• Magyar
  • Román

O istorie a maghiarilor

2014-10-20 10:53
Librăria Habitus - joi, 13 noiembrie 2014, ora 17,00

O istorie a maghiarilor scrisă de istorici tineri clujeni, formaţi din băncile UBB, maghiari şi români - un volum care reflectă concepţia academică maghiară, dar ţine cont şi de percepţia istorică academică românescă, fiind astfel primul de acest gen.

 

“Este important, mai degrabă prezentul decât trecutul, trecutul este doar pentru a ne cunoaşte mai bine.” - Ciprian Rad

tortenelemkonyv_roman_magyar_2_b

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu în întreaga sa activitate a dorit şi este consecventă prin activitatea sa – inclusiv cu multe evenimente pe care le organizează - să prezinte şi reprezinte valorile culturale maghiare şi persoanelor de alte naţionalităţi decât cea maghiară. Mai ales că această regiune este una foarte bogată din punctul de vedere al diversităţii culturale, în acelaşi timp conştienţi fiind că trăiesc şi sunt întemeiate multe familii mixte care trebuie să-şi cunoască şi respecte valorile culturale ale „celuilalt”.

În acest demers lucrări de genul celei care va fi prezentată în cadrul festivalului Ars HUNGARICA sunt extrem de binevenite şi valoroase, trebuie să reprezinte punţi de dialog între diferitele comunităţi etnice, între majorităţi şi minorităţi, între oameni.

Ziaristul de televiziune din Cluj, Csaba Szabó, iniţiatorul editării acestui volum, a declarat înaintea lansării cărţii “O istorie a maghiarilor” (“A magyarság története”) Agenţiei ungare de Presă MTI că această carte de istorie, care cuprinde 172 de pagini, a fost scrisă într-un stil uşor de lecturat şi încearcă să sintetizeze pentru cititorul român istoria maghiarilor în perioada dinaintea ocupaţiei maghiare şi până în zilele noastre. “Cartea s-a născut pe baza viziunii istorice maghiare, însă sunt anumite evenimente istorice în legătură cu care, trebuie menţionat pentru cititorul român, viziunea istorică română este alta. În cazul unor asemenea evenimente, noi doar îi informăm pe cititori şi nu noi decidem care este varianta cea mai bună”, a spus Csaba Szabó, liderul Clubului de Ziarişti, denumit “Corbul Alb”, cu sediul la Cluj-Napoca. Csaba Szabó a mai precizat că pentru scrierea unor capitole din acest volum s-a adresat unor istorici tineri, celor care au obţinut deja doctoratul sau sunt doctoranzi la Universitatea Babeş-Bolyai. De asemenea,  a încercat să coopteze mai mulţi istorici români în această activitate, însă, în final, doar unul şi-a asumat această sarcină, a adăugat iniţiatorul cărţii. Cartea “O istorie a maghiarilor” a fost editată de Editura “Világhirnév”, din Cluj-Napoca.

Autorii volumului: Ferenc-Pál Szabó (coordonator), Sándor Pócsai, Ciprian Rad, Éva-Andrea Váradi, László Wellmann.

La evenimentul din Librăria Habitus va fi prezentată şi o nouă platformă revoluţionară pentru Transilvania, care se doreşte a fi o punte de legătură intelectuală, culturală, socială între maghiari şi români: www.CorbiiAlbi.ro

logo Corbii Albi_b

 

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje