• Magyar
  • Román

Filmtettfeszt la Sibiu între 4 şi 6 octombrie

2013-10-03 05:25

Asociaţia Filmtett şi Centrul Cultural Maghiar din Sibiu vă invită la cea de-a 13-a ediţie a festivalului „Filmtettfeszt” – Zilele Filmului Maghiar care se va desfăşura şi în Sibiu, la noul sediu al  Centrului Cultural de pe strada Berăriei, nr. 2 (fostul Inspectorat Şcolar), Sala Mansardă, între 4-6 octombie. Mai jos veţi găsi o scurtă prezentare istorică precum şi lista filmelor de lung-metraj subtitrate în limba română sau engleză.

 

 

 

Filmtett_kocka_b

Despre festival

Prima ediţie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locaţiilor: anul acesta avem bucuria de a organiza proiecţii simultane în 7 oraşe (Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc).

Intrarea este liberă la toate proiecţiile. Marea majoritate a filmelor rulează subtitrate în limba română sau engleză.

 

Program 2013

Lung-metraje subtitrate în limba română sau engleză

• Mátyás Prikler: Bine, mulţumesc / Ďakujem, dobre (Slovacia, 2013)

Cast: Attila Mokos, Miroslav Krobot, Béla Várady, Vladimír Obšil, Zuzana Mauréry

Synopsis:Trei poveşti şi un epilog au loc în timpul actualei crize financiare care afectează vieţile intime ale personajelor şi dezvăluie imaginea dură a relaţiilor ciudate dintre ele. Lumea îşi pierde etica, dar încă nu şi speranţa.

Festivaluri: Rotterdam 2013

 aglaja-140500l_b

• Krisztina Deák: De ce fierbe copilul în mămăligă / Aglaja (Ungaria-România-Polonia 2012)

Cast: Eszter Ónodi, Babett Jávor, Piroska Móga, Zsolt Bogdán

Synopsis: În speranța unei vieţi mai bune, o familie româno-maghiară de circari fuge de regimul ceauşist şi emigrează în vest, la începutul anilor '80. Odată ajunşi, ca să poată rămâne în branşă, sunt nevoiți să găsească ceva exotic cu care să impresioneze: mama are un număr special, stă atârnată de păr de cupola circului. Fiica Aglaja este extrem de îngrijorată că mama ei ar putea să moară executând numărul, iar această temere devine o grijă zilnică. În pofida temerilor, urmând tradiţia familiei, ea însăşi va deveni „Femeia cu părul de oţel”.

Festivaluri: Golden Orange Antalya 2012

Premii: Cel mai bun film, Premiul juriului - Golden Orange Antalya 2012

 

• Péter Szajki: Our Women / Nejem, nőm, csajom (Ungaria, 2012)

Cast: Judit Schell, Ági Gubík, Kátya Tompos, Rozi Lovas, Péter Rudolf, András Stohl, Béla Mészáros, Tamás Keresztes, Patrícia Kovács, Zoltán Schmied, Szabolcs Thuróczy

Synopsis: Helga, prezentatoarea de succes, are o realiție problematică, Vera nu vrea să vorbească cu bărbatul ei despre tatăl copilului, Szilvi găsește dragostea adevărată într-un partid special, iar Flora dorește să decoperă secretele soțului, care este profesor de educație religiosă. Patru femei, în situații complicate, prezentat într-o formă amuzantă.

 filmhir_csakaszel_b

• Bence Fliegauf: Numai vântul / Csak a szél (Ungaria-Germania-Franța, 2012)

Cast: Katalin ToldiGyöngyi LendvaiLajos Sárkány 

Synopsis: Mari trăieşte cu tatăl ei invalid şi cei doi copii într-o magherniţă din pădurea din afara oraşului. Trăiesc modest, ca şi ceilalţi vecini din comunitatea Romani. De secole, oamenii ca ei au fost numiţi „ţigani”. În ultima vreme, mai mult ca niciodată, trebuie să trăiască pe furiş: cinci familii întregi din zonă au fost deja omorâte, împuşcate în propriile case...

Festivaluri: Berlin 2012 (competiţie)

Premii: Marele premiu al juriului, Premiul Peace Film, Premiul Amnesty International - Berlin 2012

 

• Sára Cserhalmi: Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim (Ungaria, 2012)

Cast: János Derzsi, György Cserhalmi, Anna Györgyi, Emil Kerekes, Miklós Benedek, Pál Mácsai, Imre Csuja, Zoltán Schneider

Synopsis: După schimbarea de regim, datele Serviciului Secret devin publice, un bărbat de vârsta mijlocie, Andor Czettl, investiga rapoartele archivate despre el. Rămâne șocant, când descoperă faptul, că informațiile au fost culese chiar de prietenul lui cel mai bun, János Pásztor.

 

 

 

 
 
 
Oldal teteje