• Magyar
  • Román

Pécsen jártak a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda munkatársai

2007-10-15 09:19

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, ezért a város már most nagy előkészületekben áll. Számos rendezvény tarkítja a hétköznapokat. A város épületeit, szobrait, múzeumait feljavítják, valamint újabbakat építenek, az egyre sokasodó rendezvények befogadására.

Ilyen rendezvény az október 11-én megkezdődött és nyolc napig tartó MAGYAROK EURÓPAI FESZTIVÁLJA, amelyen a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda is jelen volt néhány előadásal.

Október 12-én, pénteken, Orth Barbara népdalénekes kápráztatta el csodálatos hangjával a Juhos Nándor Kárpáti Rapszódia” kiállításának megnyitóján megjelenteket. Ezután Nagyszeben mint 2007 Európa Kulturális Fővárosa, valamint az ennek keretén belül megszervezett Ars HUNGARICA-Magyar Hét bemutatására került sor. Az ezt követő kerekasztal megbeszélésen a két város képviselői megosztották egymásal az EKF-el kapcsolatosan szerzett eddigi tapasztalataikat. A napot szintén egy nagyszebeni produkció zárt, Kocsárdi Levente nagyszebeni származású színész Dosztojevszkij: Marmeladov (monodráma feldolgozás) előadásában.

Október 13-án, szombaton, egy nagyszabású Néptánc Gálaműsor töltötte be a napot, amelyen a medgyesi Nefelejcs Néptánccsoport képvislete a Kulturális Irodát. A több mint 10 tánccsoport előadása között úgy magyarországi mint erdélyi, vajdasági, horvátországi, szlovák, szlovén, osztrák és ukrajnai néptáncokat tekinthettek meg a jelenlévők. És hogy a hanagulat ne hagyjon a műsor lejárta után sem alább, a táncházban szórakozhattak és múlathattak tovább az érdeklődők.

Hasznos tapasztalatokat és csodálatos emlékeket szerezve, vasárnap, a Kulturális Iroda képviselői elhagyták Pécsett, habár a fesztivál továbbra is tart. Október 18-ig számos és színes program várja az érdeklődőket „Pécsett, a határtalan városban.”

 
 
 
Oldal teteje