru Eurovision 2017 la care au obținut calificarea în finala din Ungaria cu cântecul ”Bad Boys of Budapest”.

În iulie 2017 a apărul cel mai nou disc al lor care cuprinde 13 cântece cy Dave Koz, James Copley, Jonathan Fritze și starul maghiar Gáspár Laci. Discul a fost prezentat cu mare succes pe vasul A38.

 Natalia Moise 2 natalia moise

Natalia Elena Moise

Natalia Moise 11 ani face parte din corul de copii "Sunetul Muzicii" și a început să cânte de la vârsta de 5 ani. Este câștigătoare a numeroase festivaluri naționale și internaționale de interpretare.

Natalia a participat la Festivalul Capitala muzicală de la Sibiu din 2017 și a câștigat premiul special oferit de organizatorul festivalului Ars HUNGARICA de a susține un recital în cadrul acestuia.

 No Sugar_01_b

No Sugar

Formația a trecut prin mari schimbări după înființare. Drumul lor, care a pornit destul de anevoios, în prezent a devenit stabil din punct de vedere al membrilor și drumul lor a căpătat un elan sigur pe calea muzicii pop. Stlul muzical este între pop și rock, de multe ori cu caracter liric. Formația are încredere în puterea muzicii live.

Anul 2016 a fost cel care a întărit trupa prin prezența solistei Portik Livia „personaj principal” și astfel s-a născut primul EP. Au participat la festivaluri și diferite concerte organizate în țară, peste tot au avut succes. Tot în acest an au câștigat concursul Cseh Tamás și din acest ajutor material au putut realiza discul mare, care a fost prezentat în ianuarie. Înregistrările au fost făcute în Studioul SuperSize Rekording.

O mare mândrie pentru trupă este cântecul Hiszek Benned ( Am încredere în tine), melodie, care în 2016 a câștigat titlul Legszebb Erdélyi Magyar Dal ( Cel mai frumos cântec maghiar din Transilvania). În repertoriul trupei se regăsesc melodii pop-rock maghiare și în limba engleză sub modul No Sugar.

Portik Livia – solist vocal, Bereczky Botond - ghitară, Ferenc Zoltán - instrumente cu clape și solist vocal, Basilidesz László - ghitară bass, Boeriu Adrian - tobe.

 Titan_01_b

Szabó Előd și Titan

Formația TITAN s-a format în 2003 la Reghin. Principalul scop este păstrarea culturii maghiare din Transilvania cu compoziții proprii. Repertoriul principal este alcătuit din piese de pe albumul „ Égig Érő Fák” ( Copacii care cresc până la cer).

În repertoriul lor figurează multe cântece din cei 15 ani de activitate și sunt prezentate și cover-uri clasice maghiare.

Membrii formației: Tisza Kálmán – tobă, Balázs Norbert – ghitară bass, Geczi János – instrumente cu clape, Boér Krci – ghitară acustică, Ács Levente – ghitară, Szabó Előd – solist vocal.

 Koszika_01_b

Koszika & The HotShots

Formația Koszika & The HotShots sunt un unicat pe plan muzical în Tansilvania. În repertoriul lor se regăsesc piese de la muzica populară până prelucrări de blues, rock, swing, jazz, reggae, muzică pop și în continuu se completează cu elemente noi. În ideaa multiculturalității trupa cântă în patru limbi și amestecul diferitelor culturi caractrerizează întreaga lor muzică. Au în repertoriu și cover-uri internaționale.

În 2015 au câștigat premiul mare la Festivalul Stradal de la Satu Mare. Solista Koszorus Krisztina a obținut premiul Best Single la a VII-a ediție a festivalului de jazz din Tg.Mureș, iar în 2016 premiul Best Vocalist la festivalul de Jazz din Sibiu.

Membrii formației: Koszorus Krisztina „Koszika” - solist vocal, Szász Csaba - ghitară, Zonda Attila – ghitară bass, László Cristina – instrumente cu claviatură, solist vocal, Éltes Áron - saxofon, Asztalos Zsolt – tobe.

 KOZMA ORSI Q. 2014. a legujabb_b

Kozma Orsi Quartett: Prints Of 10 Years

Quartetul Kozma Orsi sărbătorește 10 ani de exitență în 2017. Au înregistrat trei albume (Hide And Seek, Embrace, Soulprints) și sărbătoresc cu un concert „Best Of” în care ne vom întâlni cu cele mai frumoase piese din repertoriul lor, precum și prelucrări din Sting, Viktoria Tolstoy, LGT.

Au pregătit și piese noi cu care debutează, în premieră pe o scenă cu public chiar la Sibiu. Vocea clară și prezența scenică remarcabilă a lui Kozma Orsi, pianistul Cseke Gábor, unul dintre compozitorii din orchestră, Hárs Viktor la ghitară bass, compozitor și textier, Pusztai Csaba la tobă oferă un concert de jazz captivant și impresionant.

Programul:

Getaway Pass (Cseke Gábor, Hárs Viktor)

Where (Cseke Gábor, Hárs Viktor)

Holnap (Szakos Krisztián)

Csillagfény (Szakos Krisztián)

Embrace (Hárs Viktor)

Say you would run (Hárs Viktor)

Leftover (Cseke Gábor, Hárs Viktor)

Hide and seek (Cseke Gábor, Hárs Viktor)

Now and then (Cseke Gábor, Hárs Viktor)

Twins (Cseke Gábor, Hárs Viktor)

 

EXPOZIȚII

Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar oferă o ațenție deosebită artei fotografice și artiștilor plastici, astfel că în cei peste zece ani de activitate au fost organizate multe expoziții în diferite spații din Sibiu. Poate cel mai important este că în anii precedenți am putut să ne bucurăm de lucrările unor artiști maghiari de mare valoare. Astfel că asociația a contribuit  într-o mare măsură la promovarea culturii și artiștilor maghiari, mult mai bine cunoscuți acum și invitați tot mai des la Sibiu.

Expozițiile nu pot lipsi nici în anul 2017 din programul festivalului Ars 

ARS hungarica A3 bal plakat 02_b 

Vernisaj expoziție – Ivácson Rebekka: teaTIME / Sala Oglinzilor FDGR

Eveniment complex care va cuprinde activități gastronomice și un concert cameral. Cei prezenți vor avea ocazia să deguște diferite ceaiuri de pe toate continentele și totodată să facă cunoștință cu obiceiurile servirii ceaiului în diferite colțuri ale lumii.

Ivácson Rebekka – S-a născut  la Tg. Mureș în 1986.

A terminat Liceul de Artă Plastică din Tg. Mureș, secția grafică, iar apoi Facultatea de Artă și Grafică din Oradea, după care și-a perfecționat sudiile la Facultatea Eszterházy Károly din Eger, Ungaria, obținând titlul de Artist Grafician Proiectant.

A avut expoziții personale în România, Ungaria, Suedia și a luat parte la multe expoziții de grup, alături de artiști maghiari, germani, austrieci, slovaci și români în țările acestora.

În prezent lucrează ca artist independent, grafician-proiectant-ilustrații. 

teaTIME_01_b

teaTIME - Degustare de ceai

Există două categorii de oameni, cei care preferă cafeaua, respectiv ceaiul.

Cafeaua parcă este mai populară, dar ceaiul urmărește. Chiar și în SUA, unde cafeaua este foarte populară ceaiul începe să capete recunoaștere tot mai mare și acest lucru nu este întâmplător. Coffeina din ceai reprezintă o cantitate mai mică decât în cafea, însă se eliberează mai lent, deci este mult mai sănătoasă și diversificată. Ne încălzește când ne este frig, ne răcorește când ne este cald, ne înviorează și astfel ne ajută la eliminarea depresiei.

O ceașcă de ceai este mai mult decât o băutură.... 

În cadrul expoziției ne întâlnim cu ceremonia ceaiului din 7 țări, respectiv Japonia, Kina, India, Rusia, Marok, Turcia și Anglia – vom cunoaște tradițiile din aceste țări, ne întâlnim cu vasele necesare acestei ceremonii, vom învăța prepararea ceaiurilor pas cu pas, vom cunoaște modele folosite pe vase, vom vedea câteva modele lucrate manual, și vom degusta diferite arome de ceai.

Expoziția poate fi vizionată până la sfârșitul lunii noiembrie 2017 la FDGR.

 Plakat_Foto_web_b

Vernisaj expoziție – Uniunea Mondială a Artiștilor Fotografi Maghiari / Primăria Municipiului Sibiu, curtea interioară

Expoziția va fi deschisă de Dr. Patrus Sándor, președintele Uniunii Mondiale a Fotografilor Maghiari, Magdó István vicepreședintele din România și Daniel Bălțat, lector Image Art Sibiu.

Materialele expuse sunt selectate din lucrările câștigătoare la a XVII-a ediție a Concursului Național Maghiar de Fotografie. Vor fi expuse 45 de fotografii. În anul 2017 concursul s-a desfășurat în 4 categorii: General, Viața și opera lui Arany János, Folclor maghiar, Hai sus la Bucurie!

Uniunea Mondială a Artiștilor Fotografi Maghiari este o societate civică, care se extinde peste granițe și a fost înființată în anul 2002 la Budapesta.

Gyulai Zsuzsa_Strofa Trio_01_b

LITERATURĂ

Cu ocazia bicentenarului (2 martie 1817 – Budapesta, 22 octombrie 1882) în cinstea poetului Arany János organizăm mai multe evenimente în cadrul festivalului ARS HUNGARICA 2017, în care aducem omagiu acestui mare om de cultură. Festivalul din acest an cuprinde mai multe evenimente dedicate literaturii și limbii maghiare, atât de complexă și unică.

borsos_miklos_1559603_6249_b

Prezentare de carte – Borsos Miklós: Hermannstadt – meine Liebe / Sibiu, dragostea mea

O personalitate importantă al orașului Sibiu este Miklós Borsos laureate al premiilor Munkácsi-, Kossuth și De Excelență, cunoscut și recunoscut pe plan internațional ca mare sculptor. S-a născut la data de 13 august 1906 în Sibiu și a trăit în acest oraș până la vârsta de 16 ani. Își aduce aminte cu mare drag de orașul natal în autobiografii și în filmări. A fost mândru că s-a născut în acest oraș minunat. Prima sa lucrare se află în orașul nostru, se leagă de un eveniment trist, decesul mamei sale.

Arta lui se caracterizează prin simplitate și liniile curate ale clasicismului. Această simplitate și sinceritate este oglindită și în carte. Prin pasajele sincere din autobiografie, descrie orașul foarte simplu și adevărat, dar care emană o mare dragoste față de locurile din copilărie. Printre altele descrie copilăria, membrii familiei, prezintă colegii de clasă din Győr și descrie locuitorii din cele două orașe.

Traducerea în limba germană a fost făcută de Szilárd Fink și lectorată de Beatrice Ungar.

Traducerea în limba română a fost făcută de Emese Serfőző, lectorată de Mioara Laura Pârvu și corectată de Maria Pârvu și Beatrice Ungar.

Lucrarea a fost editată de Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, tipărită la Tipografia Honterus.

Apariția cărții a fost realizată cu sprijinul Departamentului de Relații Interetnice prin FDGR.

Proiecție film – Borsos Miklós : Orașul meu natal (Sibiu)

Acest film a fost făcut de Borsos Miklós în anul 1986 și este strâns legată de prezentarea de carte. Cu această ocazie din orașele unde a trăit și a creat sculptorul am ales să prezentăm Sibiul cu traducere în limba română.

Concert și versuri – Orchestra Mácsafej : Despre lucruri cu un demon de pe pământ

Concertul pe versuri al formației din Sfântu Gheorghe ne oferă un moment cultural unic. Acest lucru se datorează faptului că este vorba de Transilvania, s-a născut din transmiterea gândurilor prin muzică, contopind literatura și teatrul.

Szilágyi Domokos, analizează granițele ființei umane, iar Fekete Vince în volumul său de versuri „O mie de nopți” ne readuce în minte zbuciumul omului între „adâncimi” și „înălțimi”, ca în final să putem obține „o picătură de liberate”.

În cele 70 de minute de spectacol, chiar dacă nu vom deveni îngeri, dar ne vom da seama că nu suntem singuri în univers. „Căci nu poate fi atât de rece, mecanic, atât de monoton totul”.

Orchestra: MÁCSAFEJ: Ferencz Áron, Ferencz Csaba, Márk Attila, Ticusan János, Vitályos Lehel, La saxofon: Gábor Szabolcs

Versurile lui Fekete Vince au fost transpuse pe note de Ferencz Csaba, iar versurile lui Szilágyi Domokos au fost selectate de Kolcsár József și Ferencz Csaba. Regizor: Kolcsár József

Marosan Csaba_01jpg_b

Proiecție de film: Arany János: Legenda lui Sfântul Ladislau

Filmul a fost creat cu ocazia anului Sfîntul Ladislau - Szent László și sărbătorirea bicentenarului Arany János. Filmul prelucrează figura poetului prin prisma legendei domnitorului. A fost regizat de Maksay Ágnes și Filep Farkas. Ideea filmului a venit de la actorul Marosán Csaba. Vizionând filmul ne întâlnim cu diferite momente din viața poetului mai puțin cunoscute. Este ocazia să vedem manuscrisul în original al poemului „Noaptea lui Toldi”.

Compozitor: Kelemen László, directorul instituției “Casa Tradițiilor”, vor cânta Pál István Szalonna și trupa lui.

Prezintă artistul: Marosán Csaba

SpectacolMarosán Csaba - Țambalul desfăcut – Fața necunoscută al lui Arany János

Ați știut despre Arany János că s-a născut acum 200 de ani și că a avut un umor fără pereche?

Marosán Csaba, alegând din diversitatea materialelor artistice, folosește toate posibilitățile ca să devenim fani ai lui Arany János. Din spusele lui aflăm cum caută să-l apropie pe poet din alt unghi, vrea să prezinte și să dea alte dimensiuni valorii lui prin glume. Viața poetului este prezentată în ordine cronologică, accentuînd momentele principale, momentele de cumpănă din viața lui Arany. Sunt prezentate și perioade negre din viața poetului, astfel evenimentele din 1848, moartea fiicei sale, dar folosind umorul în câteva clipe se trece peste aceste momente deprimante.

În zilele noastre poezia, ca și artă a literaturii și-a cam pierdut fanii din rândul spectatorilor. Dorim să dăm o șansă, ca prin poezia lui Arany János să împrospătăm din nou această ramură a artei. Spectacol recomandat, atât pentru liceeni, cât și pentru specatorii adulți.

Dramaturg: Széman Emese Rózsa

Banner Zoltan_01_b

Prezentare de carte și discuție deschisă cu Banner Zoltán: Képírás-képolvasás

Apărută în anul 2016 cartea lui Banner Zoltán de istorie a artei, o denumește carte de citit despre artă. Cartea adună laolaltă lecturi din istoria artei, dar se poate folosi și ca enciclopedie de artă maghiară din Transilvania.

Cartea are 12 capitole. Despre toate acestea scriitorul va sta de vorbă cu Ștefan Orth, artist plastic din Sibiu.

Prezentare de carte – Újszászi Ilona : Cum au devenit ei maghiarii din America?

Újszászi Ilona a fost premiată cu premiul Juhász Gyula și Penița de Aur ca să enumerăm doar două din titlurile primite. Este ziaristă la revista Aranygyűrű- revistă de mare prestigiu în Ungaria.

Ohio este statul cu cei mai mulți cetățeni de naționalitate maghiară din SUA. Acest lucru se datorează climei din împrejurimile lacului Erie, asemănătoare cu cea din Arcul Carpatic. Aici trăiesc maghiari din cele mai vechi timpuri. În toamna anului 2013 ziarista a avut ocazia să viziteze patru facultăți din America, să viziteze mai multe redacții, unde s-a întâlnit cu „americanii maghiari”. Poveștile maghiarilor din ”Lumea Nouă” au avut o influență puternică asupra ei.

În cadrul festivalului Ars Hungarica va prezenta cartea, care va fi urmată de câte un reportaj despre maghiarii întâlniți în America. Vom afla povestiri de viață interesante, vom cunoaște familii care au emigrat din cauza evenimentelor istorice.

Szasz Hargita_kocka Hargita Szasz_365_03

Prezentare de carte – Hargita Szász: 365

Acțiunea se desfășoară într-un orășel din Transilvania. Autoarea prezintă evenimente din viața unei fete tinere, Anna. Facem cunoștință cu un an din viața personajului, din prisma unei povești de dragoste. Personajul principal duce o viață dublă, necinstită, dar o înțelegem, pentru că sentimentele ei sunt mai puternice decât rațiunea. Pe lângă descrierile perfecte și stilul scriitoarei, cartea este apreciată din cauza suspansului în care-l ține pe cititor. Parcă citim cu o singură răsuflare aceste Treisuteșaizecișicinci de zile.

Veniți să cunoașteți cartea și autoarea, cu care va sta de vorbă Csilla Mátyás, pedagog.

Poezie și muzică : Gyulai Zsuzsanna & Trófa Trió: PODUL DE AUR

În prima parte a spectacolului o să ascultăm poezii de Arany János transpuse pe note, iar în a doua parte vor fi recitate poeme ale poeților Ady Endre, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Csoóri Sándor, Garai Gábor, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Áprily Lajos.

La acest spectacol așteptăm atât pe iubitorii de poezie cât și pe melomani.

Prezintă: Gyulai Zsuzsanna, decernată cu premiul Radnóti și trioul Strófa

Prezentare de carte și revistă: Demeter László: Valorile din secuime în Transilvania de Sud

Redacția Tortoma, Revista Kelet Kapuja și pagina de internet www.erdelyikonyv.eu vor fi prezentate de László Demeter, directorul redacției.

Demeter László este o persoană cunoscută sibienilor. De meserie istoric, sibienii îl cunosc mai mult ca director la redacția Tortoma. Totodată are un rol foarte important în pornirea proiectului „Összetartozunk”, prin care relația dintre Secuime - și Diaspora s-a ridicat la un cu totul alt nivel. Totodată a fost ideea lui Demeter László, ca ziua de 15 noiembrie să fie declarată ziua Diasporei, acest lucru a fost adoptat și în Ungaria, deci această zi este Ziua Diasporei atât în Transilvania cât și în Ungaria.

zenerege_b

Prezentare – Levente Murányi: Importanța anului 1956

Murányi Levente prezintă evenimentele istorice petrecute acum 61 de ani cu ocazia revoluției maghiare contra sovieticilor din 1956. Acest spectacol va fi ținut exact în ziua, când a fost nimicită revoluția, 11 noiembrie. Ce s-a întâmplat în 23 octombrie 1956? În acestă zi Ungaria s-a răsculat prima împotriva regimului sovietic și prin acest aspect a ajuns în centrul atenției pe întreg mapamondul. Astfel putem spune că 1956 din Ungaria a fost continuat în 1968 în Cehoslovacia, iar în 1981 în Polonia, precum și prăbușirea zidului din Berlin. Aceste date s-au legat prin două aspecte, în primul rând obținerea libertății și în al doilea rând suveranitatea națională.

Murányi Levente a avut 17 ani când a luat parte la evenimentele din 1956, pentru care a fost reținut. Este interesant să cunoști evenimentele nu din cărți, ci din povestirea persoanelor care au fost eroi efectivi ai acestor evenimente.

TEATRU și CONCERTE

Datorită parteneriatului dintre Institutul Balassi din București și Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și prin sprijinul celor două instituții Centrul Cultural Maghiar din Sibiu poate fi gazda unor concerte și evenimente culturale deosebite. Și tot mulțumită parteneriatului cu bisericile tradiționale din Sibiu acstea oferă festivalului spațiile proprii pentru concerte de orgă și spectacole corale.

halottak_napjatol_viragvasarnapig_b

Teatru Forum Interactiv – Osonó Atelier de Teatru : Picnic pe un covor din Japonia

Echipa unor prieteni necunoscuți, adică Picnic pe un covor Japonez, este un spectacol care refuză să fie definit. Nu este teatru documentar, deșii tema de pornire a piesei o constituie povestirea experiențele proprii a tinerilor români din Miercurea Ciuc și cei de la Osonó. Este teatru forum, deșii spusele tinerilor maghiari și români răscolesc publicul spectator, îndemnându-i să participe și ei la acest joc, cu întâmplările și nedumeririle lor. Cine intră pe scenă, rupe din cărțile de studii a românilor și maghiarilor episoadele care descriu relația între cele două etnii, care sunt pline de rea credință și prejudecăți. Spectacolul dorește să concluzioneze că relațiile etnice cu problemele lor nu trebuiesc ocolite ci trebuiesc documentate, discutate în cadrul teatrului, dându-i un caracter jucăuș.

Actori: Mucha Oszkár, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Valentin C. Daniel, Babos Anna, Rosina Elena Sabău, Elek Ágota. Proiect: Nina Tintar. Regizor: Fazakas Misi

halottak-napjatol-viragvasarnapig-17_b

Concert de cameră – Academia Liszt Ferenc: Seară de Kodály

Modelul de studiu Kodály și compozițiile lui, ani la rândul fac parte din repertoriul interpreților de muzică. De această dată soliștii Karasszon Eszter, violoncel, Hotzi Panni, pian și Kiss Judit Anna mezosoprană ne vor încânta cu muzica lui Kodály - comemorăm 50 de ani de la deces și 135 de ani de la nașterea compozitorului.

Program:

Bartók Béla: Trei burleşci - pian

1.   Perpatvar. Presto

2.   Kicsit ázottan. Allegretto 

3.   Molto vivo – capriccioso

Vajda János: Just for you – violoncel

Kodály Zoltán: Meditaţie pe un motiv de Debussy – pian

Kodály Zoltán: Solosonata pentru violoncel partea  I.

Kodály Zoltán: A rossz feleség – voce-pian

Kodály Zoltán: Mónár Anna – voce-pian

Kodály Zoltán: Barcsai – voce-pian

Kodály Zoltán: Romanţă lirică – violoncel-pian

Interpreţi:

Karasszon Eszter – violoncel

„Cu violoncelul în jurul lumii.” – nimic nu caracterizează mai bine viaţa tinerei violonceliste, decât titlul cărţii lui Gregor Piatigorsky. Deşi proaspătă absolventă a Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, Karasszon Eszter a concertat deja în numeroase ţări din Europa – printre care se numără şi Olanda, Austria, Germania, Italia şi  Elveţia –, respectiv în China, Israel şi Statele Unite ale Americii. La opt ani a obţinut primul său premiu la un concurs naţional, fiind cel mai tânăr concurent, apoi au urmat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind premiul I la Concursul internaţional de violoncel Popper Dávid. Karasszon Eszter are o carieră merituoasă şi în domeniul muzicii de cameră, în 2013 obţinând marele premiul la Concursul de muzică de cameră Dohnányi Ernő. Cântă adesea cu Szabadi Vilmos, de curând concertând împreună în China şi la New York. În ultima vreme este preocupată de muzica lui Şostakovici, la concertul de diplomă din Sala Mare a Academiei de Muzică interpretând Concertul pentru violoncel şi orchestră nr. 1 al lui Şostakovici. În repertoriul ei figurează şi opusuri ale compozitorilor maghiari din secolul 20 şi de astăzi – Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi. Este atrasă de toate posturile în care poate aduce aproape de oameni muzica clasică mistificată. Crezul ei este că muzica bună poate supravieţui oriunde, nu numai în sălile de concert.

Hotzi Panni – pian

Şi-a absolvit studiile la Universitatea Naţională de Muzică Liszt Ferenc în anul 2016, în prezent fiind înscrisă la şcoala doctorală în cadrul aceleiaşi instituţii, tema lucrării ei fiind legătura dintre Debussy şi Cântecele lui Bilitis de Pierre şi lucrările legate de această temă. Este deopotrivă interesată de muzica de cameră şi adesea participă la seri literare, iar în anul universitar 2016/17 a predat pian obligatoriu la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc. A fost invitata renumitului pianist şi dirijor Vásáry Tamás (la Szeged şi Budapesta), dar a cântat şi cu Orchestra Simfonică Savaria (Szombathely), cu Orchestra de camerăa Camerata pro Musica, a susţinut recitaluri în centre muzicale importante, precum Sala de sticlă din Palatul Artelor, Centrul de cultură Klebelsberg din Budapesta, Institutul Maghiar din Praga sau festivalul Piano aux Jacobins Festival (Toulouse, Franţa).

Kiss Judit Anna – mezzosoprană

S-a născut la Budapesta, în anul 1996. Este laureată a câtorva concursuri foarte importante: Concursul Internaţional de Canto Simándy József – Premiul special Wagner (2013), Concursul Internaţional de Canto Gregor József – Premiul I (2014) şi Concursul de Canto Andor Éva – Premiul III (2016).

În prezent este studentă la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, la clasa profesorului Halmai Katalin. În 2016 a participat la Budapesti Tavaszi Fesztivál (Festivalul de Primăvară din Budapesta), interpretând rolul Aristeei în opera Orontea de Antonio Cesti. În aprilie 2017 a avut o participare de succes la cursurile de măiestrie susţinute de Thomas Quasthoff la Berlin. Se remarcă prin interpretarea inspirată a liedurilor.

Karasszon_Eszter_by_Kondella_Misi_04_b

Muzică veche – Kájoni Consort: Biblia mea și lăuta

Formația Kájoni Consort din Baraolt este o formație de muzică veche. S-a înființat în decembrie 1988. De un sfert de secol participă la spectacole și acum se pregătesc de concertul jubiliar. Echipa s-a înființat la îndemnul lui Demeter János și Kós Katalin. La început pentru distracție personală au spicuit în note muzicale din perioada renașterii. Orele de repetiții au fost recreere și distracție pentru membrii corului. De un sfert de secol s-au schimbat membrii corului, dar sunt 5 membrii de la începuturi, a povestit Gyulai György Éva (conducătorul formației) revistei Székelyhon. – “Ne-am adunat la începuturi pentru distracție, dar atât de bine a mers încât am început să dăm spectacole”. Acum 5 ani au fost în turneu în Europa de Vest ajungând până la Londra. Interpretează muzică din secolele 14-17, compozitorii sunt din Ungaria și Europa de Vest, dar au în repertoriu și muzica a cărei nume poartă, Kájoni Consort. Formația numără în prezent 10 membrii. Din formație face parte și preotul reformat, cantorul din Baraolt, precum și pedagogi. Sunt coriști care fac naveta ca o dată pe săptămână să poată participa la repetiții. Este o formație de amatori. Nu toți sunt cunoscători de note, dar spun cu mândrie că din 1990 sunt invitați la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc. Au grijă și de tineret. Au format orchestra Gyöngyharmat și anual organizează Zilele Muzicii Vechi în castelul Daniel din Tălișoara.

Membrii formației:

Gyulai-György Éva – violă, cântec

Oláh Román Ida – violoncel, cîntec

Egyed Csaba – instrumente de percuție, cântec

Ilyés Lajos – fluier, cântec

Veress Katalin – Instrumente de percuție, cântec

Farkas Erzsébet – cântec

Fancsal Zsolt – fluier, cântec

Antal László – cîntec

Kovács Éva – fluier, cântec

Kolumbán Emerencia – fluier, cântec

În program:

CHOREAE & CARMINA

THOINOT ARBEAU (1519–?1595): Pavane „Belle qui tiens ma vie”

FRANCIA ISMERETLEN (XVI.): Tant que vivray

CLAUDIN DE SERMISY (1490–1562): Tant que vivray, (Clément Marot verse) – D’ ou vient cela, belle (Clément Marot )

TIELMAN SUSATO (1500–1561): Bergerette „D’ou vient cela” –

Signum Rondo – Saltarello (Het derde musyck boexken, Antwerpen, 1551)

MICHAEL PRAETORIUS (1571–1621):

Tanzfolge 5 – Aufmarsch (Terpsichore Musarum, 1612)

PIERRE CERTON (1510?–1572): La, la, la je ne l’ose dire

Bianca fiore – Barriera (Cesare Negri: Le gratie d’ amore, Milánó, 1602)

THOMAS MORLEY (1557–1602): The Frog Gaillarde

JOHN DOWLAND (1563–1626): Now, oh now I need must part

(The First Book of Songs and Ayres, London, 1597)

La Zanetta Padoana (Giorgio Mainerio: Il primo libro de balli, 1578 –

Balassi Bálint: Îmi crește bucuria

MICHAEL PRAETORIUS (1571–1621): Liebste, lass uns eilen –

Ballett (Terpsichore, 1612)

 

Concert - Medve Sándor, Brita Falch Leutert: De la baroc la jazz

Medve Sándor s-a născut la Tg. Mureş în anul 1989. Studiile muzicale le-a început în oraşul natal la Liceul de Artă sub îndrumarea prof. Sándor Szabo apoi la Cluj în cadrul Academiai de Muzică “Gheorghe Dima” sub îndrumarea Prof. Dr. Univ. Pozdărescu Gabriel.

Este iniţiatorul quintetului Brassed Up împreună cu care a oferit nenumărate concerte în Transilvania şi este membru al unor formaţii de muzică clasică şi modernă (Rehab Nation, Loose Neckties Society, Teo & Band, Harmony Group, Dj Dracula, Dj Brody) şi oferă concerte la evenimente, festivaluri, party-uri în ţară şi peste hotare.

Din 2014 este prim-trompetistul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Brita Falch Leutert s-a născut în Risvaer, Norvegia, Brita Falch Leutert a luat primele lecții de pian la vârsta de 4 ani și a început să cânte la orgă la 14 ani. A studiat la Școala de Muzică din Manger, Norvegia și la Școala de muzică religioasă Agder Musikkonservatorium din Kristiansand. A urmat cursurile Școlii Superioare de Muzică din Winterthur, Elveția, unde l-a avut profesor pe Rudolf Meyer. Și-a susținut concertul de diplomă în 1992. Din 1997 până în 2015 a fost Cantor la Biserica din Flakstad, în Westlofoten, Norvegia, iar din 2015 este organista Bisericii Evanghelice din Piața Huet din Sibiu. 

ARS hungarica 728x190px 02_b

falusi mariann Koszika_04

Smoothnoise_01 Medves Sanyi_01

 
 
 
Oldal teteje