• Magyar
  • Román

Magyar zene! Magyaroknak?

2005-09-09 09:29
Kampec Dolores a nagyszebeni Imperiumban

Szerencse, a zene eléggé egyetemes kommunikációs forma ahhoz, hogy a hallgatóságnak ne legyen szüksége különösebb tolmácsolásra, mert ha a HID Szebeni Magyar Egyesület által szervezett Kampec Dolores koncertre aligha jöttek el a szebeni magyarok. Szerencse, hogy az Imperium Pub, a társszervező intézmény állandó kliensei meglehetősen jó közönséghangulatot teremtettek a kellemes pincehelyiségben a koncert ideje alatt, annyira hogy az együttes jóval túllépte az előre tervezett másfélórás koncertidőt és majdnem megduplázta azt. Minden bizonnyal nem véletlen, hiszen Nagyszeben dzsesszfesztiválon nevelkedett közönsége nemcsak értékeli, de érti is az ilyen jellegű muzsikát.

kampec1_b

Hogy miért is nem volt jelen a nagyszebeni magyar közönség az augusztusi koncerten? Keresem a magyarázatot, hogy milyen objektív és szubjektív okok lehetnek a jelenség hátterében.

Való igaz, hogy meglehetősen nehéz nyár idején, augusztusban kulturális eseményeket szervezni, mert sokan vakációznak, nyáron inkább szabadtéri eseményekre vágynak az emberek. A Szebeni Újság tájékoztatója valószínűleg nem volt elegendő, hogy meggyőzze a helybélieket, hogy egy teljesen ingyenes eseményen részt vegyenek, amely nemcsak a koncertélményt, hanem baráti társaságban egy kellemes estét is jelenthetett volna. Bár kíváncsiságból eljöhetek volna. Az igaz, hogy a Kampec Dolores Erdélyben nem igazán ismert, annál többet tudnak róluk Londonban, Tokyoban, Moszkvában vagy Rotterdamban. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy meghívjuk Nagyszebenbe, ahol elég ritkán fordul elő magyarországi együttes és főként a kortárs minőségi zene.

Bízunk abban, hogy az elkövetkezőkben sorra kerülő zenei, kulturális rendezvényre több érdeklődőre számíthatunk.

Az Imperium Pub közönsége elégedett volt, a Kampec Dolores tagjai megszerették a várost és tervezik, hogy visszajöjjenek. A nyitás megtörtént, a zene és az emberi kapcsolatok kialakításának irányában. Aki jelen volt ezen a koncerten, nemcsak zenei tapasztalatot szerzett, hanem meghatározó élménnyel térhetett haza. Köszönjük Kampec Dolores!

Köszönjük támogatóinknak, Benedek Zakariásnak és a Nagyszebeni Református Egyháznak valamint társszervezőnk, az Imperium Pub vezetőségének a bizalmas együttműködést.

A HID vezetősége

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje