• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2008

2008-10-22 12:02
14-16 Noiembrie

Vineri - 14 noiembrie

Galeria Bisericii Reformate (str. Mitropoliei, nr. 9)

17:00 Deschiderea festivalului

Săcădate – Oameni, locuri, obiceiuri – vernisaj de expoziţie fotografică

Monografia satului Săcădate – prezentare de carte

Recepţie

Szakadat

În satul Săcădate, aflat la numai câţiva km de Sibiu a suprevieţuit o comunitate maghiară care încearcă să menţină vie tradiţia şi valoarea culturii maghiare de odinioară. Despre obiceiuri şi modul lor de viaţă a scris Vámszer Géza în cartea lui “Monografia satului Săcădate” editată în 1939. Această monografie apreciabilă a apărut într-o singură ediţie.

La impulsul doamnei Coman Francisca, lucrarea este tradusă în limba română şi transcrisă cu ajutorul domnului profesor Józsa Benjámin şi fiului acestuia, Józsa Edgár. Pentru a colecta o mărturie artistică a locului şi oameiilor din Săcădate, în primăvara anului 2006 Coman Francisca şi dierctorul Biroului Cultural Maghiar din Sibiu, domnul Serfőző Levente participă la faimosul obicei de “Baterea cocoşului” surprinzând momente inedited în fotografii.

Cu ocazia festivalului Ars HUNGARICA 2007 “Monografia satului Săcădate” este editată de Biroul Cultural Maghiar din Sibiu în două limbi: română şi maghiară.

Cu numai un an depărtare cartea este inbogăţită cu fotografii documentare şi editată pentru a II – a oară. Prezentarea operei este incununată de un vernisaj de expoziţie despre straniul obicei şi de un moment artistic pregătit de comunitatea maghiară din Săcădate.

Teatrul GONG

19:00 Spectacol de dansuri populare maghiare

Invitaţi: Ansamblul de dansuri populare maghiare „Kikerics” din Sighişoara

Kikerics-kiscsoport
Kikerics-nagycsoport

Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1993 de Fundaţia Gaudeamus. Tinerii dansatori sunt iniţiaiţi de instructorii Borbély-Kiss László, Borbély-Kiss Edith şi Varró Huba membru al Ansamblului „Maros” de dansatori profesionişti din Tg. Mureş.

În prezent „Kikerics” numără 200 de membrii, cu vârsta cuprinsă între 5 şi 25 de ani, doritori de a invăţa şi a transmite arta dansului popular maghiar. Ansamblul organizează anual mai multe evenimente în care prezintă dansurile învâţate şi de asemeni este invitat la diferite festivale din ţară.

21:00 Seara dansului popular maghiar - iniţiere

Profesori coordonatori: Vucic Zsigmond şi Mátefi Csaba

Acompaniază: Molnár Szabolcs şi formaţia Ansamblului Háromszék din Sfântu Gheorghe

Heveder Banda

“Heveder” (“Centură” în traducere) este folosit în orice circumstanţă ca şi obiect de legătură. Tot acest scop doreşte să-şi asume şi membrii formaţiei în domeniul muzicii, cel puţin asta este intenţia lor, conform spuselor după cum motivează Fazakas Levente şi Molnár Szabolcs denumirea ansamblului de muzicieni. “Botezul” a fost făcut în anul 2004, li s-a părut prea lungă denumirea de “Formaţia Ansamblului de dansuri populare maghiare din Haromszek (Trei Scaune).

Muzicenii se străduiesc să-şi alcătuiască repertoriul pe baza muzicii adunate din locurile unde mai trăiesc maghiari şi se mai păstrează obiceiurile. Acest efort este depus pentru păstrarea muzicii autentice care se cântă mai ales cu ocazia seriilor organizate de dansuri populare maghiare; dar oricât de mult se străduiesc să păstreze autenticitatea melodiilor, acestea primesc o notă de originalitate şi se mulează pe caracterul şi temperamentul muzicieniilor. Membrii „Heveder” dau dovadă de mult talent şi fantezie atunci când compun melodii pentru teatru – dans, atunci putându-şi accentua stilul propriu.

Muzicieni: Molnár Szabolcs – prímás (vioară)

Fazakas Levente – vioară

Fazakas Albert -violă mare, ţambal

Ifj. Bajna György - contrabas

Szilágyi László - violoncel, armonică, sintetizator

Sâmbătă - 15 noiembrie

Casa Bodor Mária

16:00 Aşezarea plăcii comemorative Bodor Mária

Bodor Maria

Artista plastică, scenografa şi designerul de costume s-a născut la 24. noiembrie 1933 la Sibiu. A absolvit Academia de Arte „Ion Andreescu” din Cluj,urmând să fie scenografă la Teatrul de Stat din Sibiu. A avut numeroase expoziţii atât în ţară cât şi în străinătate. A fost membră a Uniunii Artiştilor Plastici şi Artiştilor Decoratori din Ungaria cât şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A decedat în anul 2004 în Sibiu.

Sala THALIA

19:00 Concert After Crying

O excelentă combinaţie rock – jazz - simfonic

After Crying

After Crying, un nume cu ecou şi-a câştigat prestigiul prin originalitatea şi stilul de muzică unic adoptat în Ungaria, stil, care se găseşte rar şi la nivel internaţional. Artiştii care compun acesată formaţie, pregătiţi clasic au ca scop artistic compunerea unor melodii care combină elementele muzicii din zilele noastre cu elemntele muzicii clasice, dând astfel un character de înaltă clasă melodiilor. Prin acest stil compozitorii şi interpretatorii doresc să ofere un fel de “muzică contemporană simfonică” spectatoriilor din prezent şi din viitor. Această combinaţie extraordinară este posibilă prin folosirea atât a instrumentelor muzicii clasice (pian, trompetă, violoncel), a instrumentelor standarde muzicii rock, cât şi a tehnologiei muzicii electronice. Această magie de sunete a fost recunoscută cu premiul eMeRTON

Artiştii – interpreţi – compozitori After Crying:

Bátky Valentin Zoltán, Egervári Gábor, Görgényi Tamás, Lengyel Zoltán, Madai Zsolt, Pejtsik Péter, Torma Ferenc, Winkler Balázs. Rendező: Böszörményi Gergely

Duminică - 16 noiembrie

Biserica Reformată

11:00 Concert cu participarea corurilor Hozsánna si Olajág

Hozsanna Korus

Corul Bisericii Reformate din Sibiu „Hozsánna” a fost înfiinţat în noiembrie 1994. În cei 14 ani de existenţă a participat de peste 100 de ori la diferite ocazii. Repetiţiile se desfăşoară la parohia reformată. Membrii sunt compuşi din iubitori de muzică de religie reformată, unitariană şi catolică. Repertoriul este alcătuit cu precădere de melodii religioase, dar la diferite ocazii sunt interpretate şi melodii naţionale maghiare. La înfiinţare bagheta dirijorului de cor a fost deţinută de profesoara de muzică Erzse Vilma, cea care şi-a dedicate 10 ani de muncă, energie şi pasiune acestui scop, şi care a rămas un mebru devotat corului. Atribuţiile de dirijor au fost preluate de domnişoara Vecsei Ibolya, cea care a înfiinţat şi un cor de tineret numit “Ram de măslin”. În prezent corul „Hozsánna” şi corul de tineret reprezintă doi stălpi în viaţa culturală a comunităţii maghiare din Sibiu.

Biserica Catolică

12:00 Spectacol cultural-artistic al Corului Romano-Catolic

Katolikus Korus

Corul Bisericii Romano – Catolice din Sibiu este menit în primul rând să interpreteze cântecele religioase în timpul liturghiilor. Nu este cunoscută data înfiinţării, activitatea lui însă, dedusă din istoria bisericii şi cotele musicale moştenite, a împlănit mai bine de un centenar. Datele relevă că perioada de maxim success s-a desfăşurat la sfârşitul secolul XIX şi începutul secolului XX, când comunitatea catoliciilor se alcătuia din credincioşi saşi şi maghiari. În aceea vreme în timpul liturghiilor în biserică răsunau adevărate opere corale.

În momentul de faţă, în sălajul de cult din Piaţa Mare se desfăşoară liturghii în limbiile română, maghiară şi germană, uneori chiar latină. Astfel şi corul bisericesc şi-a adaptat repertoriul, membrii fiind reprezentanţi ai fiecărei etnii. Cei 20 – 25 de membrii permanenţi se străduiesc să înfrumuseţeze prin cântecul sfânta liturghie.

Pentru festivalul Ars HUNGARICA 2008, au pregătit cântece despre cele trei mari sărbători religioase: crăciun, paşti şi rusalii.

Galeria HABITUS

16:00 Corvine – vernisaj de expoziţie - domnia Corvinilor în Bazinul Carpatic

Dansuri, concert şi gastronomie renaşcentiste

Korvinak

Ideea organizării expoziţiei şi conferinţei „BIBLIOTHECA CORVINIANA” s-a născut la Cluj în 23 februaire 2008 cu ocazia Zilelor Matei Corvin. Expoziţia doreşte să prezinte oameniilor de astăzi o parte din cele mai preţioase cărţi a bibliotecii domnitorului.

Prin colaborarea Bibliotecii Naţionale Széchenyi din Budapesta au pregătit pentru prezentare 19 panouri (90 X 60 cm) cu fotografiiile celor mai importante codexuri.

După vernisarea expoziţiei, organizatorii au pregătit muzică lirelor şi dansuri renascntiste precum şi delicatese culinare din acea vreme.

Dans : T.Kovács Áron şi Márta

Concert : Formaţia Amaryllis Ad-hoc (Sófalvi Emese - vioară, Csép Anna-vioară, Kolumbán Lilla-vioară, Csata István - viola da gamba).

Gastronomie : Dămăcus Erzsébet

Responsabil cultural : László Bakk Anikó

Conferenţiar : Guttmann Szabolcs

Sala THALIA

20:00 Gală de Operetă – Opera Maghiară din Cluj Napoca

Festivitatea de închidere

Recepţie

Kolozsvari Magyar Opera-Magyar operett est

Gala de operettă a Operei Maghiare din Cluj doreşte să îmbrace seara de duminică într-o atmosferă de voie bună pentru ascultători. Dintre compozitorii operetei, pe lângă Kálmán Imre, trebuie să îl amintim pe Lehár Ferenc (unul dintre compozitorii preferaţi a lui Puccini), pe Huszka Jenő, Szirmai Albert şi Ábrahám Pál, a cărui compoziţii au adunat lauri din toată lumea. Din operele acestor compozitori s-a pregătit o combinaţie muzicală ce încearcă să prezinte magia melodiilor pentru severa ureche a melomanilor.

În program:

I. parte

1.) Kálmán Imre: Marica : contesa Marica – Vigh Ibolya

2.) Kálmán Imre: Frumos este oraşul Cluj (“Szép város Kolozsvár”):

contesa Marica - Vigh Ibolya, Pleşa Róbert

3.) Lehár Ferenc: Vino porumbiţa mea (“Gyerünk tubicám”) contele de Luxemburg – György Katalin, Rigmányi István

4.) Kálmán Imre: Cântec Stradivari (“Stradivári dal”):Naphegyi Béla

5.) Ábrahám Pál: Pardon, Madám: Victoria - György Katalin, Naphegyi Béla

6.) Huszka Jenő: Vino, sărută – mă (“Gyere, csókolj meg”) Baronesa Lili - Vigh Ibolya, Rigmányi István

7.) Kálmán Imre: Mister X ,Pinţesa circului - Pleşa Róbert

8.) Szirmai Albert: O lume meschină (“Cintányéros cudar világ”);

Mágnás Miska - Vigh Ibolya, Rigmányi István

Partea a – II - a

9.) Lehár Ferenc: Departe e codrul (“Messze a nagy erdő”) : Vigh Ibolya

1. Kálmán Imre: Shimmy :György Katalin, Pleşa Róbert

2. Kálmán Imre: Ó, Bajadérom : Rigmányi István

3. Kálmán Imre: Ma önről álmodtam : György Katalin, Pleşa Róbert

4. Kálmán Imre: Te rongyos élet : Vigh Ibolya, Naphegyi Béla

5. Kálmán Imre: Hej, cigány : Naphegyi Béla, Rigmányi István, Pleşa Róbert

6. Kálmán Imre: Szilvia belépő : Vigh Ibolya

7. Kálmán Imre: Húzzad csak :György Katalin, Vigh Ibolya, Naphegyi Béla

8. Kálmán Imre: Ringó vállú

György Katalin, Vigh Ibolya, Naphegyi Béla, Rigmányi István, Pleşa Róbert

* intrarea este liberă la toate evenimentele

* organizatorii îşi rezervă dreptul de a schimba programul

 

ORGANIZATOR:

sigla A4_s

BIROUL CULTURAL MAGHIAR DIN SIBIU

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje