• Magyar
  • Román

Dr. Előd Kincses – Martie negru la Tîrgu-Mureş

2015-04-13 11:02
Librăria Habitus, 28 aprilie 2015, ora: 18,00

Asociaţia Maghiară din Sibiu - HID prin Centrul Cultural Maghiar din Sibiu are deosebita plăcere să invite publicul sibian la o prezentare de carte document. Cartea avocatului Előd Kincses Martie negru la Tîrgu-Mureş a ajuns la cea de a treia ediţie, îmbunătăţită şi prezintă - dintr-o perspectivă diferită faţă de versiunea oficială -evenimentele de la Târgu-Mureş din 1990. După vizionarea filmului documentar De la ianuarie alb la martie negru, cartea va fi prezentată de Smaranda Enache, invitat special al acestui eveniment.

fekete_marcius_marosvasarhely fekete marcius

Dr. Előd Kincses a fost protagonist direct, în calitatea sa de membru şi vicepeşedinte al conducerii judeţene Mureş de la acea vreme, este personajul care a ieşit public în data de 19 martie în faţa mulţimilor dezorientate şi manipulate şi a încercat să calmeze spiritele. A fost acuzat de instituţiile oficiale româneşti, după evenimentele sângeroase şi de tristă amintire din martie 1990 că a îndemnat la ură şi revoltă cele două comunităţi etnice. Filmul autobiografic Campionul Balcanic, un portret despre tatăl său realizat de fiica Réka Kincses a fost prezentat la Sibiu în premieră în România, a câştigat premiul Astra Film Fest în anul 2006.

kincses_coperta_patrat_b

Smaranda Enache este o activistă pentru drepturile omului, fondatoare și co-președinte executiv al Ligii Pro Europa, membru în Grupul pentru Dialog Social, între 2008 - 2010 vicepreședinte al PNL, din care a demisionat în semn de protest față de obstrucționarea învățământului în limbile minorităților naționale de către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților. A devenit cunoscută în calitate de președinte al Ligii Pro Europa, organizație neguvernamentala care își propune printre altele "reducerea factorilor de tensiune și conflict în zone multiculturale, demontarea stereotipiilor legate de etnie și confesiune, eliminarea ideilor preconcepute, a miturilor precum și a diversiunilor, promovarea ideii regionalismului și a autonomiei locale".

A primit, printre altele Ordinul de Merit al Republicii Ungare pentru contribuţia la dialogul şi reconcilierea istorică româno-maghiară în anul 2002 şi premiul Civi Europaeo Praemium conferit de Parlamentul European în anul 2011.

Kicses Elod 01_b

Smaranda Enache 01_b

 
 
 
Oldal teteje