• Magyar
  • Román

FILMTETTFESZT şi la Sibiu

2014-09-27 09:28
Librăria Habitus, 3-4 octombrie 2014

Asociaţia Filmtett şi Centrul Cultural Maghiar din Sibiu vă invită la cea de-a 14-a ediţie a festivalului „FILMTETTFESZT” – Zilele Filmului Maghiar care se va desfăşura şi în Sibiu, la Librăria HABITUS, Piaţa Mică, nr. 4, în 3 şi 4 octombrie 2014.

Isteni muszak_b

Mai jos veţi găsi o scurtă prezentare istorică precum şi lista filmelor care vor fi prezentate, toate subtitrate în limba română sau engleză.

Despre festival: http://www.filmtettfeszt.ro/despre-festival

Prima ediţie a festivalului „Filmtettfeszt” a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locaţiilor: anul acesta avem bucuria de a organiza proiecţii simultane în 10 oraşe: Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Târgu Secuiesc și Bistriţa.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile.

Filmele prezentate la Sibiu rulează subtitrate în limba română sau engleză.

Overdose_s hinta

PROGRAM 2014 - SIBIU:

VINERI, 3 OCTOMBRIE

16:00 - Scurtmetraje Filmtett (2014, subtr. RO)

17:00 - Varga Ágota: Ofiţerul de legătură (2013, subtr. RO, 12+)

18:30 - Szabó Károly: Tratamente tradiţionale în Regiunea Odorhei (2013, subtr. EN)

20:00 - Dyga Zsombor: Couch Surf (2014, subtr. RO, 16+)

 

SÂMBĂTĂ, 4 OCTOMBRIE

16:00 - Ferenczi Gábor: Overdose (2013, subtr. RO, 12+)

17:00 Halász Glória: Dr. Lala (2014, subtr. RO, 12+)

18:00 Szász Attila: Ambasadorul de la Berna (2014, subtr. RO,12+)

19:30 Bodzsár Márk: Tura divină (2014, subtr. RO, 16+)

Filmele festivalului în 2014

Lungmetraje:

A berni követ / Ambasadorul de la Berna (r. Szász Attila, 2014, 76’)

După execuţia fostului prim-ministru al Ungariei, Imre Nagy, Ambasada ungară de la Berna este atacată de doi emigranţi maghiari, iar ambasadorul este luat ostatic. Potrivit ziarelor, prin intermediul acestui gest  Sándor Nagy şi Endre Papp doresc să facă rost de actele aflate în posesia agenţilor comunişti maghiari aflaţi în Elveţia. De fapt, ce reuşesc cei doi e să atragă atenţia mediului politic, diplomaţiei şi presei internaţionale asupra înăbuşirii Revoluţiei Ungare.

Couch Surf (r. Dyga Zsombor, 2014, 84’)

Oameni obişnuiţi şi cazuri complicate. În centrul fiecărui eveniment se află câte o canapea. Canapele care ar putea povesti despre un soţ copilăros, despre relaţia dintre un terapeut şi pacientul său chinuit de anxietate, despre un tip ratat care se pregăteşte pentru o întâlnire romantică de Ziua Femeii, ori despre un cuplu nevrotic ce analizează o pată misterioasă. Canapele care putea vorbi despre vechiul şi noul proprietar, despre hipioţi francezi sau despre adolescenţi. Pentru că pe o canapea se poate întâmpla orice. Un film compus din 10 episoade pline de umor subtil care ascunde, însă, tragedii latente.

Isteni műszak / Tura divină (r. Bodzsár Márk, 2013, 106’)

Milan are 20 de ani şi este pe jumătate croat, pe jumătate maghiar. În 1992, după doi ani în război, el dezertează şi trece graniţa din Iugoslavia în Ungaria. Fost student la Medicină, Milan se angajează ca paramedic la Serviciul de Ambulanţă din Budapesta. În scurt timp, el realizează că şoferul ambulanţei, împreună cu medicul-şef, selectează pacienţii grav bolnavi şi îi „ajută” să moară. Apoi află că totul este legat de afacerile din "domeniu": un antreprenor de pompe funebre îi plăteşte cu generozitate pe cei doi pentru fiecare cadavru livrat. În acest context, Milan se confruntă cu o dilemă, deoarece are nevoie de bani pentru a-şi salva logodnica din Iugoslavia.

Filme documentare:

A tartótiszt / Ofițerul de legătură (r. Varga Ágota, 2013, 63’)

Documentarul prezintă, dintr-un punct de vedere inedit, un aspect rar discutat al epocii Kádár. Personajul principal este un fost ofiţer al Securității de Stat care pe vremuri lucrase în „domeniul” bisericii catolice. Confruntarea şi dialogul sincer oferă o imagine clară şi autentică a scopurilor şi metodelor de recrutare a ofiţerilor de securitate. Accentul cade pe detaliile misiunilor secrete îndeplinite de-a lungul mai multor decenii, precum şi pe motivațiile sale personale.

Dr. Lala (r. Halász Glória, 2014, 70’)

Doctorul-clovn László Balogh, adică Dr. Lala, a făcut să râdă aproape 100 000 de pacienţi în ultimii 12 ani. A început să fie cunoscut şi îndrăgit de o ţară întreagă în urmă cu 30 de ani, datorită unei emisiuni de televiziune, care a fost ulterior anulată pentru că Lala a ales circul. Mai târziu, el a luat totul de la capăt şi a devenit doctor-clovn. Realizatorii documentarului l-au urmărit pe medicul cu umor sarcastic timp de un an şi jumătate şi au documentat lupta lui pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi. Întâmplările care îi au în centru pe "micii eroi" sunt deopotrivă amuzante şi triste, emoţionante.

Overdose – Vágta egy álomért / Overdose (r. Ferenczi Gábor, 2013, 52’)

Un traficant slovaco-maghiar a plătit 2000 de guinee pentru un cal în stare jalnică, care acum valorează de 200 de ori mai mult şi care ar putea fi cel mai rapid cal din lume. Un cal care galopează într-o ţară în care economia este la pământ, iar identitatea naţională se află în declin. În umbra lui Overdose, care nu poate fi învins, emoţiile puternice apar pe neaşteptate şi se intersectează cu interesele de afaceri. Un documentar despre pasiune şi speranţă.

Scurtmetraje Filmtett, 2014, 50’

Filmele taberei de creaţie Filmtett Workshop, ediţia a 13-a

Bács Ildikó: Hinta / Swing * Cibulya Nikol: A te apád / Your Father * Fazekas Gyöngyi: Saudade * Klopfstein Bálint: Mario * Kruppa Noémi: Bestiárium / Beastiary * Molnár Luca, Debreczeni Zoltám: Albérlők / Flatmates * Juhász Ariella, Rózsa Noémi: Mindennapok / Average Days * Nagy Klementina: Kikelő / Blossom * Kocsis Alexandra, Kőszegi Tamás: Vihar / Storm

 
 
 
Oldal teteje