• Magyar
  • Román

Expoziţii la festivalul cultural Ars HUNGARICA

2014-10-23 12:12
SIBIU, 12-16 noiembrie 2014

Centrul Cultural Maghiar a obişnuit deja publicul sibian cu expoziţii atractive şi valoroase, pe care le propune iubitorilor de artă în spaţii deosebite din Sibiu, cum ar fi Turnul Sfatului, Biserica Reformată, Librăria Habitus sau chiar foaierul sălii Thalia, dar şi în locaţii convenţionale. Mulţumită parteneriatelor valoroase cu diferite instituţii importante de cultură din spaţiul intra-Carpatic, Centrul Cultural Maghiar reuşeşte să surprindă de fiecare dată publicul atras de artă cu nume celebre, lucrări de anvergură şi atractivitate. În cadrul festivalului Ars HUNGARICA 2014 vor fi vernisate nu mai puţin de şase expoziţii cu tematică diferită.

Karoly Kos_02_Varjuvar_b

Lumea lui Károly Kós - 1912

Primăria Municipiului Sibiu, curtea interioară / Vernisajul expoziţiei: 12 noiembrie 2014, ora: 16,00

„Am venit din răsărit, am ajuns în oraşul cu palate de piatră”

Károly Kós s-a născut la Timişoara, însă de la 9 la 14 ani a trăit la Sibiu, într-o casă cu turnuleţ dintr-o curte interioară a străzii Avram Iancu. Probabil această perioadă a vieţii şi-a pus foarte puternic amprenta pe creaţia şi personalitatea marelui Transilvanist. Expoziţia din curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu ne va dezvălui un Károly Kós în plină ascensiune, momente importante din cariera acestuia precum şi câteva lucrări definitorii pentru creţia şi arta pe care ne-a lăsat-o moştenire. 36 panouri de mari dimensiuni, cu poze, schiţe, desena şi texte bilingve vor încerca să prezinte un artist pe care comunitatea maghiară din Sibiu l-a propus încă din 2007 ca personalitate definitorie spaţiului cultural din această regiune, din Transilvania şi pe care mai apoi l-am regăsit şi printre cei 100 Mari Sibieni.

Marx Jozsef_Kos Karoly_b

 

Monika Pădureţ: Transkeramika fromTransylvania

Studio Film al Complexului Muzeal Astra (Piaţa Mică, nr. 21) / Vernisajul expoziţiei: 13 noiembrie 2014, ora: 14,00

„Iubeşte, şi fă tot ce vrei!”

Artistul Mónika Pădureţ creează prin ceramica sa o lume asemănătoare cu cea a Micului Prinţ de Antoine de Saint-Exupéry. Lumea coloristică a artistei nu este una stridentă, ci una plină de strălucire, şi de răbdare. Prin smalţurile splendide, ale căror culori dau profunzime, greutate, chiar o senzaţie de tridimensional acestor lucrări, parcă întrezărim rândurile poemului intitulat „Rugăciune” semnat de Saint-Exupéry. Rândurile acestea sună cam aşa:  Dă-mi Doamne destulă imaginaţie, ca în momentul, şi la locul potrivit -  cu, sau fără cuvinte -  să pot transmite un pic de bunătate!

Aranjarea lucrărilor nu este accidentală, artista dorind să transmită gânduri, sentimente, idei, nu doar prin forme şi culori, ci şi prin ordinea lucrărilor.

 Paduret Monika_07_b

 

Fotoclubul Marx József din Târgu Mureş

Turnul Sfatului (Piaţa Mică, nr. 1) / Vernisajul expoziţiei: 13 noiembrie 2014, ora: 15,00

Fotoclubul Tg. Mureş, înfiinţat în 1953, a reuşit să ducă faima fotografiei româneşti pe toate continentele. Binecunoscutul fotograf de mai târziu, Marx József, a reuşit să grupeze, într-un aşa numit cerc fotografic persoanele care au găsit în aparatul de fotografiat un mijloc de exprimare artistică. Participările la expoziţii interne şi internaţionale s-au fructificat prin numeroase şi valoroase premii. Membrii fotoclubului şi-au creat astfel un bun renume şi sunt bine primiţi în cercurile fotografice din ţară şi din străinătate. Fotoclubul, întinerit azi continuă tradiţia înaintaşilor săi, dovedită de multitudinea succeselor materializate prin participări la numeroase saloane şi expoziţii de fotografie de unde se întorc cu valoroase premii. 2013 a fost an jubiliar pentru fotoclubul care a împlinit 60 de ani. Cu această ocazie, pentru cinstirea marelui artist fotograf, clubul îi poartă cu mândrie numele: FOTOCLUBUL MARX  JÓZSEF.

Merx foto_b

 

Rebekka Ivácson: Concealment

Librăria Habitus (Piaţa Mică, nr. 4) / Vernisajul expoziţiei: 13 noiembrie 2014, ora: 16,00

Concealment = ascundere, tăinuire. Rebekka Ivácson, o artistă tânără din Oradea ne invită la puţină contemplare, instrospecţie şi sinceritate. Ceea ce vedem este o cameră, în cameră sala de interior, ai cărei pereţi invizibili sunt alcătuiţi din măşti. Aici stau bărbatul şi femeia, alb şi negru. Încearcă măştile, sunt curioşi de ei înşişi şi unul de celălalt. Pentru că nu le place ceea ce văd, sparg măştile. Ştiu că nu sunt singuri, dar nu îndrăznesc să se întoarcă: simt prezenţa celuilalt, însă nu se pot vedea, nu pot vedea acel permanent celălalt.

Stăm faţă-n faţă cu procesul de conoaştere, relaţia bărbat – femeie, faţa ascunsă a eului fiecăruia. Masca ce poate ascunde tot, sau doar parţial faţa joacă un rol foarte important în procesul de cunoaştere şi schimbare a identităţii. Natura duală, paradoxul eului şi-a măştii, care nu se văd în acelaşi timp, în realitate, aici totuşi coexistă.

Concealment kocka_b

 

Poduri, epoci, Budapesta

Sala Thalia (str. Cetăţii, nr. 3-5) / Vernisajul expoziţiei: 14 noiembrie 2014, ora: 15,00

Expoziţia ce poposeşte la Sibiu prin bunăvoinţa partenerilor organizatorului: Institutul Cultural din Europa Centrală Budapesta şi Institutul Cultural Maghiar Balassi din Bucureşti ne va oferi prilejul unei călătorii istorice pe Dunăre în Budapesta.

Exponatele prezintă istoria de două secole a Budapestei, prin intermediul istoriei podurilor. Cele 80-100 de imagini (gravuri, desene, documente şi fotografii artistice de epocă) alese în mare parte din materialele deţinute de Muzeul de Istorie a Budapestei, adunate în 30 panouri, reprezintă 15 epoci diferite din istoria capitalei Ungariei. Fiecare epocă este asociată unui pod, imaginea acestuia devenind emblema epocii respective.

Hidak, korok, Budapest_05_b

 

Expoziţie de fotografie Alpár Czire

Galeria Bisericii Reformate (str. Mitropoliei, nr. 9) / Vernisajul expoziţiei: 16 noiembrie 2014, ora: 11,00

Una dintre cele mai interesante spaţii de expunere din Sibiu a devenit Galeria Bisericii Reformate. În cei câţiva ani de funcţionare, atunci când uşile bisericii se deschid publicului larg vizitatorii descoperă surprinşi expoziţii de o reală atractivitate şi calitate. După slujba religioasă de duminică, în cadrul festivalului Ars HUNGARICA artistul invitat să expună în acest spaţiu baroc soseşte din Odorheiu Secuiesc şi spune despre sine şi fotografiile realizate următoarele:

„Mărturisesc, că pentru mine fotografia prezintă realitatea crudă, concentrată, cu frumuseţea ei eternă dar şi trecătoare. O fotografie reuşită spune mai mult decât o mie de cuvinte. În centrul tablourilor mele stă omul. Omul e prezent şi atunci, când nu se vede fizic. E prezent prin unele obiecte ale sale, sau e prezent prin mediul în care trăieşte. Poţi găsi ceva nou în fiecare clipă, şi te îndeamnă la perfecţionare, să reuşeşti a reda multicoloritul universului în care trăim.”

Czire AlpĂĄr_05_b

 
 
 
Oldal teteje