• Magyar
  • Román

Stagiune de teatru maghiar în Sibiu

2016-03-10 04:26

Teatrul mic Sibiu în colaborare cu Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar şi Biserica Reformată aduce pe scena teatrală sibiană prima stagiune de teatru maghiar. În fiecare lună va fi prezentat pe scena Teatrului mic (str. Berăriei, nr. 2) un spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română.

Primul spectacol va avea loc în data de 14 martie 2016, ora 19,00 - Enikő Blénessy - "7". Intrarea 15, respectiv 10 lei cu reducere, Pentru informații și rezervări, folosiți adresele de e-mailteatrulmicsibiu@gmail.com, respectivbiletetms@gmail.com, sau numărul de telefon 0741 004 034.

Blenessy Eniko_01_b

Iniţiatorul acestui proiect a declarat următoarele: ”Cred în teatrul maghiar, el reprezintă un punct cultural de cea mai înaltă calitate. Cel mai bun spectacol de teatru, văzut de mine, a fost trei surori în regia lui Tompa Gabor. Un spectacol care m-a marcat profund, care m-a făcut să cunosc următorul lucru: sentimentul este universal. În același mod simți iubirea în limba română, maghiară, engleză sau limba franceză. Teatrul rupe orice barieră lingvistică aducând o nouă limbă, una înțeleasă de toți sau mai exact simțită de toți. Nu aducem un teatru cu o altă limbă, aducem un teatru de calitate excepțională” - Constantin Podu, directorul Teatrului mic Sibiu.

Teatrul mic_logo01_b

Reprezentantul comunităţii maghiare şi al bisericii reformate despre clădirea din strada Berăriei, locaţia Teatrului mic Sibiu: „Imobilul a fost construit între anii 1932-1934 prin eforturile enoriașilor reformaţi, a funcționat ca școală confesională reformată până în anul 1948, când a fost naționalizat abuziv, de regimul comunist de la acea vreme. Prin decizia 1288/2007 a Comisiei Speciale de retrocedare s-a retrocedat clădirea, iar după două procese și lungi tergiversări imobilul a fost preluat de facto în toamna anului 2013. Deşi inițial am plănuit să reînviem educația confesională reformată în clădire, datorită numărului redus de elevi maghiari din Sibiu, apoi din considerente legale, materiale şi organizatorice nu se poate realiza acest lucru în acest moment. Astfel am reconfigurat menirea acestui imobil, care anul viitor va împlini 80 de ani, acesta devenind un  centru cultural-educațional creștin. În imobil funcționează un centru de limbi străine, care organizează cursuri de lb. germană, engleză și la cerere lb. maghiară, un centru de grafică-pictură prin Atelierul graficianului de renume internațional  Ştefan Orth, epitropul comunității noastre, un centru teatral prin Teatrul Mic şi Centrul Cultural Maghiar. Ocazional organizăm evenimente educațional-creștine (programe de Sf. Nicolae, conferințe, întruniri). Nutrim speranța că Centrul Cultural- Creștin Maghiar Reformat va deveni o punte de legătură între oamenii de diferite naționalități, confesiuni și culturi.” – a declarat protopopul-vicar Sándor Varró, preotul paroh a Bisericii Reformate din Sibiu.

Levente Serfőző, preşedintele Asociaţiei HID şi directorul Centrului Cultural Maghiar: "Sunt foarte bucuros că iniţiem acest demers la Sibiu. De-a lungul anilor am putut urmări multe spectacole de teatru în limba maghiară pe scenele din Sibiu, însă în ultimii ani din ce în ce mai rar. Consider că teatrul maghiar din România şi nu numai este de o calitate foarte bună iar premiile câştigate de regizori, scenografi, actori maghiari atât pe plan intern cât şi extern demonstrează valoarea pe care o reprezintă. Stagiunea de teatru maghiar nu se adresează doar comunităţii maghiare, chiar dacă reprezintă un public ţintă, ci este oferită publicului larg iubitor de spectacole de calitate. Mă bucur pentru acest demers al Teatrului mic, din prima clipă am oferit tot srijinul de care dispunem şi sper să putem bucura un public cât mai numeros. Este onorant pentru noi că multe dintre instituţiile din Sibiu ne caută pentru parteneriate în domeniul cultural, evenimente maghiare dintre cele mai diverse sunt incluse în programul unor festivaluri şi proiecte locale. Demersul nostru început acum 10 ani, consider că poate fi catalogat un succes, am reuşit să adăugăm plus-valoare culturală în Sibiu, contribuim cu succes la creşterea calităţii proiectelor culturale. În Sibiu diversitatea culturală este una dintre cele mai importante atu-uri pe care le avem, este frumos şi sănătos să o protejăm şi valorificăm. Mulţumesc tuturor partenerilor care ne-au fost alături în cei zece ani de funcţionare şi invit publicul larg să ne cunoască şi mai bine valorile prin participare la evenimentele culturale oferite!"

Actriţa Enikő Blénessy a afirmat despre spectacolul său, programat în 14 martie următoarele: "Încă din copilărie am fost fascinată de complexitatea caracterelor umane. În spatele fiecărei acţiuni încerc să găsesc motivaţia, caut să înţeleg gîndurile ascunse din spatele cuvintelor, vreau să descifrez mecanismele interioare şi cele mai tainice trăsături ale caracterelor umane. Mă preocupă cum anume putem sau trebuie să fim liberi, buni? Am căutat explicaţii personale, atât religioase cât şi lumeşti. Răspunsuri la întrebări. Încet, încet s-a conturat un spectacol: poposeşte printre noi un înger care se intersectează cu tipologii şi caractere umane. Fiecare dintre aceste personaje exemplifică şi întruchipează câte un păcat major. Sau poate nici nu există cele şapte păcate majore ci fiecare răutate, lipsurile care ne macină zilele poate fi explicată printr-o eroare majoră făptuită în trecut? Probabil că vom găsi câteva răspunsuri în ora petrecută împreună, sau ne vom amuza pe seama propriilor greşeli."

 
 
 
Oldal teteje