• Magyar
  • Román

Spectacole diverse la Ars HUNGARICA 2015

2015-10-28 07:42
Concerte şi evenimente atracive pentru publicul larg

Pe lângă expoziţiile vernisate în cadrul Ars HUNGARICA şi concertele de tineret festivalul cultural maghiar oferă o varietate bogată de evenimente publicului larg.

 Gyermekfili_08_b

Prima zi de festival este una în care foşti şi actuali voluntari, invitaţi, prieteni ai Asociaţiei HID şi ai festivalului îşi dau întţlnire la Sibiu. După vernisajul expoziţiilor dedicate dublei sărbători: 10 ani de la înfiinţarea asociaţiei şi ediţia cu numărul 10 a festivalului cultural Ars HUNGARICA vor fi prezentate filme retrospective, se va lansa noul site al comunităţii, şi se va organiza o dezbatere deschisă denumită Întâlnirea de la Sibiu, care se doreşte permanentiza anual. Aceasta va oferi prilejul ca o dată pe an persoanele implicate în vre-un fel în tot ceea ce înseamnă Asociaţia HID şi festivalul cultural maghiar să-şi dea întâlnire la Sibiu în luna noiembrie. Cadoul cultural al organizatorilor din acest an pentru „veteranii” veniţi special pentru acest festival va fi un concert de nai oferit de artistul din Ungaria János Kegye, dintr-un bogat repertoriu internaţional.

Numele solistului la nai Kegye János este cunoscut nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Cariera artistică şi-a început-o la saxofon şi a performat în mai multe trupe de jazz cunoscute. Ca rezultat al interesului său pentru nai, a apărut în 1988, în Germania primul său album la casa de discuri Koch Records.

În 1991 a absolvit la Amsterdam un masterat la Academia de muzică, pe lângă concertele sale s-a ocupat de compoziţie şi a predat muzică. Albumul său intitulat Solistul la nai, conţine muzică irlandeză, chinezească şi muzică ţigănească, într-o orchestraţie modernă, precum şi prelucrări din muzică clasică. De Crăciun, în 2004 a apărut albumul său “Crăciun clasic veritabil” realizat împreună cu orchestra sinfonică a Radiodifuziunii din Ungaria (Magyar Rádió). Acest album a obţinut discul de platină la categoria Classic.

În repertoriul său clasic întâlnim autori ca Handel, Mozart, Dvorak, Bach, Hayden, Vivaldi, Brahms, Massenet ... – muzică ţigănească intitulată "Time to Say goodbye", Privighetoarea, muzică germană şi austriacă. Aceste şlagăre maghiare şi internaţionale nu au fost încă interpretate pe acest instrument. În noiembrie 2003 a colaborat cu Havasi Balázs la realizarea albumului intitulat "A szív hangjai" ( Vocea inimii). La data de 31 decembrie 2003 a susţinut un concert la Opera Maghiară împreună cu Orchestra Filarmonicii. În noiembrie 2004 a apărut un nou album, intitulat „Meghitt pillanatok” (Momente preţioase), odată cu apariţia albumului dând startul turneului de prezentare al acestuia, concerte care au fost găzduite în preajma crăciunului de biserici şi case de cultură.

Până în prezent i-au apărut 26 de albume şi a colaborat la realizarea a nenumărate, muzica lui fiind vândută în întreaga lume.

A susţinut nenumărate concerte de promovare a muzicii sale în Statele Unite, China, Asia şi în nenumărate ţări din Europa.

Vineri este ziua în care vor fi vernisate mai multe expoziţii în spaţii diferite din Sibiu, acestea putând fi vizitate pe toată perioada festivalului, însă majoritatea dintre acestea şi două-trei săptămâni după căderea cortinei acesteia.

 

Sala Thalia, 19,00 - Deschiderea oficială a festivalului

Concert: Filarmonica de copii din Vlăhiţa

Pentru deschiderea oficială a festivalului am invitat Filarmonica de Copii din Vlăhiţa. Peste 150 copii vor „invada” scena sălii Thalia în costumaţie tradiţională şi vor oferi un frumos concert.

În luna iunie a anului 1982, cu prilejul festivităţii de încheiere a anului şcolar, formaţiile şcolare de suflători, de corzi precum şi formaţia corală, sub directa îndrumare a profesorului de muzică Haáz Sándor au dat glas câtorva fragmente ale unor compoziţii muzicale clasice cunoscute. Succesul avut cu această ocazie a stimulat membri noii formaţii şi pe coordonatorul acesteia la continuarea acestor concerte, la baza cărora stă foarte multă muncă colectivă şi individuală.

Formaţia compusă din peste 150 de copii talentaţi ai Şcolii Mártonffi János din Vlăhiţa a luat fiinţă în 1983 sub denumirea de Filarmonica de Copii. Ei susţin anual 30 - 40 de concerte cu diferite ocazii şi turnee atât în ţară cât şi peste hotare. Transportul lor se realizează cu trei autocare, iar cazarea şi masa prin relaţiile dintre copiii din diferitele locaţii ale concertelor. Copiii scriu jurnal de drum, iar frazele de succes ale acestor mici artişti sunt postate pe pagina web a filarmonicii. Membrii corului şi a orchestrei au un echipament de scenă unic, iar instrumentele sunt achiziţionate în mare parte de părinţii acestora.

Repertoriul micilor artişti constă din piese muzicale clasice scurte, prelucrări de muzică populară, precum şi selecţii din muzica diferitelor popoare.

Din anul 2000 au scos 4 CD-uri cu ajutorul lui Keresztes Pál şi Elekes István.

Sâmbătă se va organiza o zi dedicată literaturii maghiare, invitaţi din Transilvania şi Ungaria vor susţine diferite prezentări de carte şi pe teme literare în Librăria Habitus. Va fi organizat şi un târg de carte maghiară, precum va fi organizat şi evenimentul intitulat Sibiul Maghiar prin care se vor prezenta personalităţi maghiare cu legături în Sibiu.

Seara la sâmbătă este dedicată unui eveniment foarte iubit de comunitatea maghiară din Sibiu: Balul Festivalului sau al strugurilor fiind mai cunoscut pentru publicul larg. O formaţie special invitată pentru această seară va anima seara cu muzică de dans iar copii şi tinerii din comunitatea maghiară vor oefri celor prezenţi spectacole de dansuri populare maghiare. Seara de petrecere va avea şi alte surprize, printre care tombole şi licitaţie de produse tradiţionale de toamnă.

Duminică este ziua în care evenimentele se vor desfăşura şi în bisericile tradiţionale. La biserica reformată, cu începere de la orele 11 va fi vernisată expoziţia artistei Makrai Zsuzsa iar corul Hozsanna va oferi un moment coral.

La ora 12,30 Corul Mustarmag din Tg. Mureş va oferi un concert In Memoriam Márton Áron, vestit preot catolic care s-a împotrivit legilor şi faptelor nefireşti comuniste şi a fost chiar întemniţat de aceştia. Oratoriul din biserica romano-catolică prezentată în premieră la Sibiu doreşte să păstreze vie memoria, şi mai ales faptele, tăria de caracter şi naturaleţea cu care episcopul reprezenta bunătatea, îmbărbăta comunităţi întregi.

La orele 17 în sala mică Thalia publicul maghiar se va putea întâlni cu redactorii şi mai ales prezentatorii renumitului post de televiziune Duna TV.

Aceeaşi sală cochetă de la Filarmonica de Stat din Sibiu, sala mică Thalia va fi gazda recitalului de compozitor Bálint Horváth din Ungaria.

 Horvath Balint_b

Sala mică Thalia, 19,00 - Concert de autor: Horváth Bálint, invitată Juhász Orsolya Anna (HU

Horváth Bálint este un tânăr compozitor din Ungaria, distins cu numeroase premii la concursuri internaţionale de compoziţiei, beneficiar, în anul 2014, al bursei de creaţie Kodály Zoltán. În cadrul acestui concert compozitorul ne oferă lieduri pe versuri de Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Weöres Sándor şi alţii, respectiv opusuri pianistice, în interpretarea sa. Invitată este soprana Juhász Orsolya Anna, o tânără artistă care colaborează permanent cu compozitori contemporani maghiari, numele său fiind legat de numeroase prime audiţii absolute. 

Horváth Bálint

Compozitor născut în 1986 la Budapesta. A absolvit Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta în anul 2010, studiind compoziţia cu Orbán György. Compoziţiile sale pentru instrumente solo, opusurile camerale şi simfonice, precum şi scenice au fost interpretate în cadrul tuturor forumurilor importante de muzică contemporană din Ungaria, precum Serile de muzică contemporană, Festivalul de toamnă din Budapesta, Festivalul Bartók de la Szombathely, Zilele muzicii contemporane de la Szeged, la Radioul Maghiar, interpretate de orchestra radioului maghiar sau Concerto Budapest ori  New Juilliard Ensemble din New York.

În prezent este profesor de compoziţie la Conservatorul Weiner Leó din Budapesta, colaborator extern al editurii Editio Musica Budapest. Fiind doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, cercetează prelucrările componistice ale colindelor româneşti. În 2012, respectiv în 2014 a studiat câte-un semestru la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, desfăşurându-şi cercetările sub îndrumarea maestrului Adrian Pop. În anul 2004 a obţinut locul I la Concursul naţional de compoziţie Bartók Béla, urmând să obţină numeroase alte distincţii. De asemenea, în vederea desfăşurării activităţii sale componistice şi de cercetare beneficiază de sprijinul Institutului Balassi, şi de bursă de creaţie Kodály Zoltán..

JuhĂĄsz Orsolya 2_b

Juhász Orsolya Anna

Solist vocal şi dirijor de cor, s-a născut la Budapesta în anul 1986. A absolvit Unviersitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, secţia pedagogie şi dirijat, în anul 2008, apoi în 2011 a obţinut şi diplomă de artist-dirijor coral. A lucrat o perioadă ca dirijor secund la Corul de copii al radioului maghiar, a predat solfegiu şi teoria muzicii la Conservatorul Weiner Leó. A fondat corul de copii din Nagymaros, conduce corul bărbătesc din aceeaşi localitate. Conduce ateliere intensive de muzică la Palatul Artelor. Participă la cursuri internaţionale şi colaborează permanent cu compozitori contemporani, numele său fiind legat de numeroase prime audiţii absolute.

La festivalul cultural maghiar din acest an se remarcă câteva spectacole dedicate copiilor, anul acesta fiind unul chiar bogat în astfel de evenimente.

Sâmbătă, 7 noiembrie de la orele 12 va fi prezentat un eveniment atractiv şi deosebit, care este dedicat copiilor însă şi adulţii pot participa. În Librăria Habitus vor rula trei filme de animaţie iar saxofonistul Viktor Toth din Ungaria va acompania aceste proiecţii cu sunete şi imporvizaţie live. Spectacol cu o durată de aproximativ 40 de minute.

Tot pentru copii trupa denumită Teatrul Plimbăreţ va prezenta două spectacole de teatru pentru copii luni, 9 şi marţi 10 noiembrie, ambele spectacole fiind programate la Sala mică Thalia de la ora 10,00.

Miercuri va fi ziua în care spectacolul Formaţiei Libavonat din Ungaria va antrena copii la dans şi cântec şi prin intermediul celor două animatoare special invitate pentru acest eveniment. Concertul-specacol al celor de la Libavonat este programat la Teatrul de copii şi tineret Gong în data de 11 noiembrie de la ora 10,00.

La toate spectacolele intrarea este gratuită.

Blenessy Eniko_01_b

Atrium Cafe Bistro & Art, 21,00 – Teatru: Blénessy Enikő – 7 (spectacol în premieră absolută)

Ars HUNGARICA 2015 are în program şi un spectacol de teatru în premieră absolută: Enikő Blénessy – „7”.

Enikő Blénessy s-a născut in 1977, în oraşul Gheorgheni. A terminat Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în anul 2002. Din anul 1995 joacă în diferite teatre, precum: Teatrul Figura Studio din Gheorgheni, Teatrul Thalia din Kosice, Slovacia, Teatrul Csiky Gergely din Timisoara, Teatrul Radu Stanca din Sibiu (Secţia Germană). Din noiembrie 2011 este angajată Teatrului German de Stat Timişoara.

Spectacolul va avea subtitrare în căşti.

 

Sala Gong, 19,00 – Concert: Formaţia Pankastic! (django-pop)

Formaţia Pankastic! concertează pentru prima dată pe o scenă din România, iar asta se întâmplă în cadrul festivalului Ars HUNGARICA 2015. Formaţia abordează un stil deosebit, denumit django-pop şi are un succes fulminant în Ungaria, melodiile lor fiind foarte des programate pe posturile de radio chiar din Europa. Formaţia a fost înfiinţată anul trecut iar piesele antrenante, multe dintre acestea cu texte în limba engleză se regăsesc deja în topuri internaţionale. Încă de la înfiinţare membrii trupei şi-au propus un nou stil, îmbinând ingenios ritmuri vechi standardizate transpuse cu instrumente acustice pe linii melodice în stil „manouche-swing” şi colorând ritmurile cu inconfundabilele sunete ale ţambalului. Biletele vor putea fi achiziţionate la intrarea în sala de concert la preţul de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 Xaver Varnus at his home_b

Biserica Evanghelică, 20,00 -  Concert de orgă: VARNUS XAVER la Sibiu

„Cireaşa de pe tort” din acest an este concertul inegalabilului organist Varnus Xaver.

„Mulţi organişti încercau să demonstreze că nimic nu este mai nesemnificativ pentru ei decât arta lui Varnus Xaver. Însă spuneau aceste lucruri cu furie şi invidie ca mai apoi să stea închişi în camerele lor şi să-l asculte. Influenţa lui este atât de mare încât nimeni nu-l poate concura, iar tinerele generaţii decât să-l urmeze mai lesne au încercat să culeagă roade blamându-l.” – spunea un mare scriitor maghiar, György Faludy. Chiar dacă pare că s-a retras pe malul Balatonului în casa părintească, succesele sale din ultimii ani sunt de notorietate. În anul 2010 a primit cea mai importantă distincţie de stat de la Preşedintele Ungariei, Crucea Republicii Ungaria. A deschis Festivalul de Vară cu un concert îm Domul din Berlin, sold out în anul 2013, ca mai apoi să deschidă şi Festivalul Internaţional de Orgă de la Toledo în luna octombrie. Maratonul Bach al Orchestrei din Budapesta a fost deschis tot de Varnus Xaver. Însă acel Mare Concert, eveniment inegalabil în cariera unui artist s-a petrecut la aniversare a 50 de ani ai săi, în vara anului trecut când a fost invitat să ofere un concert chiar deasupra mormântului marelui compozitor J. S. Bach în biserica Thomas din Leipzig.

Chiar dacă a mai fost în Transilvania, artistului legendar i se oferă pentru prima dată prilejul să concerteze pe orga Sauer din Biserica Evanghelică Sibiu. Cotidianul naţional din Canada The Globe and Mail scria în 1986 despre Varnus Xaver: „Să formulăm simplu: Varnus are un talent nebunesc, în arta interpretării este atât de unic şi excitant cum a fost cândva Glenn Gould. Este imposibil de redat în cuvinte puterea cu care te copleşeşte atunci când interpretează”.

Artistul, cu cetăţenie canadiană, de origine maghiar este  una dintre cele mai populare personalităţi ale Ungariei, lucru certificat nu doar de media şi opina publică ci şi de agitaţia care se produce în jurul lui atunci când apare în public sau de concertele sale cu casa închisă. Cartea lui autobiografică ”Dumnezeu mă va ierta. Asta e meseria Lui.” publicată în 1996 este un adevărat bestseller.

Vanrus Xaver s-a născut la Budapesta ca primul copil al părinţilor (mama matematician şi tatăl pianist de jazz). La vârsta de şase ani Varnus ştia exact ce va deveni. Németh Emma, una dintre elevele lui Claude Debussy a fost prima lui profesoară de pian. La vârsta de şaisprezece ani a avut primul turneu în Europa. În 1981 a plecat din Ungairia să înveţe de la maestrul organist Pierre Cochereau la Notre Dame de Paris.

A debutat în America de Nord în faţa a 3000 de spectatori pe 5 mai 1985 la Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception, Washington, D.C.. A cântat la toate orgile renumite din lume, la Biserica Sfântul Toma din Leipzig, la Notre Dame, la catedrala Saint-Sulpice din Paris, la Saint-Eustache, la orga Conservatorului din Moscova şi la cea mai mare orgă din lume, Wanamaker Grand Court din Filadelfia.

În octombrie 2005 a concertat în faţa unei audienţe de 4000 de persoane în Catedrala Cantebury din Anglia. În 2006 a concertat la inaugurarea uneia dintre cele mai mari săli de spectacol din Europa la (Palace of Arts) Palatul Artelor din Budapesta. În acelaşi an a cântat la orga legendară a lui Cavaillé-Coll din Paris în Biserica Saint-Sulpice.

Concertul lui Varnus Xaver şi a pianistului de jazz Jacques Loussier a fost declarată senzaţia lumii muzicale a anului 2009. Muzica celor doi a umplut de două ori până la refuz Palatul Artelor. Varnus a susţinut poate cel mai îndrăzneţ concert al vieţii sale în 2011 alături de organistul de jazz Rhoda Scott în faţa melomanilor care au umplut până la refuz Arena Sportivă din Budapesta (14000 persoane).

În 2013 Varnus a deschis Festivalul Orgilor din Germania cântând la orga Domului din Berlin. În luna octombrie al aceluiaşi an prin concertul din biserica Santo Tome din Toledo a deschis Festivalul Internaţional al Orgilor, bineînţeles sold out. Destinul i-a oferit drept cadou pentru cea de-a 50-a aniversare cea mai emoţionantă prestaţie: concertul în biserica Sfântului Toma din Lepzig, deasupra mormântului lui Johann Sebastian Bach.

De-alungul anilor a devenit o obişnuinţă pentru Varnus să vorbească spectatorilor despre muzica pe care o vor asculta dând astfel o nouă dimensiune concertelor sale. Despre el se spune că a prezentat tinerilor muzica lui Johann Sebastian Bach într-un mod inovativ şi incitant, lucru care i-a atras critici negative din partea colegilor şi a criticilor care au considerat că stilul lui este prea provocator.

În 1992 Televiziunea Maghiară a început să difuzeze concerte şi spectacole muzicale. Din anul 2002 a început difuzarea unei serii de concerte de orgă pentru tineri. Varnus devine o personalitate marcantă a muzicii clasice la început de secol XXI.

Maestru organist, iniţiator, autor, performant şi deseori o personalitate controversată. Varnus a avut o influenţă puternică asupra acceptării şi aprecierii muzicii clasice în rândul publicului mai puţin iniţiat.

De-alungul carierei sale, Varnus Xaver a concertat în faţaa peste şase milioane de spectatori din toată lumea, a scos cincizeci şi unu de albume, şaizeci de filme ale concertelor sale şi a publicat cinci cărţi. Filmuleţele încărcate pe YouTube au fost vizionate de peste patru milioane de oameni.

Albumul ”De la Ravel la Vangelis” publicat de Sony BMG în 2007 a fost premiat de patru ori cu discul de platină şi este considerat bestsellerul înregistrărilor concertelor de orgă.

”Într-o lume dominată de organişti cu creativitate redusă, talent puţin şi tehnică limitată, Varnus Xaver, binecuvântat cu toate trei din belşug, găseşte foarte uşor prieteni.”Acestea sunt cuvintele spuse de criticul nord-american Arthur Kaptainis despre Varnus în Gazeta Montrealului în 21 august 1986.

Douăzeci de ani mai târziu, Fáy Miklós, binecunoscutul critic muzical declară ”Xaver ştie să vorbească pe limba oamenilor şi a determinat mii de persoane să fie interesate de muzică prin concertele sale. Dacă este cineva care poate face muzica clasică atractivă, el este acela. Ştie să joace la orgă, este o persoană deosebit de cultă şi modernă, care poate demonstra cu propria personalitate că Bach nu este ascultat doar de conservatori care nu ţin pasul cu prezentul şi încearcă să demonstreze că muzica lui Bach este cea adevărată şi nu superficialităţile iluzorii.”

Din 1984 Varnus a devenit cetăţean canadian, a fost căsătorit de două ori şi este tatăl a doi copii care trăiesc în Canada, Daniel (născut în 1985) de meserie inginer şi Nicolas (născut în 1987) snowboardist profesionist.

Artistul petrece mut timp la rezidenţa familiei de lângă lacul Balaton în Vila Varnus dar şi în locuinţele sale din Budapesta, Berlin şi Toronto. Varnus a fost decorat cu multe titluri onorifice, printre altele cu cea mai importantă disctincţie, Ordinul de Merit al Ungariei.

Varnus Xaver, cel mai cunoscut om al muzicii clasice contemporane din Ungaria va concerta la Sibiu, pe orga bisericii evanghelice în cadrul festivalului Ars HUNGARICA. Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HÍD în colaborare cu Biserica Evanghelică din Sibiu C.A. şi Corul Bach îl va avea ca invitat pe unul dintre cei mai renumiţi organişti ai secolului în data de 7 noiembrie 2015, de la ora 20,00 în Biserica Evanghelică din Piaţa Huet.


Xaver Varnus is to Hungary what Vladimir Horowitz was to Russia: a famous exile, recognised on the street, and pursued by autograph hunters in restaurants and even in swimming pools. Bus drivers brake when they see him walking on the streets of Budapest and pick him up between stops. But Varnus is neither a sports hero nor a rock star. He is a Canadian citizen who is also Hungary’s most acclaimed living classical musician and an institution in his native land. According to public opinion polls and newspapers, he is among the five most popular personalities in Hungary – it is nearly impossible to get tickets to his concerts. His autobiographical book, God Will Forgive Me; That’s His Job (1996) is a Hungarian bestseller. Varnus’s fame, based entirely on his recitals and his improvisations, is hard to imagine in the Western world. But it is altogether natural in a small country with a hyperactive cultural life.

Born in Budapest, he was the first child of a mathematician mother and a jazz pianist father. By the age of six, Varnus knew exactly what he would become. His first piano teacher was Emma Németh, one of the last pupils of Claude Debussy. He lit up the musical firmament of the world like a shooting star. At sixteen, he undertook his first concert tour of Europe. In 1981 Varnus left Hungary to study with the formidable Pierre Cochereau, the late organist of Notre Dame-de-Paris. Varnus made his North American debut on 5 May 1985 to a three-thousand-strong audience at the Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception in Washington, D.C. He has played virtually every important organ in the world, including those in Bach’s Thomaskirche in Leipzig, Notre Dame, Saint-Sulpice and Saint-Eustache in Paris, and the Moscow Conservatory, as well as the largest existing instrument in the world, the Wanamaker Grand Court Organ in Philadelphia. In October 2005, he performed in concert to a full house of 4,000 people in Canterbury Cathedral in England. In 2006, he performed at the inaugural concert of the Palace of Arts in Budapest, one of Europe’s largest concert halls. Later that year, to celebrate the 25th anniversary of his concert debut, he played a sell-out concert on the legendary Cavaillé-Coll organ in the Church of Saint-Sulpice in Paris. Among the greatest European musical sensations of 2009 was the joint concert by the superb French jazz pianist Jacques Loussier and Xaver Varnus, who played twice to houses packed to capacity at the Palace of Arts. Perhaps the most daring concert Varnus has ever played was at the Budapest Sports Arena in 2011, when he appeared with the remarkable French jazz organist Rhoda Scott. Two hours before the concert, there was barely even a standing place left in the huge arena, where 14,000 people were gathered to listen to the two legendary improvisers’ fiendish virtuosity.

In 2013 Varnus opened the Berlin International Organ Festival playing the world-renowned organ in the Berliner Dom, and again there was not a seat to be had. In October that year, the International Organ Festival in Toledo began with his concert in the Church of Santo Tomé, where the queue to get in seemed to stretch for miles. However, fate reserved the most moving invitation for Varnus until 2014, when, on his fiftieth birthday, Ul- lrich Böhme, organist of the Thomaskirche in Leipzig, suggested he play the Sauer Organ over the grave of the mighty Johann Sebastian Bach. There was a slight altercation in the crowd gathered in front of the church when the doors opened an hour before the start. A younger woman indignantly told an elder American man not to push as she had been waiting over an hour to get in. “Madam,” he replied, “I have been waiting for 30 years to hear Xaver play in the Thomaskirche.”

Over many years, Varnus has evolved a practice of speaking to the audience from the stage, discussing the music and giving a new dimension to his concerts. Varnus is credited with bringing the music of Johann Sebastian Bach to young people with an innovative and exciting style although he has drawn adverse criticism from some fellow organists and music critics who found his approach too flamboyant. In 1992, he began a televised concert and lecture series at the Hungarian State Television. This was followed in 2002 by an extraordinary series of organ concerts for young people, which lasted for eight seasons. He is perhaps the most influential figure in Hungarian classical music in the early twenty-first century. Organist, improviser, author, lecturer and often controversial media personality, Varnus has had a dramatic impact on the popular audience’s acceptance and appreciation of classical music. Over the course of his career, Varnus has played to more than six million people worldwide, recorded fifty-one albums, made sixty concert films, and written five books. His videos have surpassed four million views on YouTube. His quadruple platinum disc winning album From Ravel to Vangelis, released by Sony BMG in 2007, is the best-selling collection of organ recordings ever.

“In a world too long dominated by organists with little imagination, little talent, and little technique, Xaver Varnus, 22, who has gobs of all three, should make friends quickly.”These lines are by the distinguished North American critic Arthur Kaptainis, which appeared in The Montreal Gazette on 21 August 1986. Twenty years later, the leading Hungarian music critic Miklós Fáy wrote: “Xaver can talk the language of the people and has made thousands interested in his concerts. If anyone can make classical music attractive, he can. He can play the organ, he is cultured, and he is a thoroughly modern figure who can prove with his personality that Bach is listened to not just by losers, people who have missed out on everything and are trying to prove to themselves and each other in their own narrow circles that Bach, and not delusive appearances, is the real thing.”

A Canadian citizen since 1984, Varnus has been married twice, and has two children in Canada, Daniel (born 1985), who is a mechanical engineer, and Nicolas (born 1987), who is a professional snowboarder. Varnus spends much of his time at his official residence Villa Varnus, his family’s beautiful historical country estate near Lake Balaton in Hungary, as well as at his homes in Budapest, Berlin and Toronto.

Varnus has received many honours, including the highest decoration for civilians in the land of his birth, the Grand Cross of the Order of Merit of the Republic of Hungary.

 

© 2014 SONY MUSIC

 

 
 
 
Oldal teteje