• Magyar
  • Román

Születésnapján emlékeztek Borsos Miklósra

2011-08-29 05:50
Nagyszeben, 2011. augusztus 13.

Borsos Miklós szobrászművészre emlékeztek születésének évfordulóján, augusztus 13-án Nagyszebenben a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének, a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány és a budapesti Borsos Miklós és Kéry Ilona Alapítvány képviselői és helyi érdeklődők.

A képzőművész emléktábláját viselő ház előtt összegyűlt emlékezők csoportja röviden megemlékezett a szobrászművész életéről, munkásságáról, majd elhelyezte a kegyelet a koszorúit az emléktáblánál.

Borsos Miklos_alkoto_b

Serfőző Levente a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket Borsos Miklós gyerekkori házának tövében, majd átadta a szót Józsa Benjámin nyugalmazott magyar tanárnak, hogy röviden értékelje a képzőművész munkásságát. – Örülök annak, hogy hagyománnyá vált a művész születésnapjának megünneplése, mert megérdemli azt, hogy szeretettel emlékezzünk rá, hiszen Európának egyik legnagyobb képzőművésze – mondta. – A koszorúzással, megemlékezéssel szerény körülmények között, de mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy Borsos Miklós emléke tovább éljen. Kegyelettel emlékezzünk rá, aki Nagyszebenben látta meg a napvilágot, és akit a szebeni történelmi környezet tett azzá, amivé vált – tette hozzá.

Kratochwill Mimi művészettörténész elmondta: a koszorúzás előtt ellátogattak a Brukenthal Múzeumba, ahol Borsos Miklós gyermekkorában magába szívta az európai kultúrát, annak a kornak a csodáit, amit aztán alkotó módon ő is felhasznált. – Egész életében táplálkozott ebből, miután kiment Olaszországba, ahol szemtől szembe találkozott az általa legjobban csodált műalkotások szerzőivel – tette hozzá. A művészettörténész szerint ez jó alkalom arra, hogy a művész édesanyjáról, kistestvéréről is megemlékezzenek, és úgy véli, hogy amíg néhány ember összegyűl az ilyen alkalmakon, addig éltetni tudják a Borsos emlékét.

Borsos Géza a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnöke szerint fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik a művész által képviselt értékrendet őrzik mindaddig, amíg az utókor ki nem termeli azt a nemzedéket, amely magáénak érzi a művész szellemiségét, hogy igazi megbecsülés övezze emlékét.

A koszorúk elhelyezését megelőzően Serfőző Levente HÍD-elnök megköszönte a ház jelenlegi tulajdonosának a jóindulatát, és az emléktábla iránt viseltetett rokonszenvét, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Délután családias beszélgetéssel folytatódott a program: a résztvevők a jövőbeli közös együttműködésről, az elmúlt időszakban elért eredményekről beszélgettek, illetve a Borsos-síremlék felállításáról és a Borsos Miklós Bienálé megszervezéséről beszélgettek.

Dézsi Ildikó

 
 
 
Oldal teteje