• Magyar
  • Román

Unokáink is látni fogják Nagyszebent

2009-11-29 13:08
Európa Kulturális Fővárosa a Magyar Televízióban

Ráday Mihály, az ismert városvédő kétrészes filmet készített a dél-erdélyi szász városról, Nagyszebenről. Példaértékűnek és követendőnek tekinti az ott látottakat.

szerzoradaymihalyAz MTV-ben 28 éve jelentkezik folyamatosan az Unokáink sem fogják látni című műsor, amelynek célja az építészeti értékek megóvása. A két nyári adás az erdélyi szász örökséggel, s Nagyszebennel foglalkozik.
Nagyszeben, német nevén Hermannstadt kedvező fekvésének, történelmi emlékeinek és hagyományainak köszönhetően Erdély egyik legvonzóbb települése.
„Nem először forgatok a városban – mondja Ráday Mihály, az Unokáink sem fogják látni című produkció szerkesztő műsorvezetője. – 2003-ban az ottani vezetés műemlék- megóvó erőfeszítéseiről számoltam be. Példaértékű, ahogyan a városi lakosságot tájékoztatták, mit tehetnek műemlékeikért, s mi az amire mindenképpen figyelniük kell.”
Az eltelt időszakban az építészeti tervek valóra váltak és a város megújult. Ebben az évben megkapta az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet.

A film első részében interjút hallhatnak, láthatnak az érdeklődők Guttmann Szabolccsal, a város főépítészével. Szóba kerül többek között a reneszánsz és középkori épületek védelme, a mindenütt kígyózó, esztétikailag kifogásolható sárga gázcsövek és a városi reklámok világa. Szót ejtenek arról is, hogyan korlátozták a négykerekű járművek forgalmát a történelmi városban. A második részben megismerkedhetnek a nézők a város környezetében megmaradt szász erődtemplomokkal.
A műsorokat az M1-en július 8-án és augusztus 5-én vasárnap délután 16 órakor, az ismétlést július 15-én és augusztus 12-én délelőtt 11.30 órakor az M2-n tekinthetik meg az építészet kedvelői.
Ráday Mihályt jól ismerik a határon túli nézők is. Tegnap városa címmel 2004-ben Nagyváradról forgatott filmet, ez év januárjában mutatta be a nemzeti főadó az Unokáink sem fogják látni partiumi különkiadását. A „Pece-parti Párizsban” rendezett közönségtalálkozója pedig telt házat vonzott.


Forrás: Figyelő
 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje